Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне та сімейне право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Задача 4.

Психічнохворий Ю., проникнувши до квартири С., пошкодив її майно на суму 5 тис. грн. С. звернулась з позовом про стягнення цієї суми з матері душевнохворого О. В суді було встановлено, по-перше, що Ю. не визнавався недієздатним у відповідності, встановленій законом; по-друге, що його мати під час заподіяння сином шкоди була важко хвора і знаходилась на стаціонарному лікуванні в лікарні.

Хто є належним відповідачем за позовом С.?

Задача 5.

З необережності 13-річного Ігоря виникла пожежа, внаслідок якої згоріли 4 (чотири) приватні гаражі, втому числі гараж, автомашина та інше майно подружжя В. При з’ясуванні обставин було встановлено, цю власниця одного із згорілих гаражів К., від’їжджаючи у відпустку, довірила свій гараж, в якому містилися кролі, а також зберігався мопед та пальне до нього, Ігореві, щоб він під час її відпустки годував кролів. Коли Ігор намагався завести мопед, який належав К., від іскри зайнявся бензин, яким були облиті підлога та двері гаража, що і було причиною пожежі. Подружжя В. звернулося до суду з позовом до батьків Ігоря про відшкодування заподіяної шкоди. Суд цей позов задовольнив у повному обсязі.

Чи правильно вирішена справа ?

Задача 6.

Фермерське господарство заявило позов про стягнення з Краснова та Холодова 3 600 грн. збитку на тій підставі, що діти відповідачів (12-річний Краснов та 15-річний Холодов) розклали вогнище біля скирти соломи та вчинили пожежу, внаслідок якої згоріло 10 т соломи.

Суд узяв до уваги матеріальне становище відповідачів і задовольнив позов частково, стягнувши з них суму збитку солідарно. При перегляді справи в апеляційному порядку рішення місцевого суду було змінено: з Краснова стягнуто 1 500 грн. а з Холодова - 2 100 грн., оскільки відповідальність батьків має бути дольовою, а не солідарною.

Чи правильно вирішено справу

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4

Сімейне право

(семінари - 10 годин)

Семінарське заняття 15. «Загальні положення сімейного права. Сімейні правовідносини». - 2 год

План:

1. Поняття та предмет сімейного права.

2. Методи регулювання сімейних правовідносин. Принципи сімейного права.

3. Структура та джерела сімейного права України.

4. Сімейні правовідносини: поняття, види, суб’єкти та об’єкти.

5. Здійснення та захист сімейних прав. Виконання сімейних обов’язків. Відповідальність у сімейному праві.

6. Поняття та види строків у сімейному праві.

Задача 1.

Іванов подав до органу РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу з Петровою. Через декілька днів до органу РАЦСу прийшла Новікова та попросила не реєструвати шлюб Іванова, оскільки вона та Іванов проживають уже декілька років разом; всі сусіди, знайомі вважають їх чоловіком та дружиною, хоча їх шлюб не зареєстрований, крім того у них є спільна дитина.

  1. Які виникають правовідносини у даній задачі? Назвіть суб’єктів цих правовідносин.

  2. Сімейний кодекс України регулює правовідносини, які виникають між чоловіком та жінкою, що перебувають у фактичних шлюбних відносинах? Якщо так, то назвіть відповідні норми.

  3. Як Ви вважаєте спільне проживання жінки та чоловіка без шлюбу є підставою виникнення у них сімї?

Задача 2.

Н. К. Малиніна називала себе матір’ю дівчинки, народженою її неповнолітньою сестрою, і була записана в якості матері у свідоцтві про народження дитини. Як минуло п'ять років вона звернулася до органу РАЦС з проханням про виправлення актового запису у свідоцтві про народження дівчинки, оскільки сама вийшла заміж, має своїх дітей і не бажає вважатися матір'ю дитини, не народженою нею.

1.Які правовідносини виникають між гр. Малиніной та дівчинкою?

2. Чи можна вважати дівчинку дитиною гр. Малиніной?

3. Чи вправі РАЦС виправити актовий запис про народження дитини на прохання гр. Малиніної?

4. Який порядок оскарження записів актів громадянського стану?

Задача 3.

Через шість років після смерті чоловіка (оголошеного у судовому порядку померлим) громадянка Миколаєва уклала шлюб з громадянином Ветровим. Через якийсь час гр. Ветров звернувся в суд з позовом про визнання недійсним його шлюбу з гр. Миколаєвою.

В обґрунтування своїх вимог гр. Вєтров вказав, що гр. Миколаєва на момент реєстрації з ним шлюбу перебувала у шлюбі з гр. Миколаєвим. Гр. Миколаєв був оголошений померлим у судовому порядку, але гр. Миколаєва не зареєструвала припинення їхнього шлюбу в органі державної РАЦС. Гр. Миколаєва позов гр. Вєтрова не визнала, вказавши, що після одержання рішення суду про оголошення померлим гр. Миколаєва вона вважала себе незаміжньою й тому уклала новий шлюб, крім того гр. Миколаєва вважає, що суд повинен відмовити в прийняті позовної заяви, оскільки гр. Вєтров пропустив строк позовної давності.

1. Чи необхідно було гр. Миколаєвій повідомити орган РАЦС про прийняте судом рішення? Чому?

2. Обґрунтуйте доводи гр. Миколаєвої.

3. Який порядок обчислення строків позовної давності?

4. Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання 4

Громадяни Тимофеєва та Демідов проживали разом та вели спільне господарство без реєстрації шлюбу декілька років. Потім в них виник конфлікт, стосунки зіпсувалися, і вони стали проживати окремо. Через деякий час громадянка Тимофеєва звернулася до суд з позовом про поділ спільно набутого майна (земельна ділянка, телевізор, холодильник, меблі, відеомагнітофон).

