Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія- екзамен.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
834.39 Кб
Скачать

87. Загальні і особливі риси розвитку людських спільнот. Концепції єдності історії та концепції культурно-історичних типів і етносів

Під прогресом розуміється напрямок розвитку, для якого характерно поступальний рух суспільства від нижчих і простих форм громадської організації до більш високим і складним. Подання про розвиток суспільства як прогресивному процесі з'явилося ще в давнину, але остаточно оформилося в працях французьких просвітників (А. Тюрго, М. Кондорсе і ін) - Критерій прогресу вони бачили у розвитку людського розуму, у поширенні просвітництва.

Деякі мислителі відкидають ідею прогресу в суспільному розвитку, розглядаючи історію як циклічний круговорот з низкою підйомів і спадів (Дж. Віко).

Очевидно, що прогресивний розвиток суспільства не виключає зворотних рухів, регресу, цивілізаційних тупиків і навіть зривів. Та й сам розвиток людства навряд чи має однозначно прямолінійний характер, у ньому можливі і прискорені ривки вперед, і відкати тому. Більше того, прогрес в одній сфері суспільних відносин може супроводжуватися і навіть бути причиною регресу в іншій. Розвиток знарядь праці, технічна і технологічна революції - яскраве свідчення економічного прогресу, але вони поставили світ на грань екологічної катастрофи, виснажили природні ресурси Землі.

У зв'язку з цим актуальним є питання про критерії прогресу. Згоди серед учених немає і тут. Французькі просвітителі бачили критерій у розвитку розуму, в ступені розумності суспільного устрою. Ряд мислителів (наприклад, А. Сен-Сімон) оцінювали рух вперед станом суспільної моральності. Г. Гегель пов'язував прогрес зі ступенем свідомості свободи. Марксизм також запропонував універсальний критерій прогресу - розвиток продуктивних сил. Бачачи сутність руху вперед у все більшій підпорядкуванні сил природи людині, К. Маркс зводив суспільний розвиток до прогресу у виробничій сфері. Прогресивними він вважав лише ті соціальні відносини, які відповідали рівню продуктивних сил, відкривали простір для розвитку людини (як головної продуктивної сили). Застосовність подібного критерію оскаржується в сучасному гро-вознаніі. Стан економічного базису не визначає характер розвитку всіх інших сфер життя суспільства. Метою, а не засобом будь-якого суспільного прогресу є створення умов для всебічного та гармонійного розвитку людини.

Отже, критерієм прогресу, повинна бути міра свободи, яку суспільство в змозі надати особистості для максимального розкриття її потенційних можливостей. Ступінь прогресивності того чи іншого суспільного устрою потрібно оцінювати по створених в ньому умов для задоволення всіх потреб особистості, для вільного розвитку людини (або, як кажуть, за ступенем людяності суспільного устрою).

88. Критерії прогресу суспільства і особистості

Прогрес сус-ва: економічний, соціальний, культурний.

Особистість: духовність, моральні цінності, розум.

89. Глобальні проблеми сучасності та можливі шляхи їх вирішення

Енергетика майбутньогоl

Демографічні проблеми людства.l

Забезпечення харчуванням населення Землі.l

Забруднення навколишнього середовища і проблема захисту озонового шаруl

90. Соціально-філософський сенс понять біосфери і ноосфери

Філософський зміст поняття біосфери отримало у В. Вернадського, який ввів термін «жива речовина», що охоплює сукупність населяють Землю організмів, а біосферою став називати всю ту середу, в якій воно знаходиться. У біосфері існує плівка життя з максимальною концентрацією живої речовини. Між неживими (відсталими) природними тілами і живими речовинами постійно здійснюється енергетичний обмін, що виражається в русі атомів, викликаному живою речовиною. Жива речовина охоплює всю біосферу, створює і змінює її. Неживе речовина домінує в структурі біосфери. Поява людського життя в біосфері привносить зміни в її динаміку: якщо живі організми взаємодіють трофічними (харчовими) ланцюгами і в результаті змінюють живе речовина і енергію біосфери, то людина включається у зв'язку з нею на основі трудової діяльності. Спочатку людина здійснила биосферную «технологію» (знаходження в природі готових життєвих засобів), а потім виробництво призвело до нової форми відносин людини з біосферою - він почав створювати культурну біогеохімічної енергії (землеробство, скотарство). Тому діяльність людини по зміні природного середовища розглядається як закономірний етап еволюції біосфери, який повинен привести до того, що під впливом наукової думки і колективної праці біосфера Землі повинна перейти в новий стан, що називається ноосферою.

Поняття ноосфери (грец. noоs - розум, sphaira - куля) вперше використовував французький математик Е. Леруа 1927 р., але, за його визнанням, воно виникло у нього під впливом лекцій В. Вернадського про біосферу Землі. Цей термін зустрічається і в концепції «християнського еволюціонізму» французького натураліста й містика П. Тейяра де Шардена і позначає частину природи, яка була чисто духовне явище, тобто «мислячий пласт», що розгортається над світом рослин і тварин - поза біосферою й над ній.

У В. Вернадського ноосфера - це якісно новий етап еволюції біосфери, визначається історичним розвитком людства, його працею і розумом. У цьому процесі ноосфера виступає гарантом розумної діяльності людини у Всесвіті, що робить її моделлю абсолютної розумності та світової гармонії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]