Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль криміналістика.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
105.18 Кб
Скачать

65. Унітарні патрони складаються з таких частин:

• гільза;

• снаряд;

• заряд (порох);

• капсуль.

У гільзі розрізняють:

- корпус;

- дульне;

- схил;

- донну частину;

- капсуль.

Гільза — це тонкостінна стаканоподібна ємкість для порохового заряду, капсуля, кулі або снаряда, у дробовому патроні — дробу і пижів. Складається з денця, корпусу і дульця, в якому закріплюється куля. У гільзі дробового патрона дульце відсутнє. Гільза виготовляється з металу або картону (рідше з пластмаси).

Стрільба з нарізної зброї провадиться кулями, а з гладкоствольної — дробом, спеціальними кулями, картеччю. Куля — це металеве (найчастіше свинцеве) тіло, різне за формою, для стрільби з вогнепальної зброї. Кулі в нарізній зброї бувають оболончасті, напівоболончасті і безоболончасті.

Дріб — це свинцеві кульки, рідше шматочки свинцю, призначені для пострілу з дробової зброї. Дріб має діаметр 1,5—5 мм. Дріб, що має діаметр більш ніж 5 мм, називається картеччю.

Пижі та прокладки використовуються у патронах для гладкоствольних мисливських рушниць. Пиж — шматок войлоку або іншого щільного матеріалу, який відокремлює у заряді порох від кулі чи дробу. Пижі бувають основні й додаткові. За матеріалом пижі поділяються на войлочні, картонні, деревноволокнисті та ін. Прокладки призначені для пом’якшення поштовху порохових газів і запобігання деформації заряду.

Патрони можна поділяти за видом зброї:

- гвинтівкові;

- рушничні;

- пістолетні;

- револьверні;

- проміжні - комплексні: для карабінів та автоматів; для Двоствольної чи короткоствольної дрібнокаліберної зброї.

> За калібром можуть бути:

- каліберними (близькими за калібром до зброї);

- підкаліберними (діаметр у яких менший за канал ствола) -використовуються тільки у гладкоствольній зброї.

> За особливостями гільзи:

- за формою гільзи бувають: циліндричними, конічними, нляшкоподібними;

- за особливостями донної частини - кільцево-проточними, шлянкоподібними.

- за матеріалом - металевими, папковими (картонними), пластмасовими з

66. Патрони, гільзи, кулі, дріб, картеч, прокладки, пижі підлягають виявленню, фіксації й дослідженню при огляді на місці події.

У протоколі огляду при описі гільзи вказують: місце виявлення, форму, колір металу, маркувальні позначки, розміри, наявність і форму слідів зброї. При описі кулі (дробу) у протоколі відзначається: вид перепони, розміри ушкодження кулі, наявність на кулі сторонніх речовин.

Під час пошуку гільз необхідно враховувати механізм викидування гільзи (бік викидування). При цьому ефективним буде застосування металошукача.

Огляд вогнепальної зброї вимагає спеціальних заходів безпеки:

• слідкувати, щоб не відбулося пострілу випадковим натиском спускового гачка, для чого треба зброю тримати дулом доверху, не кидати його, не порушувати слідів трасологічного та іншого характеру па поверхні зброї;

• після огляду й завершення дій щодо фіксації слідів вогнепальну зброю (крім револьверів) розряджають, ударно-спусковий механізм ставлять у положення запобігання або на запобіжник.