1. Норми яких галузей права можуть бути застосовані судом при вирішення цього спору? Зробить посилання на відповідні норми галузей права.

2. Яке рішення повинен прийняти суд?

Завдання 5.

В вересні 1998 року в юридичну консультацію звернулася громадянка Лескіна. Вона розповіла, що зареєструвала шлюб з А. Петровим в 1994р. На початку спільного життя чоловік був уважний до неї, дарував квіти, вони часто відвідували театр, музеї, ходили по гостях. Але, потім чоловік, на думку Лескіної, почав приділяти менше уваги, почав проводити вільний час зі своїми друзями, без неї.

Лескіна просила пояснити їй, чи може вона правовими засобами примусити чоловіка ставитися до неї як раніше в перші роки шлюбу. В іншому до чоловіка в неї претензій немає: зарплату віддає, алкоголем не зловживає, сварок в сім’ї немає. Розривати шлюб Лескіна не бажає.

    1. Яку відповідь в даній ситуації можна було б дати Лескіной?

    2. Які відносини регулюються сімейним законодавством?

Завдання 6.

В серпні 2005 року Воблін, коли повернувся з довгострокового зарубіжного відрядження дізнався, що більше одного року тому (в квітні 2004 року) його дружина продала без його згоди житловий будинок, що належав їм на праві спільної власності. Така новина дуже не сподобалася Вобліну та він відразу почав вимагати від неї розірвання договору купівлі-продажу. Але дружина відповіла відмовою та заявила, що змушена була продати у зв’язку з скрутним матеріальним становищем. Вона також пояснила, що не змогла узгодити з чоловіком питання щодо продажу будинку у зв’язку з його довготривалою відсутністю, а гроші, які вона отримала від продажу будинку вона вже витратила та це не дозволяє вирішити питання щодо розірвання договору купівлі-продажу.

Переконавшись, що заходи впливу на дружину виявилися безрезультатними, Воблін через два місяця (в жовтні 2005 року) підготував позовну заяву до суду про визнання договору купівлі-продажу будинку недійсним. Проконсультувавшись з цього приводу у знайомого юриста, дружина пояснила Вобліну, що звернення до суду буде марним, оскільки вже сплинув строк позовної давності. Вирівши з’ясувати обґрунтованість такої позиції, Воблін звернувся в юридичну консультацію.

  1. Які норми сімейного та цивільного права повинні бути застосовані в цій ситуації?

  2. Чи поширюється позовна давність на вимоги, що витікають з сімейних правовідносин? Якщо так, то на яких підставах? Який в таких випадках строк позовної давності та порядок його обчислення?

  3. Яке пояснення повинні надати Вобліну в юридичній консультації?

Семінарське заняття 16. «Недійсність шлюбу». - 2 год

План:

  1. Підстави для визнання шлюбу недійсним

  2. Порядок визнання шлюбу недійсним

  3. Обставини, що виключають недійсність шлюбу

  4. Правові наслідки визнання шлюбу недійсним

Задача 1

Гр. Пономарьова перебувала в шлюбі, але уже декілька років жила окремо від чоловіка та не знала, де він знаходиться. Згодом вона вирішила взяти шлюб з гр. Новіковим. Для цього вона звернулась до суду з заявою про визнання свого чоловіка безвісно відсутнім. Після ухвалення судом такого рішення гр. Пономарьова зареєструвала розірвання шлюбу в органі РАЦС та вступила в новий шлюб. Через 2 роки повернувся її перший чоловік та поставив питання про визнання шлюбу з гр. Новіковим недійсним. Гр. Пономарьова жити з першим чоловіком відмовилась.

  1. Які є підстави для визнання шлюбу недійсним?

  2. Як вирішити спір?

Задача 2

Гр-н Чумаченко звернувся з позовом до гр. Сандалової про визнання недійсним шлюбу, зареєстрованого між померлим батьком позивача - Володіним і відповідачкою. Позивач зазначив, що реєстрація шлюбу була проведена у приміщенні лікарні без дотримання місячного строку від дня подачі заяви до органів РАЦСу і то цей шлюб є фіктивним, бо його укладено напередодні смерті Володіна лише з метою позбавити спадщини свого єдиного спадкоємця за законом - сина, з яким померлий знаходився в поганих стосунках. На суді виявилося, що Володій і Сандалова дійсно довгий час проживали однією сім'єю, були у близьких стосунках. Лікар, викликаний як свідок, показав, що гр. Володін до моменту смерті перебував у свідомості.

Як слід вирішити дану справу?

Задача 3

Подружжя Потапови прожили у шлюбі 10 років. Потапов поїхав у інше місто. Там, не розірвавши свого шлюбу з гр. Потаповою, він підробив документи і зареєстрував шлюб із гр. Акименко, яка прийняла прізвище чоловіка. Через рік у них народилася дитина. Коли про це дізналася перша дружина гр. Потапова, вона пред'явила позов про визнання шлюбу свого чоловіка з гр. Акименко недійсним. У суді Акименко проти позову заперечувала, стверджувати, що нічого не знала про нерозірваний шлюб гр. Потапова. Потапов проти позову про визнання шлюбу недійсним не заперечував, бо мав намір повернутися до першої дружини. У зв'язку з цим гр. Акименко поставила в суді питання про те, щоб залишити дитині прізвище батька – Потапова, а також про стягнення аліментів на утримання дитини і про стягнення аліментів на її користь у зв'язку з непрацездатністю. Крім того, в суді постало питання про поділ майна гр. Потапова з його другою дружиною. В період шлюбу ними було придбано меблевий гарнітур вартістю 5 000 гр. і на ім'я гр. Потапова внесено вклад до банку в сумі 10 000 грн.

Як слід вирішити даний спір?

Чи зміниться рішення, якщо суд установить, що гр. Акименко знала про нерозірваний шлюб гр. Потапова із першою дружиною?

