Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль криміналістика.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
105.18 Кб
Скачать

14. Моделювання полягає в заміні об'єкта - оригінала моделі, тобто спеціально створеним аналогом.

Це можуть бути моделі предметів, пристроїв, систем, явищ і процесів, дослідження певних явищ, процесів, систем, об'єктів у спосіб побудови і визначення їхніх моделей.

До моделювання як методу дослідження звертаються в тих випадках, коли вивчення об'єкта в оригіналі, явища чи процесу з тих чи інших причин є неможливим або недоцільним.

У криміналістиці використовують багато видів моделювання:

- мислене (під час конструювання версій, планування розслідування);

- фізичне (створення матеріальних моделей, макетів, муляжів, предметів-апалогів);

- математичне (моделювання умов перебігу процесів і явищ за допомогою відповідних розрахунків).

Окремим видом моделювання є реконструкція - відновлення початкового вигляду, виду, стану об'єкта за залишками або письмовими джерелами.

Буває матеріальне реконструювання (відбувається за допомогою макетування або натуральної реконструкції, наприклад, за черепом створюють графічно або у скульптурі обличчя людини);

- мислена реконструкція - логічне моделювання на основі відображених у пам'яті наглядних образів об'єктів, що їх особа раніше особисто чи зі слів сприймала.

15. Логічні методи, або методи формальної логіки. До них належать:

- аналіз і синтез;

- індукція та дедукція;

- гіпотеза і аналогія;

- абстрагування (конкретизація), узагальнення та ін.

16. Математичні методи:

- вимірювання;

- вираховування;

- геометричні побудови.

Вимірювання - полягає в порівнянні досліджуваної величини із одною величиною (зазвичай такою, що береться за одиницю виміру і її називають мірою (еталоном) і встановленні кількісного співвідношення між відомою та невідомою величинами.

Вираховування - використовується для встановлення назва-них вище параметрів, а також під час проведення математичного моделювання.

Геометричні побудови - без них неможливо побудувати плани, креслення, схеми; цей метод безпосередньо пов'язаний з вимірюванням.

Кібернетичні методи (їх не слід плутати з математичними, оскільки виконання вираховувань і математичного моделювання - це тільки частина завдань, що вирішуються з використанням кібернетичних методів).

17. Спеціальні методи - такі, сфера застосування яких обмежена однією чи декількома науками. Система спеціальних методів складається з двох груп:

1) власне криміналістичні методи;

2) спеціальні методи інших наук.

Власне криміналістичні методи - це методи, які початково були розроблені криміналістичною наукою та лише нею використовувалися:

- техніко-криміналістичні методи;

- структурно-криміналістичні методи.

Техніко-криміналістичні методи - методи, що використовуються в галузі техпіко-криміналістичних наукових досліджень:

- фотографічні;

- трасологічні;

- балістичні;

- одорологічпі тощо.

Структурно-криміналістичні - методи побудови у криміналістиці певних структурних систем (систем основних елементів планування розслідування злочинів; тактичних заходів, що утворюють тактику слідчих дій, рекомендацій, що утворюють основні методики розслідування окремих видів злочинів тощо).