Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1-2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
88.79 Кб
Скачать

Розділ 2

25

Питання, що ставляться безпосередньо до встановлення автомобільної травми і її виду:

1. Механізм утворення ушкоджень при конкретному виді автомобіль­ної травми.

2. Якими частинами автомобіля утворено сліди й ушкодження.

3. Положення потерпілого у момент травми й взаємне положення тіла людини й частин автомобіля.

4. Напрямок удару, переїзду.

Кількість смертельних виходів, пов'язаних із транспортною травмою — 29,7%; падінням з висоти — 24,9%; дією тупих предметів — 27,4%; гострими предметами — 11,4%; вогнепальною зброєю — 3,8%; іншими — 2,7%.

Рейкова травма

Залізнична, трамвайна, шахтна травми посідають друге місце після ивтомобільної. Рідко: електричні, термічні, хімічні.

Ширина залізничної колії — 1520 мм, ширина головки — рейки 75 мм, нузькоколійки — 750 мм, ширина головки рейки — 53 мм.

Розрізняють 5 видів травми:

1. Від удару по тілу частинами транспорту, що рухається.

2. Від переїзду через тіло.

3. Від випадання людини з транспорту, що рухається.

4. Від здавлювання тіла між частинами потягу або вагонів. Травма пасажирів усередині транспорту [117].

Огляд місця події при залізничних травмах починається від трупа, тому що труп може перебувати в декількох кілометрах від аварії. Огляду підлягає труп, місце події, ділянка шляху, на якому є сліди біологічного походження, обривки одягу, взуття, головний убір, локомотив, вагони, споруди, деталі залізничного полотна. До приїзду оперативної групи труп не забирають. Якщо є велике скупчення людей, то труп забирають у мед­пункт. Перед початком огляду здійснюється фотозйомка місця події. Указується місце розташування трупа стосовно найближчих нерухомих орієнтирів і його поза. Описується одяг і накладання мастильних речовин, ушкоджень, не пов'язаних із даною травмою. Огляд молодих жінок — варто пам'ятати про смерть в результаті кримінального аборту, а також убивства на сексуальному ґрунті, у зв'язку із чим огляд статевих органів на місці події обов'язковий. Варто вирішити питання про прижиттєвість травми за слідами крові й особливостями смуги тиску.

Смуга тиску (осаднення), що утворилася прижиттєво, після виси­хання, має темно-коричневі кольори й пергаментну щільність, а посмертна — сірувато-рожевий. СУДОВА МЕДИЦИНА

Секційним дослідженням трупа необхідно виявити ознаки прижиттє­вого походження ушкоджень, до яких належать виливи крові у тканини вдалині від місця перекочування коліс. їхня наявність пояснюється роз­минанням, здавленням і різким скороченням судин. Знекровлювання тканин й органів у місцях перекочування й наявність виливів крові далеко від місця травми пояснюються натягом м'язів і зв'язувань, а також скороченням м'язів.

Завдання експерта — встановити факт переїзду колеса. Для цього необхідно виявити такі ушкодження:

1. Смугу тиску й осаднення, що становить ущільнення й осаднення шкіри в місці перекочування колеса через тіло.

2. Т-образне садно в місці початку смуги тиску, що виникає від первинного «щипка» колесом.

3. Разминання м'яких тканин, руйнування кісток і внутрішніх орга­нів у зоні смуги тиску.

4. Повний і неповний поділ тулуба, відокремлення голови від тулуба, відділення кінцівок, поділ тіла на безліч частин із розминанням і руйнуванням м'яких тканин, внутрішніх органів, роздробленням кісток відповідно до рівня поділу тіла.

5. Рогоподібні шматки по краях шкіри у місці поділу, вершини яких звернені у бік напрямку руху колеса.

6. Клиноподібні дефекти внаслідок руйнування й викиду м'яких тканин і кісток у зоні переїзду, розташовані на поверхні кінцівок, звернених до колеса.

7. Спіралеподібні й поздовжні лампасоподібні розриви шкіри кін­цівок великої довжини з роздробленням довгих трубчастих кісток на значній площі.

8. Розриви зсередини апоневрозів, фасцій, м'язів, підшкірної жиро­вої клітковини відповідно до смуг тиску.

9. Розриви діафрагми, шкіри шиї, промежини та інших ділянок з видавлюванням через рани, що утворилися, ушкоджених внутріш­ніх органів.

Частіше зустрічається при самогубствах, рідше — при нещасних випадках, украй рідко — при прихованні вбивств. Смуга тиску (осад­нення) — відбиток поверхні кочення коліс на шкірі, що утворюються тертям і тиском кочення, становить смугасте осаднення, у перші 12 годин травми рожево-фіолетових кольорів, м'яке на дотик. Підсихаючи, смуга тиску стає темно-коричневою, пергаментної щільності, шириною 12—15 см. Смуга тиску по краях лінії поділу в результаті дії колісного гребеня буває вужче на 3-4 см, що пов'язано зі швидкістю руху тран­спорту.

Неповний або повний поділ тіла спостерігається після переїзду декіль­кома колесами. Великі ушкодження утворюються дією колеса, менш