Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне та сімейне право.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Задача 7.

АТП -1424 уклало з ТзОВ “Сервіс” договір оренди павільйону технологічного обладнання. Строк дії договору починався 1 травня 2002 року. Товариство (орендар) регулярно сплачувало орендну плату, справно виконувало усі інші умови договору.

Листом від 20 лютого 2004 року АТП повідомило наймача про те, що воно “відмовляє йому в оренді павільйону”, об’єкт (павільйон технологічного обладнання) передається в оренду кооперативу “Зоря”, з яким уже укладено договір оренди і вимагало до 1 березня звільнити його.

ТзОВ “Сервіс” звернулося з заявою до суду про визнання договору оренди між АТП –1424 і кооперативом “Зоря” недійсним.

Дайте правовий аналіз ситуації. Вирішіть спір.

Задача 8.

Між КСП “Нива” та приватним підприємством “Горизонт” 22 червня 2007 року було укладено безстроковий договір оренди складського приміщення загальною площею 82 кв.м.

У 2008 році КСП “Нива” було реорганізоване. В порядку реорганізації за розподільчим балансом складське приміщення перейшло до фермера К. К. звернувся до ПП з вимогою про визнання договору оренди недійсним та звільнення приміщення. Останнє відмовилося виконати вимоги К., оскільки добросовісно дотримувалося всіх умов договору.

Проаналізуйте ситуацію та вирішіть спір.

Задача 9.

Громадянин Радонюк, власник квартири, одержаної в порядку спадкування після смерті матері, вирішив здати її під офіс туристичній фірмі ТОВ "Гарант". 2-кімнатна квартира на 3-му поверсі 15-ти поверхового будинку мала бути використана для адміністративних потреб ТОВ строком на 2 роки.

Численна кількість відвідувачів фірми створювала незручності для мешканців будинку, які поставили вимогу перед Радонюком про розірвання договору.

Проаналізуйте ситуацію.

Який порядок здачі в оренду житлових приміщень?

Яким чином мешканці житлового будинку можуть захистити свої права?

Задача 10.

Сім'я громадянина Купріянова (Купріянов, дружина, дочка) проживали в однокімнатній квартирі житловою площею 17 кв.м. і перебували на квартирному обліку за місцем проживання. У 2006 році дочка зареєструвала шлюб з громадянином Мухою який був прописаний на займаній житловій площі, але фактично там не проживав.

21 березня 2007 року було винесено рішення про надання сім'ї Купріянових у складі 4 осіб трьохкімнатної квартири ж/пл. 40,5 кв.м. На підставі рішення Купріянову видано ордер. Дочка разом з чоловіком відмовилися переселитися у надану квартиру разом з батьками.

Міськвиконком звернувся з вимогою про виселення із займаного житлового приміщення у зв'язку з наданням іншого на всю сім'ю.

1. Вирішіть спір. Які передумови укладення договору найму житлового приміщення?

2. Яке значення має рішення про надання житла та ордер?

3. Хто є членами сім'ї наймача?

Задача 11.

Громадянин Фесенко (м. Полтава) та громадянка Яниченко (м. Миргород ) у 1998 році зареєстрували шлюб, проте Яниченко до Полтави проживати не переїхала. В 1999 р. у них народився син.

В 2002 році Фесенко одержав ордер на квартиру, в який було включено його дружину і сина. У 2003 році Яниченко із сином приїхала до Полтави, але Фесенко не впустив їх до квартири.

Яниченко подала позов до суду про визнання за нею і сином права на житло і про усунення перешкод у користуванні житлом.

Фесенко подав зустрічний позов про визнання Яниченко та сина такими, що втратили право на житло.

Вирішіть спір. Який порядок вселення у отримане житло?

Задача 12.

Мазур одержав у спадщину половину житлового будинку, яку за договором найму жилого приміщення передав Жирову строком на три роки. Втративши роботу в місті, він переїхав в село з наміром поселитися у своєму будинку і запропонував Жирову звільнити його. Оскільки термін договору не вийшов Жиров відмовився виселитися. Мазур подав позов про виселення Жирова.

1. Які підстави розірвання договору найма житла?

2. Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 13.

Власником приватного підприємства на підставі виданого ним розпорядження була надана 2-кімнатна квартира менеджеру Антоновій в новозбудованому будинку. Після заселення в квартиру вона звернулася в паспортний стіл з заявою про реєстрацію. В прописці було відмовлено на тій підставі, що реєстрація за адресою, де знаходиться квартира, здійснюється на підставі виданого райвиконкомом ордера, а оскільки такий відсутній, то в реєстрації відмовили.

Юрисконсульт, до якого звернулася Антонова, порадив їй жити в квартирі без реєстрації та пояснив, що користуватися вона нею може лише на час роботи, а в разі звільнення може бути виселена.

1. Проаналізуйте описану ситуацію і зробіть висновок.