Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика МРЛ зразок без рамок.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

10.1. Блок запуску бз-003.

Настройка блоку запуску БЗ-003 зводиться до настройки RС-генератора на частоту 600 Гц і настройці дільника частоти. Для цього:

— з'єднати контрольне гніздо Г2 лінійки запуску зі входом осцилографа і обертанням вісі резистора "Частота 600 Гц" добитися періоду проходження запускаючи імпульсів рівного 1700 мкс.

— з'єднати контрольне гніздо Г3 лінійки запуску зі входом осцилографа і обертанням вісі резистора "Частота 300 Гц" добитися за допомогою осцилографа періоду проходження запускаючи імпульсів, рівного 3400 м

Осцилограма з контрольного гнізда Г2

Рисунок 10.1.

Осцилограма з контрольного гнізда Г3

Рисунок 10.2.

Зовнішній вигляд блоку запуску

Рисунок 10.3.

10.2. Робота з гк4-19а.

Головна мета цієї роботи змоделювати реальні умови роботи передаючого пристрою та аналізу показників частоти і потужності. Ця робота складається з двох частин: настройка ГК4-19А в режимі генератора та настройка ГК4-19А в режимі приймача.

Проводимо моделювання ГК4-19А як реального передавача з такими параметрами:

Р = 10 -13 Вт на вихідному фланці;

Ті = 2 мкс;

Fген = 9595 МГц.

Fповт = 300 Гц;

Щоб отримати такі параметри імпульсів потрібно (за умови відкаліброваного ГК4-19А) знайти зону генерації відбиваючого клістрона за умови, що на приладі встановлено потрібну частоту. Для частоти 9595 МГц відповідає число 159,5. Далі встановити мітку на середину екрана осцилографа (ручками девіація та частота).

Перевести рід роботи в положення імпульсна модуляція і вибрати вид модуляції.

Для встановлення потужності 10~13 Вт необхідно, щоб затухання в усіх каскадах було 100 дБ. Для правильного вибору затухань використовують таблиці (зазвичай 1 та 2 атенюатори встановлюють на максимальні затухання, а 3 атенюатором вибирають необхідні затухання).

10.3.Вимірювання параметрів приймача та передавача за допомогою ГК4-19А.

10.3.1.Потужність.

Дійсна потужність, яку було виміряно по приладу на панелі керування та контролю, склала 60 кВт. При вимірюванні за допомогою приладу ГК4-19А потужність склала 55,1 кВт.

10.3.2.Чутливість.

В нашому випадку чутливість приймача склала -131 дБ/Вт.

11. Калібровка пристрою "изо-эхо"

Калібрування системи "ИЗО-ЭХО" необхідно проводити після повної настройки приймальної системи в наступній послідовності:

— натиснути кнопку "Контроль калибровки ИЗО-ЭХО" на панелі керування і контролю, при цьому стрілка приладу "Контроль чувствительности" повинна знаходитись в межах синього сектора шкали;

Схема підключення приладів для проведення калібрування

Рисунок 11.1.

— на Г5-15 встановити запуск зовнішній, тривалість імпульсів 6 мкс, амплітуду імпульсів 60 В, полярність негативну, затримку імпульсів 53 мкс;

— генератор ГК4-19А настроїти в режимі генератора сигналів на частоту магнетрона МРЛ-2 для роботи в режимі імпульсної модуляції від зовнішнього запуску (Г5-15) згідно з інструкції з експлуатації до приладу ГК4-19А. вихід приладу повинен бути підключений на вхід направленого відгалужувача, розташованого в шафі ШД-014;

— підготувати до калібрування апаратуру, для чого:

Виставити на ІКО масштаб 25 км;

Ручку "Видео" поставити в ліве крайнє положення;

Ручкою "Яркость" виставити яскравість розгортки на екрані так, щоб розгортка була ледве помітна;

Ручкою "Видео" встановити нормальну для роботи шумову доріжку.

— те ж саме виконати на ІДВ в масштабі 10/20 км

— провести вимір чутливості приймального тракту шляхом введення затухання основного аттенюатора при виведених тих, що погоджують на аттенюаторах А1 та А2 до мінімального помітного сигналу від генератора на рівні власних шумів приймача;

— провести розрахунок чутливості приймача по формулі

Pприйм. мін. = -(А + В + С + Д)

Де А - відлік по основному атенюатору ГК4-19А в децибелах; В - відлік потужності загасання в направленому відгалужувачі в децибелах (для кожного відгалужувача додається паспорт з вказівкою загасання в децибелах); С-загасання в коаксиально-хвильоводному переході в децибелах (береться по графіку залежно від частоти генератора ГК4-19А); Д- поправка, рівна 30 дБ, що враховує калібрування генератора ГК4-19А.

— подати сигнал від ГК4-19А на вхід приймального пристрою на рівні —124 дБ/Вт незалежно від чутливості приймального пристрою.

Величина (124 — В — С — Д) буде постійною для даної станції.

— підстроїти сигнал від генератора ручкою "Частота" на ГК4-19А, добившись його прямокутної форми. В процесі калібрування необхідно контролювати на осцилографі форму сигналу і, якщо необхідно, робити підстроювання ручкою "Частота".

— включити корекцію на відстань.

— натисненням клавіші "6 дБ" включити систему "ИЗО-ЭХО".

Зовнішній вигляд блоку "ИЗО-ЭХО"

Рисунок 11.2.