Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політика ЄІ денна 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Тема 4.

Органи та інститути ЄС, їх повноваження.

Європарламент. Рада ЄС. Комісія ЄС. Сфери діяльності Європейського Парламенту. Склад, повноваження та права Європейського Парламенту. Європейські партії і порядок їх діяльності. Міжпарламентські зв'язки та національні парламенти в ЄС. Рада ЄС. Склад і завдання Ради ЄС. Головування в Раді. Ухвалення рішень. Європейська Рада: верхівка піраміди. Європейська Комісія – „двигун” європейської інтеграції. Склад, незалежність і головування. Ухвалення рішень і принцип колегіальності. Сфери повноважень і діяльності Комісії та її Генеральних директоратів. Члени Комісії, сфери їх повноважень. Інші органи та інститути ЄС. Інституційна реформа та забезпечення можливості розширення. Суд ЄС. Склад, організація, повноваження та види процедур. Суд першої інстанції. Чинність рішень. Рахункова палата. Європейський центральний банк (ЄЦБ). Економічний і Соціальний комітет (ЕСК). Комітет регіонів (КР). ЄВРОПОЛ.

Питання для самостійного опрацювання:

Європарламент. Рада ЄС. Комісія ЄС. Сфери діяльності Європейського Парламенту. Склад, повноваження та права Європейського Парламенту. Європейські партії і порядок їх діяльності. Міжпарламентські зв'язки та національні парламенти в ЄС. Рада ЄС. Склад і завдання Ради ЄС. Головування в Раді. Ухвалення рішень. Європейська Рада: верхівка піраміди. Європейська Комісія – „двигун” європейської інтеграції. Склад, незалежність і головування. Ухвалення рішень і принцип колегіальності. Сфери повноважень і діяльності Комісії та її Генеральних директоратів. Члени Комісії, сфери їх повноважень. Інші органи та інститути ЄС. Інституційна реформа та забезпечення можливості розширення. Суд ЄС. Склад, організація, повноваження та види процедур. Суд першої інстанції. Чинність рішень. Рахункова палата. Європейський центральний банк

Проблемні питання:

В чому полягають основні функції інституцій ЄС

Тема 5.

Правова система Європейського Союзу. Характеристика правових актів. Процедури прийняття рішень.

Право Європейського Співтовариства і право Європейського Союзу. Право ЄС та національне право. Джерела європейського права. Установчі договори. Первинне, вторинне і третинне європейське право. Постанови, директиви, рішення та рекомендації в структурі вторинного права. Інші види правових актів. Етап підготовки. Етап прийняття рішення. Етап реалізації. Етап контролю. Процедури прийняття рішень у правотворчій діяльності Європейського Співтовариства. Процедура здійснення правотворчості. Процедура слухань (консультацій). Процедура вироблення спільної позиції. Процедура співучасті у прийнятті рішень. Процедура отримання згоди. Процес прийняття бюджету в Європейському Союзу.

Конституція Європейського Союзу: історія прийняття, основні положення та перспективи реалізації. Передумови прийняття Конституції. Структура та основні положення Конституції. Права людини відповідно до Конституції ЄС. Компетенція Союзу. Органи та інституції ЄС. Роль Європейської Ради відповідно до Конституції. Процес прийняття Конституції. Результати та перспективи європейського конституційного процесу. Лісабонський договір.

Питання для самостійного опрацювання:

Джерела європейського права.

Проблемні питання:

Дайте опис:

процедура здійснення правотворчості.

Процедура слухань (консультацій).

Процедура вироблення спільної позиції.

Процедура співучасті у прийнятті рішень.

Процедура отримання згоди.

Процес прийняття бюджету в Європейському Союзу.