Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політика ЄІ денна 2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Тема 6.

Правове та інституційне забезпечення європейської інтеграції України.

Хронологія двосторонніх відносин. Декларація ЄС щодо України. Угода про партнерство та співробітництво: основні положення, сутність та значення. Форми та рівні політичного діалогу між Україною та ЄС. Угоди між Україною та ЄС. Європейська політика сусідства та Україна. Розширення ЄС: Ширша Європа – нові рамки відносин Україна-ЄС. План дій Україна-ЄС та проблеми його реалізації. Перспективи підписання нової угоди між Україною та ЄС. Ініціатива «Східне пратнерство»: перспективи для України.

Питання для самостійного опрацювання:

Декларація ЄС щодо України. Угода про партнерство та співробітництво: основні положення, сутність та значення. Форми та рівні політичного діалогу між Україною та ЄС. Угоди між Україною та ЄС. Європейська політика сусідства та Україна. Розширення ЄС: Ширша Європа – нові рамки відносин Україна-ЄС. План дій Україна-ЄС та проблеми його реалізації.

Проблемні питання:

В чому полягає Європейська політика сусідства та Україна.

Тема 7.

Безпекова політика та політика в сфері внутрішніх справ: загальноєвропейські проблеми та перспективи.

Питання воєнно-політичної інтеграції в Західній Європі. Перші проекти військово-політичної інтеграції. План Плевена. Договір про Європейське оборонне співтовариство. Західноєвропейський Союз. Місце другої та третьої колони в структурній побудові Європейського Союзу. Значення Маастрихтського договору у формуванні європейської спільної політики у сфері безпеки й оборони. Проблеми відносин між НАТО і ЗЄС. Формування європейських сил швидкого реагування (ЕСШР). Єврокорпус.

Питання для самостійного опрацювання:

Договір про Європейське оборонне співтовариство. Західноєвропейський Союз. Місце другої та третьої колони в структурній побудові Європейського Союзу. Значення Маастрихтського договору у формуванні європейської спільної політики у сфері безпеки й оборони. Проблеми відносин між НАТО і ЗЄС.

Проблемні питання:

В чому полягають проблеми відносин між НАТО і ЗЄС.

Тема 8.

Відносини між Україною та НАТО: історія і сучасний стан.

Участь України в роботі Ради Північноатлантичного співробітництва. Програми НАТО „Партнерство заради миру”. Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору. Державна програма співробітництва України з Організацією Північноатлантичного Договору (НАТО) на період до 2001 року. Державна програма співробітництва України з Організацією Північноатлантичного Договору (НАТО) на 2001 - 2004 роки. Оновлена Воєнна доктрина України. Указ Президента України „Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 липня 2004 року „Про дальший розвиток відносин з НАТО з урахуванням результатів засідання Комісії Україна – НАТО на найвищому рівні”. Бухарестський саміт НАТО Взаємовідносини Україна – НАТО сьогодні.

Питання для самостійного опрацювання:

Державна програма співробітництва України з Організацією Північноатлантичного Договору (НАТО) на період до 2001 року. Державна програма співробітництва України з Організацією Північноатлантичного Договору (НАТО) на 2001 - 2004 роки. Оновлена Воєнна доктрина України. Указ Президента України „Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 липня 2004 року „Про дальший розвиток відносин з НАТО з урахуванням результатів засідання Комісії Україна – НАТО на найвищому рівні”.

Проблемні питання:

Охарактеризуйте перспективи реалізації оновленої Воєнної доктрини України.

Тема 9

Інтеграційні процеси на території пострадянських республік.

Внутрішні та міжнародно-правові наслідки розпаду СРСР. Суверенна Україна в новій геополітичній ситуації. Проблема формування зовнішньої політики України. Органи зовнішніх відносин України, їх функції та повноваження. Законотворча діяльність Верховної Ради України в галузі зовнішньої політики. Еволюція внутрішньополітичної ситуації в Україні та її вплив на формування і здійснення зовнішньополітичного курсу. Нові підходи до проблем внутрішньої та зовнішньої політики. Зовнішня політика України за роки незалежності: надбання, проблеми і перспективи.

Класифікація та типологія інтеграційних утворень на пострадянському просторі. Характерні особливості інтеграційних процесів за участю пострадянських республік. Співдружність Незалежних Держав. Союзна держава Росії та Білорусі. ЄврАзЕС. Формування Єдиного економічного простору (ЄЕП). ГУАМ. Російсько-українські відносини: історія, сучасний етап, проблеми і перспективи. Інші інтеграційні проекти на пострадянському просторі.

