Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика МРЛ зразок без рамок.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

6. Перевірка працездатності та настройка приймальної системи.

Перевірка роботи приймального пристрою проводиться спільно з передаючим пристроєм в наступній послідовності:

— ввімкнути приймач в режимі "Настройка".

— підключити до гнізда "Сигнал логарифмического УПЧ" на передній панелі БУ-014 осцилограф, що працює в режимі чекаючої розгортки із зовнішньою синхронізацією від основного запуску станції.

— встановити перемикач "АСУ-РРУ" на передній панелі блоку БУ-014 в положення "АСУ", при цьому амплітуда шумів на екрані осцилографа повинна бути порядку 2,0 В.

— натиснути кнопку "Установка нуля 2" на передній панелі БУ-014 і потенціометром "Установка нуля" встановити стрілку приладу "Усиление" на нуль.

— відпустити кнопку "Установка нуля 2", при цьому відхилення стрілки приладу "Усиление" повинно бути в середині червоного сектора.

— перемикач "АСУ-РРУ" поставити в положення "РРУ" і переконатися в тому, що перемикачем "Больше - меньше" можна добитися відхилення стрілки приладу "Усиление" на середину червоного сектора.

— перемикач "РРЧ-АПЧ" на передній панелі БР-008 поставити в положення "РРЧ" і перемикачем "Меньше - больше" добитися появи на екрані осцилографа відображення сигналів від місцевих предметів або хмарності.

— перемикач "РРЧ-АПЧ" поставити в положення "АПЧ" і переконатися, що амплітуда відображених сигналів або показання приладу "Контроль ПЧ" не змінювались.

— натиснути кнопку "Установка 0" на БР-008 і потенціометром "Установка 0" встановити стрілку приладу "Контроль ПЧ" на нуль. Якщо при віджиманні кнопки стрілка приладу "Контроль ПЧ" знаходиться не в робочому секторі, то потенціометром "Усиление ЛКПЧ" встановити її в робочій сектор.

— натиснути кнопку "Установка нуля 1" на БУ-014 і відповідним потенціометром встановити стрілку приладу "Чувствительность" на нуль.

— натиснути кнопку "Установка нуля 2" на БУ-014 і відповідним потенціометром встановити стрілку приладу "Чувствительность" на нуль.

— натиснути кнопку "Установка усиления" на БУ-014 і відповідним потенціометром встановити стрілку приладу "Чувствительность" на риску.При віджиманні кнопки стрілка приладу повинна знаходитись в робочому секторі.

— осцилограф підключити до гнізда "Сигнал коррекции" на БУ-014, криву коректуючої напруги, що з'явилася на екрані, порівняти з еталонною. Натиснути кнопку "Контроль коррекции" і переконатися, що стрілка приладу "Усиление" відхилиться в заданий сектор.

— перевірити показання всіх приладів, розташованих на передніх панелях БУ-013, БР-008, БУ-014 та БВ-029.

Зовнішній вигляд блоків БВ-029 та БП-170

Рисунок 6.1.

Зовнішній вигляд блоків БУ-013 то БР-008

Рисунок 6.2.

Зовнішній вигляд блоку БУ-014

Рисунок 6.3.

7. Перевірка працездатності іко

Настройка індикатора БИ-003 забезпечується регулюванням вузлів індикатора в наступній послідовності:

— відрегулювати дільники частоти, для чого натиснути клавішу "100 км" перемикача "Масштаб" і обертанням вісі резистора "Амплитуда развертки" встановити лінію розгортки так, щоб кінець лінії розгортки був видний на екрані ЕПТ.

— обертанням вісі резистора "Распределение 50 км" добитися того, щоб між опорними 50-км мітками знаходились чотири основні мітки дальності.

— натиснути клавішу "300 км" перемикача "Масштаб" і обертанням вісі резистора "Распределение 100 км" добитися того, щоб між опорними 100-км мітками знаходилась одна основна мітка дальності.

— відрегулювати амплітуди основних міток дальності, перевищення опорних міток над основними і зрівнювання амплітуд міток 5,10, 50, 100 км.

— відрегулювати амплітуди контрольних міток, для чого натиснути клавішу "300 км" перемикача "Масштаб", ручку регулювання "Яркость меток дальности" повернути в крайнє праве положення і обертанням вісі резистора "Яркость контрольних меток" досягнути появи контрольних 10-км міток дальності, яскравість яких трохи перевищує яскравість лінії розгортки.

— встановити початок розгортки на екрані ЕПТ в центр шкали і змінними резисторами "Центровка - вертикальная, горизонтальная". Обертанням ручок цих резисторів перевірити напрям переміщення ліній розгортки, яке повинне здійснюватись строго по вертикалі і по горизонталі. У разі невідповідності переміщення необхідно провести орієнтування відхиляючої котушки. Обертанням ручок вказаних резисторів встановити початок розгортки в центр шкали індикатора.

— відрегулювати тривалість розгортки. Для цього натиснути клавішу "25 км" перемикача "Масштаб" і обертанням ручок регулювань "Яркость" і "Фокус" встановити нормальну яскравість і чіткість розгортки. Обертанням вісі резистора "Амплитуда развертки" встановити довжину лінії розгортки так, щоб кінець лінії розгортки був видний на екрані трубки. Обертанням вісі резистора "Масштаб плавно" встановити таку тривалість розгортки, щоб на лінії розгортки розташувалося п'ять міток дальності. Після регулювання встановити первинну амплітуду розгортки.

— відрегулювати лінійність розгортки відповідно до масштабів розгортки.

Встановити тумблер "Смещение центра - выключено" в положення "Выключено". Послідовним натисканням клавіші "25 км", а потім "100 км" перемикача "Масштаб" і обертанням ручок відповідних резисторів лінійності добитися того, щоб відстані між сусідніми мітками дальності були приблизно однаковими.

Встановити тумблер "Смещение центра - вьіключено" в положення "Смещение центра" і за допомогою змінних резисторів "Смещение центра - вертикальное, горизонтальное" встановити початок розгортки на лінії кола, що обмежує робочу поверхню екрану трубки, в таке положення, при якому лінія розгортки перетинає центр шкали індикатора.

Послідовним натисканням клавіші "100 км", а потім "300 км" і обертанням ручок відповідних резисторів лінійності добитися того, щоб відстані між мітками дальності були приблизно однаковими;

— зрівняти амплітуди розгортуючи напруг по кутах 0, 90,180, 270 градусів і відрегулювати амплітуди розгортки на екрані БИ-003. Для цього необхідно натиснути клавішу "25 км" перемикача "Масштаб", вісь резистора "Амплитуда развертки" повернути в крайнє праве положення. Поворотом антени по азимуту встановити її по візиру азимутної шкали послідовно в положення 0, 90,180, 270 градусів і при кожному з цих положень за допомогою резисторів "Сравнение развертки 0,90,180,270°" добитися того, щоб четверта 5-км мітка дальності знаходилася на лінії кола, що обмежує робочу поверхню екрану трубки.

— за допомогою резистора "Амплитуда развертки" встановити таку довжину лінії розгортки, щоб п'ята 5-км мітка дальності розташувалася на лінії кола.

— встановити довжину складових лінії розгортки по вертикалі і по горизонталі для масштабів "100 км" і "300 км" із зсувом і без зсуву початку розгортки.

Зовнішній вигляд ІКО

Рисунок 7.1..