Задача 4

У лютому 2001 р. восьмідесятипятирічний Т. М. Бєлоусов і пятидесятидвухлітня Л. А. Курасова домовилися зареєструвати шлюб за умови забезпечення Курасовою належного догляду за Бєлоусовим, за що останній обіцяв залишити їй після смерті в спадщину свою приватизовану квартиру. Після державної реєстрації укладання шлюбу (у травні 2001р.) Курасова була зареєстрована за місцем проживання Бєлоусова. Через два роки після цього вона перестала виконувати подружні обов'язки й доглядати за Бєлоусовым, а з листопада 2003р. фактично перестала проживати разом з ним.

У зв'язку цим у лютому 2004 р. Бєлоусов подав у суд позов про визнання шлюбу з Курасовою недійсним, пославшись на те, що шлюб був укладений фіктивно через квартиру, сторони підтримували сімейні відносини нетривалий час, між ними є значна різниця у віці (33 роки).

Яке рішення повинен прийняти суд за позовом Бєлоусова?

Норми Сімейного кодексу чи Кодексу про шлюб та сім’ю повинні бути використані судом при розгляді цієї справи? Свою відповідь обґрунтуйте.

Задача 5

С.М. Мєлов, який перебував у другому шлюбі з Н.А.Шатровой, розірвав й цей шлюб. Після цього Шатрова дізналася, що Мєлов до одруження на ній перебував у зареєстрованому шлюбі з Є.В. Федорової та не розривав його. Шатрова звернулася в юридичну консультацію та попросила роз’яснити їй, що може змінитися в результаті з’ясування цього факту.

Яку відповідь ви можете надати Шатровій?

Семінарське заняття 17. «Права та обов’язки подружжя по утриманню». - 2 год

План:

  1. Утримання, аліментні зобов’язання подружжя.

  2. Непрацездатна особа, особа пенсійного віку, інвалід, особа, яка потребує матеріальної допомоги.

  3. Негідна поведінка у шлюбних відносинах.

  4. Ведення домашнього господарства, піклування про членів сім'ї, витрати на лікування.

Задача 1

Орловська П. Ю. подала позов до свого чоловіка, Орловського М. Г., про стягнення з нього аліментів на її утримання; в позові зазначала, що вона є пенсіонеркою (їй 51 рік, вона вийшла на пенсію за вислугою років), потребує утримання, а її чоловік Орловський М. Г. може надавати утримання. Орловський М. Г. заперечував право його дружини на стягнення з нього аліментів на підставі того, що їй не встановлено інвалідності та вона досягне пенсійного віку (для жінок 55 років) тільки через 4 роки, тобто відповідно до ч. 3. ст. 75 Сімейного кодексу вона не може вважатися непрацездатною особою, а отже і мати право на утримання.

Яке рішення має винести суд?

Чи вважається особа, що вийшла на пенсію за вислугу років в 51 рік, такою, що досягла пенсійного віку?

Які особи вважаються непрацездатними? Чи є Орловська П. Ю. непрацездатною?

Чи зміниться рішення суду, якщо буде з'ясовано, що вони перебувають у шлюбі більше ніж 10 років?

Чи буде зобов'язаний Орловський М. Г, платити аліменти після досягнення його дружиною пенсійного віку? А якщо він до цього розірве шлюб?

Задача 2

Рішенням суду було зобов'язано Кобзаря В. В. сплачувати аліменти в розмірі 500 грн. на місяць на користь його колишньої дружини Кобзар Л. М., якій було встановлено інвалідність. Кобзар В. В. вважає несправедливим те, що тягар утримання судом було покладено тільки на нього. Він повідомив, що у них спільно з його колишньою дружиною є троє повнолітніх працюючих дітей.

Чи є підстави для зменшення установленого судом розміру утримання? Якщо так, то до якого розміру, на Вашу думку, може бути зменшено утримання з Кобзаря В. В., якщо розмір заробітної плати у дітей 1500, 900, 600 грн.?

Задача 3

Подружжя Крутикова В. П. та Крутиков С. В. при розірванні шлюбу уклали між собою договір про утримання непрацездатної Крутикової В. П. після розлучення. Розмір утримання сторони визначили у твердій сумі 600 грн. Через 3 місяця Крутиков С. В. отримав у спадщину трикімнатну квартиру в центрі м. Києва. Цю квартиру він здає в оренду. Тобто розмір його доходів значно збільшився. На прохання його колишньої дружини Крутикової В. П. збільшити суму утримання він відповів відмовою. Крутикова В. П. подала позов до суду, в якому просила стягнути з Крутикова В. П. за рішенням суду додатково до аліментів належних їй за договором про утримання, аліменти в розмірі 500 грн. В позові їй було відмовлено на тій підставі, що аліменти вона вже отримує за нотаріально посвідченим договором про утримання, то законодавством встановлення аліментів особі, яка їх вже отримує не передбачено. Зміна судом розміру аліментів можлива лише, якщо розмір аліментів був визначений судом.

Чи правомірне рішення суду?

Яким чином Ви, як адвокат, можете захистити інтереси Крутикової В. П.?

Який порядок зміни розміру утримання, встановленого сторонами договором про утримання дружини (чоловіка)?

Задача 4

Листова С. К. стала інвалідом другої групи під час перебування в шлюбі з Листовим І. В. Під час розірвання шлюбу аліментів від чоловіка не вимагала. Будучи інвалідом, Листова С. К. вдруге вийшла заміж за Сторожка Р. М. (при цьому залишила собі прізвище від першого шлюбу). Перебуваючи у шлюбі зі Сторожком Р. М., Листова С. К. подала до суду позов про стягнення з Листового І. В. аліментів, який заперечував право колишньої дружини на підставі того, що вона перебуває в зареєстрованому шлюбі з іншим чоловіком, а отже відповідно до ст. 82 Сімейного кодексу, на його думку, вона втратила право на утримання з його боку. На ці заперечення в судовому засідання Листова С. К. пояснила, що, її право на утримання не може бути припинено на підставі ст. 82 Сімейного кодексу, оскільки підставою застосування ст. 82 Сімейного кодексу є повторна реєстрація шлюбу з тим чоловіком, з яким вона проживала під час встановлення інвалідності.