Питання для самостійного опрацювання:

Внутрішні та міжнародно-правові наслідки розпаду СРСР. Суверенна Україна в новій геополітичній ситуації. Проблема формування зовнішньої політики України. Органи зовнішніх відносин України, їх функції та повноваження. Законотворча діяльність Верховної Ради України в галузі зовнішньої політики. Еволюція внутрішньополітичної ситуації в Україні та її вплив на формування і здійснення зовнішньополітичного курсу. Нові підходи до проблем внутрішньої та зовнішньої політики.

Проблемні питання:

В чому полягають інтеграційні проекти на пострадянському просторі.

Рекомендована література (основна та додаткова)

Основна література

  1. Абдуллин А.И. Право Европейских Сообществ: к вопросу о классификации источников. // Правоведение. – 2001. – №6. – С.177.

  2. Бенуа-Ромер Ф., Клебес Г. Право Ради Європи. Прямуючи до загальноєвропейського правового простору:Пер. з англ. -К.: К.І.С., 2007. -228 с.

  3. Бояр А.О. Торговельно-економічні відносини між Україною та ЄС: регулювання зовнішньої торгівлі та конкуренції в умовах єдиного ринку ЄС : підручник / А.О.Бояр ; за заг. ред. : М.Бойцуна, І.Грицяка, Я.Мудрого, О.Рудіка. Л.Прокопенко, В.Стрельцова. -К.: НАДУ, 2008. -382 с. - (Бібліотека державного службовця у галузі європейської інтеграції)

  4. Буряк П.Ю., Гупало О.Г. Європейська інтеграція і глобальні проблеми сучасності:Навч.посібник.-2-е вид., доп. -К.: Хай-Тек Прес, 2008. -351 с.

  5. Воронов К. Пятое расширение ЕС: судьбоносный выбор. // МЭМО. – 2002. – №9. – С.59.

  6. Гоці С. Нові кордони та нова політика в Європі // Євробюлетень. – 2003. – Вересень. – С.10-11.

  7. Грицяк І.А. Правова та інституційна основи Європейського Союзу : підручник / І.А.Грицяк, В.В.Говоруха, В.Ю.Стрельцов ; за заг. ред. : М.Бойцуна, І.Грицяка, Я.Мудрого, О.Рудіка, Л.Прокопенка, В. Стрельцова. -Х.: ХарРІ НАДУ, 2009. -619 с. -(Бібліотека держ. службовця у галузі європейської інтеграції)

  8. Грицяк І.А. Правова та інституційна системи Європейського Союзу : навч. посіб. Модуль 3 / І.А.Грицяк ; за заг. ред. : М.Бойцуна, Я.Мудрого, О.Рудіка. -Львів: ЛРІДУ НАДУ, 2009. -199 с. -(Бібліотека державного службовця місцевих органів влади у галузі європейської інтеграції)

  9. Дзяд О.В. Спільні політики Європейського Союзу та їх значення для України : навч. посіб. / О.В.Дзяд, О.М.Рудік ; за заг. ред. М.Бойцуна, І.Грицяка, Я.Мудрого, Л.Прокопенка, В.Стрельцова. -К.: Міленіум, 2009. -667 с. -(Бібліотека державного службовця у галузі європейської інтеграції)

  10. Довгань В.М. Європейський Парламент. Правовий статус і компетенція в системі органів Європейського Союзу. -К.: КНТ, 2007. -203 с.

  11. Европейское право. Учебник для вузов. / Под. Ред. Л.М.Ентина. Москва: Норма, 2002. – С.1-9.

  12. Європейська інтеграція /Уклад.: М.Яхтенфукс, Б.Колєр-Кох / Пер. з нім. М.Яковлєва. -К.: ВД "Києво-Могилянська академія", 2007. -394 с. -(Актуальні світові дискусії).

  13. Європейська інтеграція України: Політико-правові проблеми: Монографія/ За ред. В.П.Горбатенка. -К.: Юридична думка, 2005. -330 с.

  14. Європейська Комісія. Процеси ухвалювання рішень і виконавчі повноваження/Пер. з італ. І.Дробот. -К.: К.І.С., 2007. - 202 с

  15. Європейський Союз - 50 років розвитку. -О.: Екологія, 2007. -54 с. -Ѓ.ж.

  16. Історія, теорія і практика європейської та євроатлантичної інтеграції України:Енциклопедичний довідник/За заг. ред. В.Д.Бакуменка, С.О.Телешуна. -К.: НАДУ, 2006. -406 с.

  17. Калитчак Р.Регіоналізм у європейських інтеграційних процесах. -К.: Знання, 2007. -303 с.

  18. Князєв В.М. Європейський Союз як новий тип історичної спільноти // Державне управління в умовах інтеграції України в Європейський Союз. Мат.-ли наук.-практ. конф. за міжн. участю. 29 травня 2002 року, м.Київ. Т.1. – С.18-19.

