Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум(виданий)-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Ситуаційне завдання 6* Оплата праці за безтарифною системою

На ділянці, що спеціалізується на складанні вузлів підйомно – транспортних та шляхобудівельних машин впроваджується безтарифна система оплати праці. Тип виробництва на дільниці дрібносерійних серійний. У загальній трудомісткості виробничої програми переважають складально-монтажні, електрозварювальні, свердлильні операції. Режим праці двозмінний.

*Складено за матеріалами навч. посібника А.М. Колот „Мотивація, стимулювання й оцінка персоналу”. – К.: КНЕУ, 1998.

Професійно – кваліфікаційний склад дільниці наведено в таблиці.

Професія

Чисельність робітників

Розподіл за розрядами

1

2

3

4

5

6

Слюсар - складальник

15

-

1

4

5

4

1

Свердлувальник

4

-

2

2

-

-

-

Розточувальник

2

-

-

-

1

1

-

Електрозварник

6

-

-

2

3

1

-

Кранівник

2

-

-

2

-

-

-

Усього

29

-

3

10

9

6

1

В існуючих умовах слюсарі – складальники об’єднані в одну бригаду, електрозварювальними – в іншу. Свердлувальники і розточувальники працюють індивідуально, кожен на свій окремий наряд. Кранівники нарядів не мають, форма оплати їх праці – почасова – преміальна.

Дільницю обслуговують два водії електрокара і двоє підсобних робітники, які підпорядковані начальникові транспортної дільниці і теж оплачуються за почасово – преміальною системою. Керує дільницею майстер. Дільницю постійно обслуговує один технолог, який входить до складу технологічного бюро цеху.

Таким чином, на дільниці працюють 35 осіб. Головне завдання дільниці – виготовлення якісної продукції у встановлених обсягах.

Проведений економічний аналіз діяльності цієї дільниці дозволяє виявити деякі організаційні недоліки, які знижують ефективність роботи персоналу. Серед них:

  1. Нераціональне використання робочого часу, через недостатній рівень розподілу та кооперації праці, в результаті електрозварювальними та верстатники не мають відповідного фронту робіт і простоюють, а складальники вимушені працювати наднормово. Допоміжні працівники недостатньо завантажені, а тому мають значні вільні паузи.

  2. Працівники ділянки не об’єднані спільністю економічних інтересів. Технолог матеріально не зацікавлений у кінцевих результатах дільниці, бо посадовий оклад його постійний, а премію отримує за показниками роботи відділу головного технолога.

За погодинно – преміальною системою оплачуються водії, підсобні робітники, кранівники, тобто вони теж мають постійну тарифну оплату.

Для усунення виявлених недоліків вирішено: перевести працівників дільниці на „пайову” систему оплати праці підпорядкувавши її майстру дільниці, а зарплату кожного поставити в пряму залежність від кінцевих підсумків колективної праці. Для чого провести заходи щодо організаційного об’єднання працівників дільниці на основі єдності виробничих завдань і спільної зацікавленості в кінцевих результатах колективної праці, перерозподілу деяких функцій і обов’язків, опанування суміжних професій, взаємодопомоги та взаємозамінності виконавців, скорочення вільного часу, підвищення інтенсивності праці тощо.