Чи має право Листова С. К. на отримання аліментів від Листового І. В.?

Як необхідно розуміти положення ст. 82 Сімейного кодексу: «право на утримання, яке особа має після розірвання шлюбу, припиняється у разі... реєстрації з ним повторного шлюбу»? Чи обов'язково для того, щоб було припинено право на аліменти, отримувач аліментів має укласти шлюб з платником аліментів?

Чи зміниться вирішення задачі, якщо Листова С. К. перебуватиме зі Сторожком не в зареєстрованому шлюбі, а в фактичних шлюбних відносинах?

Задача 5

Гордієнко Т. В., перебуваючи в шлюбі з Гордієнком В. К., який мав у власності приватну фірму і отримував значний доход від підприємницької діяльності, не працювала. Гордієнко Т. В. бажала працювати, але її чоловік наполягав на тому, щоб вона займалася домашнім господарством і вона погодилася. В січні 2004 року фірму, яка належала Гордієнку В. К., було оголошено банкрутом. З того ж часу Гордієнко В. К. працював за трудовим договором і просив Гордієнко Т. В. влаштуватися на роботу для поліпшення фінансового стану сім'ї. Вона категорично відмовилася від влаштування на роботу, мотивуючи це відсутністю професійних навичок, кваліфікації. Після цього за позовом Гордієнка В. К. їх шлюб був припинений. Його дружина при цьому вимог щодо надання їй утримання не висувала. Через півроку після припинення шлюбу Гордієнко В. К. заснував нове підприємство та став отримувати значний дохід. Після цього його колишня дружина подала в суд позов про стягнення аліментів на підставі того, що перебуваючи в шлюбі, вона за ініціативою колишнього чоловіка вела домашнє господарство, у зв'язку з чим не могла одержати освіту, працювати, обійняти пристойну посаду та ніякої кваліфікації не має. За клопотанням Гордієнка В. К. суд викликав у судове засідання свідків, які підтвердили, що в січні 2004 року Гордієнко Т. В. відмовлялася влаштовуватись на роботу посилаючись на те, що не має ні досвіду, ні стажу. Гордієнко В. К. також не погодився із запереченнями його колишньої дружини та пояснив, що він наполягав на тому, щоб його дружина здобула освіту, зайняла посаду, але вона вела домашнє господарство у зв’язку з тим, що не бажала працювати та мотивувала це тим, що їй і дома добре не потрібно вранці вставати, кудись бігти, а можна до схочу поспати. Її відмова працювати для того, щоб виправити фінансове становище сім'ї, коли він тимчасово не працював, є негідним вчинком, бо вона замість того, щоб підтримати його у тяжку хвилину, розірвала з ним шлюб, залишивши його без засобів до існування. Всі викладені обставини свідчать про те, що його колишня дружина не має права на аліменти.

Яке рішення має постановити суд?

Чи є відмова Гордієнко Т. В. влаштуватися на роботу негідним вчинком, який позбавляє її права на утримання?

Чи встановлений законодавством перелік негідних вчинків, за вчинення яких один з подружжя втрачає право на утримання?

Які вчинки Ви особисто віднесли б до таких негідних вчинків? Наведіть приклади негідних вчинків або критерії віднесення їх до негідних.

Задача 6

Онопенко Н. М. подала позов до свого колишнього чоловіка про стягнення з нього аліментів на утримання у зв'язку з непрацездатністю. В позові вона зазначала, що її колишній чоловік є фермером і вона бажає встановлення утримання в натуральній формі у розмірі двадцяти відсотків від врожаю.

Чи може суд присудити аліменти у натуральній формі? Якщо так, то який порядок виплати аліментів доцільно встановити?

Задача 7

Максимович М. Ф. погодився на пропозицію його дітей переїхати на постійне проживання до них у Малайзію. До цього рішенням суду було встановлені аліменти з нього на користь його колишньої дружини 70 років. Максимович пропонував виплатити своїй колишній дружині аліменти наперед за два роки, обіцяв після переїзду продовжувати надавати їй утримання шляхом перерахування коштів із-за кордону, на що вона не погодилася і вимагала сплати аліментів наперед за двадцять років. Максимович М. Ф. подав позов до суду з проханням вирішити їх спір про час, за який він має виплатити аліменти наперед.

Яке рішення має постановити суд? Які обставини має врахувати суд для визначення часу, за який аліменти мають бути сплачені наперед?

Чи можуть бути повернені аліменти, сплачені наперед, якщо отримувач аліментів помре або буде позбавлений права на утримання?

Задача 8

Подружжя Романови перебували у шлюбі з 1975 року по червень 1997 року. В вересні 1998 року Романова звернулася до суду з позовом про стягнення з колишнього чоловіка коштів на своє утримання (в розмірі чотирьох мінімальних розмірів заробітної плати), оскільки вона стала непрацездатною (інвалід другої групи), а пенсії по інвалідності їй не вистачає. В заяві позивачка вказала, що відповідач отримує високу заробітну плату та в змозі надати їй утримання. Інвалідність Романовій була встановлена в липні 1997 року в установленому порядку за результатами медико-соціальної експертизи.

Позов Романової слід задовольнити? В якому розмірі можуть бути стягнені судом аліменти на утримання Романової? За наявності яких обставин суд може звільнити відповідача від уплати аліментів на утримання колишньої дружини? Як довго будуть стягуватися аліменти на утримання Романової?