  19. Копійка В., Шинкаренко Т. Європейський Союз: заснування та етапи становлення. Київ: Ін Юре, 2001. – С.51-61.

  20. Кордон М.В. Європейська та євроатлантична інтеграція України : навч. посіб. / М.В.Кордон. -К.: ЦУЛ, 2008. -171 с

  21. Малик Я.Й. Регіональний розвиток. Межрегіональна та транскордонна співпраця : навч. посіб. Модуль 8 / Я.Й.Малик ; за заг. ред. : М.Бойцуна, Я.Мудрого, О.Рудіка. -Львів: ЛРІДУ НАДУ, 2009. -217 с. -(Бібліотека державного службовця місцевих органів влади у галузі європейської інтеграції)

  22. Мамонова В.В. Регіональний розвиток. Міжрегіональна та транскордонна співпраця. Ч. ІІ : навч. посіб. Модуль 8 / В.В.Мамонова ; за заг. ред. : М.Бойцуна, Я.Мудрого, О.Рудіка. -Х.: ХарРІ НАДУ, 2009. -94 с. - (Бібліотека держ. службовця місцевих органів влади у галузі європейської інтеграції)

  23. Петров Р. Поняття „acquis communautaire” у праві Європейського Союзу // Право України. – №9. – С.142-146.

  24. Посельський В. Європейський Союз: інституційні основи європейської інтеграції. – К.: Смолоскип, 2002. – 168 с.

  25. Прокопенко Л.Л. Вступ до європейської інтеграції : навч. посіб. Модуль 1 / Л.Л.Прокопенко ; за заг ред. М.Бойцуна, О.Рудіка, Я.Мудрого. -К.: Міленіум, 2009. -332 с. -(Бібліотека державного службовця місцевих органів влади у галузі європейської інтеграції)

  26. Рабінович С. Субсидіарність як природно-правова засада юридичного регулювання // Право України. – 2006. – №1. – С.25-26.

  27. Романюк О. Істрія, структура та принципи функціонування Європейського Союзу: загальний огляд // Україна на шляху європейської інтеграції. Науково-практичний збірник матеріалів. – Київ, 2000. – 238 с. – С.6-16.

  28. Рудік О.М. Вироблення політики та ухвалення рішень в ЄС : навч. посіб. Модуль 4 / О.М.Рудік ; за заг. ред.: М.Бойцуна, Я.Мудрого. -К.: Міленіум, 2009. -276 с. -(Бібліотека державного службовця місцевих органів влади у галузі європейської інтеграції)

  29. Світова та європейська інтеграція. Організаційні засади. Навчальний посібник / За ред. Я.Й.Малика. – Львів.: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2001. – 59-67.

  30. Стрельцов В.Ю. Європейська економічна інтеграція : навч. посіб. Модуль 6 / В.Ю.Стрельцов ; за заг. ред.: М.Бойцуна, Я.Мудрого, О.Рудіка. -Х.: ХарРІ НАДУ, 2009. -145 с.

  31. Стрельцов В.Ю. Законодавча основа прав та обов'язків європейської спільноти та держав-членів : навч. посіб. Модуль 11 / В.Ю.Стрельцов ; за заг. ред. : М.Бойцуна, Я.Мудрого, О.Рудіка. -Х.: ХарРІ НАДУ, 2009. -127 с. - (Бібліотека держ. службовця місцевих органів влади у галузі європейської інтеграції)

  32. Тамм А.Є. Україна - ЄС: розвиток відносин та основні напрями співробітництва : навч. посіб. Модуль 5 / А.Є.Тамм, В.Ю.Стрельцов, В.Б.Дзюндзюк ; за заг. ред. : М.Бойцуна, Я.Мудрого, О.Рудіка. -Х.: ХарРІ НАДУ, 2009. -141 с. -(Бібліотека держ. службовця місцевих органів влади у галузі європейської інтеграції)

  33. Труш О.О. Бюджетна, сільскогосподарська, торговельна та конкурентна політики ЄС : навч. посіб. Модуль 7 / Труш О.О.; О.О.Труш, Н.В.Мирна, В.Ю.Стрельцов ; за заг. ред. М.Бойцуна, Я.Мудрого, О.Рудіка. -Х.: ХарРІ НАДУ, 2009. -166 с.

  34. Тюшка А.В. Договір про Конституцію для Європи: генезис, юридична природа, політична цінність: Монографія. -К.: К.І.С., 2007. -207 с.

  35. Шевчук П.І. Порівняльна соціальна політика у країнах Європейського Союзу : навч. посіб. Модуль 10 / Шевчук П.І.; П.І.Шевчук ; за заг. ред. : М.Бойцуна, Я.Мудрого, О.Рудіка. -Львів: ЛРІДУ НАДУ, 2009. -170 с