Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єкзамен т.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.07.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

32) Розділення речовини на газ і пару умовне, бо між ними не існує будь - якої межі.

Парою називається всякий реальний газ, котрий в умовах його застосування здат-ний переходити в рідину. Всякий реальний газ, який в звичайних умовах його засто-сування не переходить в рідкий стан, зберігає назву газу.

Процес переходу рідини в пару називається пароутворенням. Цей процес мо-же проходити шляхом випаровування і кипіння. При випаровуванні утворення па-ри відбувається тільки з вільної поверхні рідини. Цей процес протікає при будь – яких температурах рідини і може супроводжуватися зниженням її температури.

Бурхливий процес пароутворення, який супроводжується виникненням буль-бочок пари по всьому об’єму рідини, називається кипінням. Кипіння рідини відбу-вається при постійному тиску і при відповідній йому постійній температурі, яка називається температурою кипіння або температурою насичення і позначається . Для всіх рідин температура кипіння підвищується із збільшенням тиску, залеж-ність між ними знаходиться з досліду і в загальному випадку виражається рівнянням . Для різних рідин і води є велика кількість емпіричних рівнянь, які дозволя-ють приблизно встановити залежність . В якості прикладу можна навести рівняння Руша, яке має вигляд , (86)

де Р - абсолютний тиск, . Для точного визначення температури кипіння необхід-но користуватися таблицями. Всі параметри киплячої рідини позначаються відповід-ною буквою зі штрихом, наприклад: питомий об’єм , ентальпія , ентропія .

Насиченою парою називається пара, яка знаходиться в динамічній рівновазі зі своєю рідиною. Це означає, що в закритій посудині кількість молекул пари, які надходять в простір над киплячою рідиною, дорівнює кількості молекул, котрі по-вертаються знову в рідину. Таке рухома рівновага обмовлена хаотичністю руху молекул і силами взаємодії пари і рідиною поблизу її поверхні.

Якщо при до киплячої рідини підвести необхідну кількість теплоти для випаровування всієї рідини, то в момент зникнення останніх крапель рідини (води) отримують суху насичену пару при температурі кипіння . Ця пара є не-стійким станом та отримується в парогенераторах як миттєвий стан при переході в перегріту пару. Стан сухої насиченої пари визначається одним параметром: тиском або температурою насичення . Всі параметри сухої насиченої пари позначаються відповідними буквами з двома штрихами: питомий об’єм , ентальпія , ентропія тощо.

При кипінні рідини разом із бульбочками пари виносяться дрібні частки воло-ги. Отримана суміш пари і рідини називається вологою насиченою парою, причому частки рідини рівномірно поширені по всьому об’єму пари.

Стан вологої насиченої пари визначається тиском і степеню сухості або температурою кипіння і степеню сухості . Степеню сухості називається масова частка сухої пари, яка міститься в вологій парі , (87)

де , - відповідно маси сухої пари і рідини, які знаходяться в 1 кг суміші;

- маса 1 кг вологої пари.

Вологість насиченої пари в парових котлах повинна бути в межах 1-3 %, тобто її степінь сухості %.

Для сухої пари , для киплячої рідини . Масова частка рідини, котра міститься в вологій парі, називається степеню вологості і позначається . Всі параметри вологої пари (крім тиску і температури) позначаються відповідною буквою з індексом , наприклад: питомий об’єм , ентальпія , ентропія тощо.

Перегрітою називається пара, яка при однаковому тиску з насиченою, має більш високу температуру, чим температура кипіння . Стан перегрітої пари визна-чається будь – якими двома параметрами, найбільш часто – тиском і температурою. Процес переходу насиченої пари в рідину називається конденсацією. Цей процес є зворотним процесу пароутворення і також відбувається при і відповідній йому постійній температурі, рівній температурі кипіння при тому ж тиску.

Водяна пара для промислових цілей вироблюється в парогенераторах (паро-вих котлах) різного тпу, загальним для яких є те що, процес отримання пари є ізо-барним.