Задача 9

Рішенням суду було встановлено утримання з Рудковського І. Д. на користь його дружини, Рудковської Г. І., під час розірвання їх шлюбу. Рудковський І. Д. подав до суду позов про припинення права Рудковської Г. І. на утримання у зв'язку з одноразовою передачею їй грошової суми. До позовної заяви він додав розписку Рудковської Г. І. про отримання 10000 гривень і про те, що вона не матиме в майбутньому претензій щодо сплати Рудковським І. Д. аліментів на її користь. Суд у задоволенні позовної заяви відмовив на підставі того, що згода Рудковської Г. І. має підтверджуватись нотаріально посвідченим договором, а не розпискою.

Якими доказами може бути підтверджено згоду аліментоодержувача на припинення аліментів?

Чи правомірне рішення суду?

Задача 10

Рішенням суду зі Смоляр А. В. було стягнуто аліменти на користь його дружини Смоляр В. Г. у зв'язку з народженням дитини. Але стягнення було проведено не з моменту пред'явлення заяви до суду, а 6-ма місяцями раніше. Смоляр А. В. добровільно шляхом перерахування аліментів через бухгалтерію підприємства, де він працював виконав рішення суду, але тільки в частині стягнення аліментів з дня постановлення цього рішення. Аліменти, що були присуджені за минулий час, добровільно не сплатив. Отже, від набрання рішенням суду про стягнення аліментів до досягнення дитиною трирічного віку було перераховано аліментів на суму 10000 грн. та заборгованість по аліментах за минулий час (до звернення до суду з позовом) в розмірі 2000 грн. не було погашено.

Іншим рішенням суду було встановлено батьківство п'ятирічної дитини, народженої раніше Смоляр В. Г. від чоловіка, з яким вона не перебувала в шлюбі. Смоляр бажає повернути виплачені 10000 грн. та скасувати заборгованість в розмірі 2000 грн.

Чи має право Смоляр А. В. на повернення сплачених ним аліментів? Якщо ні, то чому? Якщо так, то яким чином він має аргументувати позовні вимоги про повернення аліментів та до кого мають спрямовані бути ці вимоги?

Як має бути вирішено питання щодо заборгованості по аліментах?

Які правові наслідки визнання недійсними (або скасування) документів, що підтверджували обставини, на підставі яких було встановлено утримання?

Задача 11

Представник вагітної Бережняк І. Б. подав від її імені позов до Костенка О. В. про стягнення на користь Бережняк І. Б. утримання у зв'язку з вагітністю та пологами на підставі того, що вона його вважає батьком дитини, яку зараз виношує. Костенко О. В. заперечував проти встановлення аліментів, він вважав, що, по-перше, законних підстав для встановлення аліментів у зв'язку з вагітністю та пологами з особи, що не перебуває в зареєстрованому шлюбі, немає; по-друге, факт його батьківства доказами не підтверджено та він його заперечує.

Чи зобов'язаний представник позивача подавати додаткові (крім заяви жінки) докази батьківства? Якщо так, то якими доказами в такій ситуації він може підтвердити факт батьківства?

Чи передбачено законом право отримувати утримання у зв'язку з вагітністю та пологами від особи, що не перебуває в шлюбі з вагітною жінкою?

Чи зміниться вирішення задачі, якщо Костенко О. В. визнає себе батьком дитини?

Задача 12

На користь Корнієнко О. С. рішенням суду було встановлено утримання з її чоловіка на підставі того, що вона проживає з дитиною-інвалідом. Це рішення примусово виконувалося Державною виконавчою службою шляхом стягнення відповідних грошових сум з її чоловіка. Після досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку Державна виконавча служба припинила виконувати рішення суду, оскільки, на думку її працівників, рішення суду вже виконано і продовжуватися стягнення після досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку не може. Корнієнко О. С. написала заяву до виконавчої служби про те, що її дитина вчиться у вищому навчальному закладі і тому вона вважає за необхідне продовжувати стягувати аліменти після досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.

Яку відповідь на таку заяву має дати Державна виконавча служба?

Семінарське заняття 18. «Особисті немайнові та майнові права та обов’язки батьків та дітей». - 2 год

План:

  1. Реєстрація народження дитини.

  2. Право дитини на ім'я, виховання дитини, спілкування з дитиною.

  3. Захист прав та інтересів дитини.

  4. Батьківські права та обов’язки.

  5. Місце проживання дитини.

  6. Відібрання дитини, ухилення від виконання батьківських обов’язків, жорстоке поводження щодо дитини, експлуатація дитини, жебракування, бродяжництво.

  7. Право власності дитини, право спільної сумісної власності батьків і дітей.

  8. Утримання, аліменти, додаткові витрати на дитину.

Задача 1

До суду звернулася гр-ка Волошко С. з позовом про повернення сина Артура від Волошко А. і Волошко Б. - діда і баби дитини з боку батька. Позивачка вказала, що являючись матір'ю Артура, вона має право виховувати дитину, однак відповідачі перешкоджають їй у цьому і без законних підстав утримують хлопчика у себе. У висновку органів опіки і піклування вказувалося, що відповідачі більш забезпечені матеріально чим позивачка, піклуються про онука, але тому, що позивачка є матір'ю дитини якій на момент розгляду спору виповнилося два роки, то доцільно передати сина їй. Районний суд позов задовольнив. Волошко А. І Волошко Б., не погодившись з рішенням районного суду, звернулися в апеляційний суд.

Як треба вирішити спір?

Які способи захисту права батька, що проживає окремо від дитини, передбачені СК України?

Задача 2

У лютому 1997 року мати малолітньої Козлової М. загинула в автокатастрофі. У серпні того ж року Козлов С. - батько малолітньої Козлової М., був засуджений за вчинений злочин на 5 років позбавлення волі. Козловій М. був призначений опікун. У 2002 році Козлов С. був звільнений з місць позбавлення волі. Вважаючи себе батьком малолітньої, Козлов С. подав позов у суд про передачу йому дитини і припинення опіки над малолітньою Козловою М.

