Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Весь_ДИДАКТ_МАТЕР_Булава.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
18.08 Mб
Скачать

Тема 18. Кримські гори

§ 34. Особливості природних умов і ресурсів

(урок № 42 – вивчення нового матеріалу)

Західною частиною якої фізико-­географічної країни є Кримські гори?

─ Західною частиною Кримсько-Кавказької гірської країни.

Як географічне положення Кримських гір впливає на їх відмінність від природи Українських Карпат?

─ Кримські гори мають більш південне (порівняно з Карпатами) географічне положення. Суттєве значення має приморське положення Кримських гір.

За рис. 34.1 визначте, якими гірськими породами складене кожне пасмо Кримських гір.

─ Зовнішнє куестове пасмо складене вапняками-черепашниками і глинами неогенового періоду; Внутрішнє куестове пасмо – вапняками, мергелями, пісковиками палеогенового і крейдового періоду; Головне пасмо має двоярусну будову: нижній ярус складений переважно глинистими сланцями тріасового періоду, зім’ятими в складки, а верхній – кораловими вапняками, доломітами, конгломератами, пісковиками юрського періоду.

Як ви гадаєте, де в Криму розташовані родовища декоративно-виробничого каміння магматичного походження (порфіриту, яшми, сердоліку тощо)?

─ Ці родовища приурочені до відслонень магматичних гірських порід – у межах Карадагу – згаслого вулкану юрського періоду, гір-лакколітів Аюдаг, Кастель, Урага.

Із розділу ІІ пригадайте особливості клімату; у чому проявляється бар’єрний вплив Кримських гір на відмінності клімату їх північного й південного схилів? (За даними унизу на с. 179 поясніть причини відмінності показників клімату у Сімферополі, Ялті на метеостанції Ай-Петрі); вод (живлення річок: дпс, паводковий режим стоку з максимумом паводків у холодне півріччя); ґрунтів гірського Криму (див. профіль на с.176).

   Чому тип клімату ПБК не можна беззаперечно віднести до субтропічного?

─ На Південному березі Криму, не дивлячись на південне географічне положення, усе ж цілорічно панує помірний тип повітряних мас (тропічне повітря навіть улітку має дещо менший вплив). Але бар’єрний ефект гір зумовлює тут місцеву температурну аномалію, яка й зумовлює перехідний (субсередземноморський) тип клімату і ґрунтово-рослинного покриву на ПБК.

   Як у цілому відрізняється забезпечення Кримських і Карпатських гір теплом і вологою? Які схили обох гір ближчі між собою за температурними показниками?

─ Кримські гори, порівняно з Українськими Карпатами, краще забезпечені теплом, але значно гірше – вологою. Ближчі між собою за забезпеченням теплом південний схил Кримських гір і південно-західний схил Карпат.

   Чому річки гір (Салгір, Кача, Альма) найбільш повноводні взимку й навесні? Чому в кримських річках частка підземного живлення більша, ніж у карпатських?

─ У Кримських горах спостерігається зимовий максимум опадів + весняне танення снігів. Більша частка підземного живлення зумовлена тріщинуватістю і закарстованістю вапнякових поверхонь яйл Кримських гір. Через тріщини й карстові порожнини вода проникає у масиви гірських порід і виходить у вигляді джерел біля їх підніжжя.

   Які спільні риси має ґрунтовий покрив схилів двох гірських систем? У чому полягають відмінності ґрунтів їх вершин і передгір’я?

─ На схилах Карпатських і Кримських гір переважають гірсько-буроземні ґрунти (більш родючі вони в Кримських горах, що зумовлено впливом складу гірських порід – переважно вапняків). Але існує суттєва різниця в складі ґрунтів у передгір’ях. На посушливіших передгір’ях Кримських гір переважають чорноземи звичайні передгірні – на Зовнішньому пасмі, сірі гірсько-лісостепові ґрунти – на Внутрішньому пасмі, та коричневі ґрунти – на ПБК і передгір’ях схилів південної експозиції. У передгір’ях Карпат ґрунти кислі – дерново-підзолисті й буроземно-підзолисті (унаслідок більшого зволоження). На більш зволожених і холодніших полонинах Карпатських гір сформувалися дерново-буроземні й гірсько-лучні ґрунти. На західних яйлах Кримських гір (краще зволожених) ґрунтовий покрив дещо схожий на карпатський: тут переважають гірсько-лучні ґрунти. А на посушливих східних яйлах переважають чорноземоподібні ґрунти.

Відмінності клімату різних схилів Кримських гір, західних і східних яйл, зумовлюють також відмінності їх рослинності (від гірських барвистих луків на західних яйлах, – до гірських степів на східних яйлах; від лісостепу на північних передгір’ях, – до субсередземноморських лісів і чагарників на південних передгір’ях).

Поясніть, чому тваринний світ Кримських гір є досить бідним?

─ Це зумовлено відносною ізольованістю півострова, а також тривалим та інтенсивним антропогенним впливом.

4. Назвіть причини сейсмічної активності на ПБК. 

─ Причинами підвищеної сейсмічної активності на Південному Березі Криму є його розташування в зоні глибинного розлому, північніше якого піднімаються Кримські гори, а південніше опускається улоговина Чорного моря.

8. Обґрунтуйте виділення гірського Криму як фізико-­географічної країни.

─ Див. відповідь на завдання 6 до §28 цього посібника.

9. У межах яких пасом видобувають такі корисні копалини: природну цементну сировину (мергель) — у межах Внутрішнього пасма; декоративно­виробниче каміння (мармур, сердолік, яшму) — у межах Головного пасма; вапняки­-черепашники — у межах Зовнішнього пасма.

10. Чому біля вершин південно­-західних схилів гір випадає до 1100—1300 мм опадів, а на східних і південно­-східних — удвічі­-утричі менше; у західній частині ПБК — 600 мм, а у східній частині — 300 мм?

─ Унаслідок різної експозиції схилів відносно потоків повітряних мас різних напрямків: навітряних вологих (вершини південно-західних схилів гір), підвітряних сухих (підніжжя схилів східної і південно-східної експозиції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]