Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
16.73 Mб
Скачать

5. Теорія і розрахунок швидкісного абсорбера

Розраховується порожнистий розпилювальний апарат (ПРА) оснащений ФзДВ [10,11], що працює в умовах поглинання аміаку водою (варіант 1) і розчином фосфорної кислоти (варіант 2). Схема розрахунку для першого і другого варіантів ідентична, за винятком використання відповідних рівнянь для визначення об'ємних коефіцієнтів масопередачі ( ), що були отримані в результаті обробки експериментальних даних [26] для обох варіантів.

При поглинанні аміаку водою (варіант 1) і розчином фосфорної кислоти (варіант 2) у двохярусному абсорбері розрахунок ведеться з використанням емпіричних рівнянь:

1-ий ярус при абсорбції Н2О = 2252,28* * *L0,35; (5.1)

2-ий ярус при абсорбції Н2О = 4586,31* * *L0,16; (5.2)

1-ий ярус при абсорбції Н3РО4 = 3043,15* * *L0,31; (5.3)

2-ий ярус при абсорбції Н3РО4 = 6024,92* * *L0,12; (5.4)

Нижче приведено порядок розрахунку ПРА в загальному виді.

Початкові дані:

  • газ аміак із вхідною концентрацією аміачно-повітряної суміші (АПС) С1, г/м3, вихідний після першого ярусу , г/м3, ( = С2 є також вхідною концентрацією в другий ярус абсорбера) і вихідний після другого ярусу , г/м3.

  • продуктивність абсорберу по газу Q м3 /год.;

  • абсорбент – вода чи розчин Н3РО4 – задається викладачем;

  • продуктивність однієї промислової ФзДВ qф = 35 м3 /год.;

  • оптимальна щільність зрошення Lо = 40 м/год.;

  • режим роботи ПРА циркуляційний;

  • швидкість газу в перетині апарату wг = 8 м/с;

  • температура газу на вході в ПРА tг = 30оС;

  • температура абсорбенту tа ≤ 30оС.

Примітка: кількісні характеристики задаються викладачем.

Порядок розрахунку і деякі зведення по кінетиці абсорбції.

1. За заданим значенням Q (м3/год) і wг (м/с) розраховуємо перетин F проектованого апарата:

F = , м2.

2. За знайденим значенням F розраховуємо діаметр апарата D:

F= = 0,785 * D2, відкіля D = , м.

З огляду на те, що NН3 добре розчинний газ, дифузійний опір зосереджений у газі, - опором у рідині в рівнянні адитивності дифузійних опорів (враховано, що Р = Ратм константа розподілу m дорівнює константі Генрі Н, тобто m = H) можна зневажити, тому = .

При температурі газу tг < 50оС рівноважної концентрацій аміаку в АПС також можна зневажити і тоді середня рушійна сила процесу абсорбції ΔСсер = представиться як ΔСсер = . Відповідно рівняння масо передачі M = * V * ΔСсер = * V * . По рівнянню балансу маси M = Q*( ), кг/с, отже * V * = Q*( ), відкіля одержуємо робоче рівняння для розрахунку робочого об’єму кожного ярусу (ступіні) і всього апарата: * V = Q* , чи V = * .

Таким чином, розрахунок робочого об’єму для двохярусного апарата зводиться до відшукання коефіцієнтів масо передачі спочатку для першої ступіні , а потім для другої .

3. У залежності від типу рідкого сорбенту (вода, Н3РО4) розрахунок для першої ступіні ведуть по рівняннях (5.1) чи (5.3).

4. Задавши ступенем абсорбції в першій ступіні апарата рівної η1 = 90% [26], - одержуємо значення С2.

5. За заданим значенням Q, C1 і отриманим , С2 – розраховуємо робочий об’єм першого ярусу ПРА

V1 = * ln .

Звіряємо отримане значення С2 із установленими санітарними нормами на зміст аміаку (Со) в атмосферному повітрі населених пунктів [27]. Якщо розбіжність С2 з Со) виявиться значною, - більш ніж на порядок, приступають до розрахунку другого ярусу. При цьому за вхідну приймають концентрацію С2 досягнуту в першому ярусі.

6. По рівняннях (5.2) чи (5.4) (сорбент Н2О чи Н3РО4) розраховують коефіцієнт масо передачі для другого ярусу .

7. Задавшись ступенем абсорбції в другому ярусі апарата рівним η2 = 90%, - одержуємо значення , тобто вихідну концентрацію з другого ярусу апарата.

8. За отриманим значенням , і постійному Q – розраховуємо робочий об’єм другого ярусу ПРА.

V2 = * ln .

9. По методиках [28, 29] розраховуємо приземну концентрацію аміаку Спр і порівнюємо її з Со. Якщо розбіжність не більш 1,5 – 2 рази, - отриманий робочий об’єм апарата V = V1 +V2 вважаємо прийнятним. Досвід показує, що в двохярусних ПРА вдається досягти санітарних норм. Якщо розбіжність перевищує відзначене, - в апараті добудовують третій ярус, робочий обсяг якого V3 приймають рівним V2, і тоді V = V1 +V2+V3.

10. Робочу висоту апарата Н розраховують за знайденим значенням V і F.

V = F * H.

Відкіля

Н = .

11. Розраховуємо кількість (витрату) рідкого сорбенту для забезпечення заданої оптимальної щільності зрошення Lo = 40 м/год.

На зрошення одного ярусу буде потрібно

= Lo – F , м3/год.

Якщо апарат двохярусний, то загальна витрата рідини складе

= 2* .

За знайденим значенням підбирають насос.

12. Розраховують кількість форсунок у ярусі nфя, що забезпечує Lo. При продуктивності однієї форсунки qф, кількість форсунок в одному ярусі визначається як

nфя= , шт.

13. Загальна кількість форсунок складе nф = nфя*Я,

де Я – кількість ярусів в апараті.

14. Роблять розмітку форсунок у ярусі таким чином, щоб забезпечити максимально рівномірне зрошення на перетині апарата.

15. Контроль надійності результатів розрахунку двохярусного ПРА визначаємо за значеннями ; що досягається в названому апараті з загальним робочим об’ємом V = V1 + V2 і усередненим значенням = + . З рівняння V = * ln , ln тоді , відкіля .

Якщо отримане контрольне значення відрізняється від розрахункового не більш ніж на 10%, - результати розрахунку прийнятні.

Гідравлічний і механічний розрахунки виконують за методикою і рекомендаціями , викладеним у розділі 3.3 і 4.3 даних методичних вказівок.

Аналогічно ведеться розрахунок абсорбційних апаратів для поглинання фтористих сполук і двооксиду сірки. Відповідні рівняння для розрахунку коефіцієнтів масо передачі приведені в [30, 31].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]