Яке рішення повинен винести суд?

Які фактори суд бере до уваги при розгляді спорів, пов'язаних з вихованням дітей, а також при розгляді спорів про місце проживання малолітньої дитини ?

Задача 3

Рішенням Дзержинського районного суду м. Харкова позбавлені батьківських прав подружжя - Іванов С. і Іванова М. У судовому засіданні було встановлено, що гр. Іванова М. повністю відмовилася від виховання сина, фактично не здійснює елементарного догляду за ним. У будинку в зимовий час холодно, відсутня їжа. У школу хлопчик приходить недоглянутим, брудним, часто голодним, не підготовленим до уроків. Гр. Іванов С. зловживає спиртними напоями і періодично відсутній вдома.

Чи правильно виніс рішення суд ?

Назвіть підстави позбавлення батьківських прав .

Розкрийте правові наслідки позбавлення батьківських прав.

Задача 4

Н.П. Груздева на кінцеву етапі вагітності вирішила виїхати в сусідню область до матері, щоб за її допомогою після народження дитини забезпечити належний догляд за нею. В потягу Груздевій стало зле, що призвело до передчасних пологів. Лікар, який знаходився в вагоні, зміг своєчасно надати їй необхідну допомогу, пологи пройшли благополучно. По прибуття на місце провідник вагону та лікар склали довідку про народження дитини, яку передали Груздевій. Через тиждень після приїзду Груздевої її мати передала цю довідку та заяву дочки про реєстрацію народження дитини в місцевий орган РАЦС. Проте завідувач органом РАЦС вважає надані документи недостатніми для державної реєстрації народження дитини, та запропонував додатково оформити ще акт про народження дитини, за підписом начальника пасажирського потягу та чотирьох свідків. Мати груздевої вважає таку вимогу зайвою та звернулася зі скаргою на дії завідуючого РАЦС в місцеву адміністрацію.

Чи правомірні вимоги завідуючого органом РАЦС? Чи мав право провідник потягу підписувати довідку про народження дитини? Які підстави державної реєстрації народження дітей, які народилася поза медичних установ? Яке рішення необхідно прийняти по скарзі матері Груздевої?

Задача 5

Подружжя Колісник прожили у шлюбі 20 років, після чого його було розірвано. Від шлюбу подружжя має двох дітей 1984 і 1997 року народження, які залишилися проживати з матір'ю. При розірванні шлюбу між сторонами не виникло суперечки щодо надання дітям утримання. У 2003 р. Колісник О. подала позов про стягнення аліментів на неповнолітню дочку, у якому вказала, що матеріальна допомога Колісник П. стала носити періодичний характер і коштів на утримання дочки недостатньо. Дитина страждає бронхіальною астмою, у зв'язку з чим має потребує регулярного догляду фахівця, санаторно-курортного лікування, придбання лікарських препаратів тощо. При розгляді справи Колісник П. заявив, що бере участь в утриманні обох дітей за власною ініціативою. Старшій дочці він оплачує навчання у вищому навчальному закладі. Кошти на утримання неповнолітньої дочки з наступного місяця будуть начислятися з його заробітної плати. Крім цього він систематично купує необхідні для дітей речі (одяг, книги, медикаменти). Тому, на думку відповідача, підстав для примусового стягнення з нього аліментів немає.

Як треба вирішити спір?

Задача 6

Каримова пред'явила Леонову позов про стягнення аліментів на дворічну дитину у твердій грошовій сумі і стягнення неустойки за прострочення виплати аліментів за попереднім судовим рішенням. На обґрунтування своїх вимог Каримова послалася на важке матеріальне становище, викликане відсутністю власного заробітку у зв'язку з доглядом за дитиною, а також на наявність у відповідача крім заробітної плати додаткових доходів. Рішенням місцевого суду позов Каримовой було задоволено. Суд стягнув з Леонова аліменти на дитину в розмірі 400 грн. щомісячно. В апеляційній скарзі Леонов указав, що рішення про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі винесено судом безпідставно. По-перше, стягнення аліментів на неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі можливо лише у випадку, якщо платник аліментів має нерегулярний дохід або частину доходу одержує в натурі. По-друге, розмір суми визначається судом виходячи з максимально можливого збереження дитині колишнього рівня його забезпечення і з урахуванням обставин, вказаних у ст. 182 СК. Матеріальне становище того з батьків, на ім'я якого виплачуються аліменти, до таких обставин не входить. Матеріальне становище Леонова підтверджується довідкою з місця роботи, відповідно до якої його місячний заробіток складає 700 грн. Документи, що підтверджують наявність у Леонова додаткових доходів, у матеріалах справи відсутні. Що стосується прострочення виплати аліментів за попереднім судовим рішенням, то воно, за словами Леонова виникло внаслідок затримки виплати заробітної плати підприємством.

Проаналізуйте доводи сторін.

Яке рішення має винести апеляційний суд?

Задача 7

Шапошникова і Груздев з 1995 р. проживали однією сім'єю без реєстрації шлюбу. У 1999 р. у них народилася дочка. Від попереднього шлюбу Шапошникова мала сина 1986 р., якого Груздев усиновив. З 2002 р. у зв'язку зі сформованими неприязними відносинами Шапошникова і Груздев стали проживати окремо. При цьому по їхній домовленості син залишився проживати із Шапошниковой, а Груздев з дочкою переїхали до його матері. У цьому ж році Шапошникова пред'явила позов про стягнення додаткових витрат на дитину. Свої вимоги вона пояснила розвитком у хлопчика особливих здібностей у комп'ютерному програмуванні і необхідністю здійснення у зв'язку з цим різного роду витрат (на придбання комп'ютера, навчальної літератури й ін.). Груздев заявив зустрічний позов про звільнення його від обов'язку по утриманню сина і про стягнення з сина витрат на лікування і догляд за ним. У позові Груздев указав, що хлопчик одержує дохід, що цілком забезпечує його потреби, і набагато перевищуючий його власний заробіток, бо він розробляє комп'ютерні програми на замовлення відомої комп'ютерної фірми. Крім того, на утриманні Груздева знаходиться стара мати. Сам Груздев є тимчасово непрацездатним у зв'язку з важкою хворобою. Суд, вивчивши всі обставини справи, відмовив Шапошниковой у сгягненні додаткових витрат на дитину і задовольнив вимоги Груздева. Шапошникова звернулася до апеляційного суду. На її думку, по-перше, звільнення від обов'язку по утриманню дитини не звільняє від обов'язку по участі в додаткових витратах. По-друге, суд не врахував того, що дохід дитини носить нерегулярний характер. І по-третє, закон покладає обов'язок по утриманню непрацездатних батьків тільки на повнолітніх дітей.

Підлягає апеляційна скарга Шапошниковой задоволенню?

Задача 8

При розірванні шлюбу між подружжям Авіловими виник спір з приводу утримання їхньої 7-літньої дочки і 16-літнього сина, що залишилися проживати з матір'ю. Авілов у зв'язку з переїздом на постійне місце проживання в інше місто запропонував укласти договір про припинення права на аліменти, по якому передав дружині свою частку (1/2) у праві власності на квартиру, що належала подружжю, а сину - автомобіль "Рено" і спортивний тренажер. У свою чергу Авілова зобов'язалася самостійно утримувати дітей.

Через два роки Авїлова пред'явила до Авілову позов про стягнення аліментів на їхнього повнолітнього сина у зв'язку з продовженням ним навчання на заочній формі у вищому навчальному закладі. За словами позивачки, на даний момент вона знаходиться в скрутному матеріальному становищі, у зв'язку з тим, що зобов'язана відшкодувати шкоду, заподіяну внаслідок вчинення по її вині ДТП, тому одна не в змозі утримувати обох дітей. Син у судовому засіданні заявив про свою незгоду з тим, щоб батько оплачував його навчання, оскільки він сам хоче влаштуватися на роботу. Авилов пред'явив зустрічний позов про розірвання договору, укладеного в порядку ст. 190 СК. у якому вимагав повернення переданого за договором майна, а також відшкодування збитків, викликаних його розірванням. На думку Авилова обов'язок по утриманню дітей, а також по управлінню їхнім майном Авилова виконує неналежним чином. Зокрема, з моменту вчинення договору йому двічі приходилося під час літніх канікул з метою оздоровлення дітей купувати для них путівки до санаторію. При розгляді справи судом було встановлено, що автомобіль "Рено" у зв'язку з аварією, що відбулася, проданий по запчастинах, а тренажер було передано у безоплатне користування спортивній школі, в якій займається син.

Зробіть висновок у справі.

Задача 9

За спільною заявою подружжя Мазеєвих судом був установлений режим їхнього окремого проживання, а неповнолітня дитина залишилася жити з матір'ю. При цьому подружжя в належній формі уклали договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначили в якому розмірі, формі й у які строки батьком буде надаватися утримання. Через деякий час Мазеєв почав проживати однією сім'єю з Чижовою. Після народження у нею сина Мазеєв перестав виконувати свої обов'язки по утриманню першої дитини таким чином, як того вимагали умови укладеного договору. У зв'язку з цим Мазеєва подала позов про стягнення аліментів. Мазеєв пред'явив до неї позов з вимогою про зміну умови договору про розмір аліментів, оскільки його матеріальний і сімейний стан змінився, а розмір аліментів, встановлений договором перевищує розумні потреби дитини. Пізніше він змінив свої позовні вимоги і став наполягати на припиненні договору, оскільки, як йому стало відомо, Мазеєва помістила дитину в навчальний заклад закритого типу. По роду своєї професійної діяльності вона часто знаходиться у відрядженнях, про дитину не піклується, виплачувані ним на утримання дитини кошти витрачає не за цільовим призначенням. Сторони передбачили в договорі в якості одного з підстав його припинення використання коштів не за цільовим призначенням.

Як треба вирішити спір?

Можливе звертання в суд з позовом про примусове стягнення аліментів у випадку, якщо між батьками укладено договір про сплату аліментів?

Задача 10

У 1999 р. у зв'язку з народженням дитини між неповнолітніми Павлицьким (17 років) та Дмитрієвою (16 років) зареєстровано шлюб. В 2000 р. шлюб було розірвано. За позовом Дмитрієвої судом прийняте рішення про стягнення аліментів з батька дитини. При виконанні рішення суду з'ясувалося, що відомості про місце перебування Павлицького відсутні, тому за останнім відомим місцем проживання боржника було оголошено його розшук. У 2002 р. суд задовольнив позов Дмитрієвої про позбавлення Павлицького батьківських прав. Після цього, посилаючись на ст. 265 СК, Дмитрієва звернулася з позовом про стягнення заборгованості за аліментами і про стягнення неустойки за прострочення сплати аліментів до матері Павлицького. Свого часу мати Павлицького допомагала Дмитрієвій. Пізніше вона перестала добровільно надавати матеріальну допомогу в зв'язку з тим, що позбавлення батьківських прав, на її думку, звільняє сина від обов'язку по утриманню дитини.

Чи підлягає позов Дмитрієвої задоволенню?

Задача 11.

З. Я. Тимофєєва звернулася з позовом до колишнього чоловіка Ю. Н. Семенова про стягнення аліментів на користь доньки Ірини, якій виповнилося 12 років, посилаючись на те, що батько добровільно матеріальної допомоги не надає.

Суд позов задовольнив і призначив сплачувати відповідачу аліменти в розмірі 1/4 частини заробітної плати щомісяця. Семенов оскаржив це рішення суду і просив змінити рішення відповідно до чинного законодавства, та знизити розмір аліментів, тому що на його утриманні знаходиться малолітній син 3-х років від другого шлюбу.

1. Яким буде рішення суду?

Задача 12

Цойкова К. А. та Ростов І. К. протягом трьох років перебували у шлюбі, від якого у них народився син. Однак сімейне життя не склалося, тому через п'ять років після народження дитини їх шлюб було розірвано. Після розлучення вони уклали договір, за яким Цойкова зобов'язана віддавати сина на вихідні своєму колишньому чоловікові. Однак згодом вона стала помічати, що син повертається від батька у синцях, а звідки вони — не говорить. У зв'язку з цим вона змінила місце проживання, щоб Ростов їх не знайшов. Тоді Ростов подав до суду позов про усунення перешкод у спілкуванні з сином.

Яким має бути рішення суду? Чи порушила Цойкова норми СК? Чи слід враховувати при вирішенні цього питання думку дитини?

Семінарське заняття 19. «Опіка, піклування та патронат над дітьми». - 2 год

План:

    1. Підстави та порядок припинення опіки та піклування над дітьми.

    2. Права дітей, які знаходяться під опікою (піклуванням). Права та обов’язки опікуна (піклувальника).

    3. Припинення опіки (піклування).

    4. Правове положення прийомної сімї.

Задача 1

В 1995 р. після смерті матері двохлітній Сашко Новиков був переданий під опіку діду по лінії матері, так як батько проживав в іншому місті, одразу після смерті дружини повторно одружився та взяти дитину в нову сімю не захотів. Повернувшись через три роки в місто, де проживав Сашко з дідом-опікуном, батько пред’явив позов до суду про повернення йому сина. Він стверджував, що любить його, а відмовився взяти Сашка в нову сімю за вимогою другої дружини, та згоди на призначення сину опікуна не давав, а крім того, він краще виховає дитину ніж дід, який не має вищої освіти. Опікун свою відмову повернути дитину батькові мотивував тим, що їм створені всі умови для виховання Сашка, який дуже прив’язаний до нього та зовсім не знає батька, який не проявляв ніякого інтересу до долі дитини та навіть не надав йому матеріальної допомоги з моменту створення сімї.

Чи підлягає задоволенню позов батька Сашка?

З урахуванням яких обставин суд буде задовольняти спір між опікуном та батьками дитини?

Задача 2

Після смерті батьків п’ятирічного Дмитра орган опіки та піклування запропонував його дядькові – Володимиру Клямкину (брату померлої матері) – стати опікуном племінника. Однак Клямкин висловив заперечення проти свого призначення опікуном, пояснивши, що у нього немає досвіду спілкування з дітьми. Крім того, він пояснив, що страждає радикулітом та йому важко буде за станом здоровя виконувати обов’язки опікуна. Але ці доводи були визнаними неповажними, та орган опіки та піклування ухвалив рішення про призначення Клямкина опікуном малолітнього.

Які вимоги висуваються законом до осіб, яких призначають в якості опікунів?

Чи має право орган опіки та піклування призначити опікуна без його згоди?

Чи заважає хвороба, яка є Клямкина, виконанню обов’язків опікуна?

Як необхідно діяти Клямкину в цій ситуації?

Задача 3

В 1993 році помер батько Юри Петрова, а в 1998 р. померла його мати. Останні два роки перед смертю матері у зв’язку з її тяжкою хворобою Юра проживав в селі у своїй бабусі С.І. Соколової. Бабуся звернулась до органу опіки та піклування з заявою про призначення її опікуном Юри. Проте ця заява не була задоволена. Орган опіки та піклування мотивував це тим, що Соколова непрацездатна (пенсіонерка за віком), а тому не зможе належним чином виконувати обов’язки опікуна. Опікуном Юрія було призначено його дядю – Ю.Б. Логіна, який проживає у м. Києві, де знаходиться майно, яке успадкував Юрій після смерті матері.

Надайте правові оцінку діям органу опіки та піклування.

Який порядок призначення опікуна?

Чи допускає закон окреме проживання опікуна та особи, над якою встановлено опіку?

На кого покладається охорона майна особи, над якої встановлено опіку, якщо майно знаходиться в іншій місцевості?

Задача 4

Після смерті батьків над шістнадцятирічним Миколаєм Несторовим було встановлено піклування. Для покриття збитків на утримання Миколая виникла необхідність реалізувати спадкове майно. З цього приводу одразу виникли суперечки між піклувальником та Миколою. Микола вважав, перш за все необхідно продати два килими та столовий сервіз, та те, що він достатньо самостійним, щоб розпоряджатися майном за своїм розсудом. Піклувальник стверджував, що слід продати садовий будинок з земельною ділянкою, щоб на тривалий час забезпечити Миколу матеріально. Вони звернулися за порадою до органу опіки та піклування.

Які роз’яснення слід надати органу опіки та піклування з приводу виникших суперечок між піклувальником та Миколою?

Які правочини не вправі укладати піклувальник?

Чи має право Микола самостійно розпоряджатися своїм майном?

Задача 5

Органом опіки та піклування та подружжям Іваньковими був укладений договір про передачу їм на виховання строком на п’ять років неповнолітніх братів Грудневих, які залишилися без батьківського піклування. Внаслідок цього була створена прийомна сімя.

Через рік Іванькови звернулися до органу опіки та піклування з проханням розірвати вказаний договір, посилаючись на погану поведінку дітей, які спричиняють багато неприємностей.

Яке рішення може бути прийнято за заявою Іванькових?

Вкажіть підстави дострокового розірвання договору про передачу дитини на виховання в сімю?