Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКСПЛ.Розд 1,2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
331.26 Кб
Скачать

§ 1.4. Вимоги до експлуатаційного утримання і ремонту аеродромів

Основною вимогою до експлуатаційного утримання і ремонту аеродромів є забезпечення справності і працездатності всіх елементів аеродрому в межах запроектованих параметрів. Під справністю розуміється такий стан споруди, коли вона відповідає усім вимогам, установленим нормативно-технічною документацією, а під працездатністю,— коли вона здатна виконувати задані функції, зберігаючи значення лише основних параметрів. Отже, працездатні споруди на відміну від справних задовольняють лише тим вимогам нормативно-технічної документації, що забезпечують їхнє нормальне функціонування при виконанні поставлених технічних задач, але не задовольняють, наприклад, вимогам естетики. Справні споруди, як правило, працездатні.

Важливою властивістю споруди є довговічність, що характеризує тривалість збереження працездатності до настання граничного стану з необхідними перервами для технічного огляду і ремонту. Граничним є такий стан споруди, при якому експлуатація повинна бути припинена через невиконання вимог безпеки, чи невиправного зниження ефективності нижче допустимої, або економічної недоцільності ремонту.

Невідновлювана споруда досягає граничного стану при виникненні відмови, тобто порушенні працездатності, чи при досягненні гранично допустимого значення терміну служби, що встановлюють з розумінь безпечної експлуатації. Для відновлюваних споруд перехід у граничний стан визначається настанням моменту, коли ремонт вимагає недопустимо великих витрат або не забезпечується необхідний ступінь відновлення справності спорудження. Властивість споруди, що характеризується пристосованістю до виконання його ремонту і технічного обслуговування, називають ремонтопридатністю споруди, що повинна розглядатися стосовно до засобів ремонту, тобто до ремонтних матеріалів і машин, здатним забезпечити виконання ремонту в певних умовах.

Утримання і ремонт аеродромів – це комплекс заходів, спрямованих на підтримку або відновлення початкових експлуатаційних якостей аеродрому, в цілому чи окремих його елементах.

Під утриманням розуміється комплекс робіт, що забезпечують цілорічну готовність аеродрому для регулярної і безпечної експлуатації повітряних судів.

Ремонт елементів аеродрому полягає в усуненні дефектів (надмірних деформацій, руйнувань) з метою відновлення в першу чергу працездатності, а потім і повної справності покриття.

В залежності від об’ємів і характеру робіт, а також можливості виконання ремонту без припинення польотів повітряних судів розрізняють поточні і капітальні ремонти. Роботи при поточному ремонті виконуються, як правило, без припинення польотів, при капітальному ремонті потрібно закриття аеродрому для польотів, якщо в цей період не можна використовувати ґрунтову смугу й відсутня друга ЗПС.

Важливим питанням при плануванні й організації ремонту елементів аеродрому є визначення міжремонтних термінів. Як основний критерій при цьому приймається стан працездатності покриття.

Оцінка придатності ґрунтового аеродрому містить у собі визначення можливості експлуатації прийнятого типу повітряного судна виходячи з технічного стану аеродрому й умов прохідності, що характеризуються показниками несучої здатності ґрунтів і опор повітряних суден. Несуча здатність (чи міцність ґрунту) - це здатність його витримати навантаження при визначенні допустимої колійності що дозволяє зробити нормальний зліт чи посадку, а також рулювання. Вона залежить від гранулометричного складу, вологості і ступеню ущільнення ґрунту і, отже, змінюється в широких межах. Під прохідністю повітряних суден розуміють їх здатність зрушитися з місця на тязі власних двигунів із ґрунту мінімальної міцності для даного типу повітряного судна і в межах ґрунтової літної смуги набрати швидкість, достатню для відриву із забезпеченням стійкості в початковий період розгону. .

Кращим способом підвищення несучої здатності ґрунтових аеродромів, є їх покриття дерном, що також зменшує розмочуваність і розмивність, і створює умови для м'якої (пружної) посадка повітряних судів.

Вимоги по утриманню змісту водовідвідних і дренажних систем, призначених для збору і відводу поверхневих і ґрунтових вод з покрить льотного поля за межі аеродрому, полягають у забезпеченні їхнього справного стану, що сприяє підвищенню міцності, надійності і довговічності покриття і зниженню перезволоження ґрунтів на льотних полях. Схеми розташування і конструкції елементів водовідвідної і дренажної систем визначаються в залежності від місцевих умов.

Найпоширеніше зустрічаються водовідвідні і дренажні системи що складаються із збиральних і відвідних елементів. До збиральних елементів відносяться відкриті і закриті лотки (по краях покрить і ґрунтові), осушувачі, збирачі, закромочні і глибинні дрени, дощеприймальні і тальвежні колодязі, а до відвідних - колектори, перепуски і канави. Водоприймачами служать яри, струмки, ріки, озера.

Утримання водовідвідної і дренажної систем в постійній експлуатаційній готовності забезпечується систематичним доглядом за ними і своєчасним ремонтом.

Для забезпечення чіткості виконання злітно-посадочних операцій, що сприяють безпеці польотів повітряних суден, надзвичайно важливе значення має постійна дієвість маркірування ЗПС, РД, МС і перонів. Тому маркувальні знаки необхідно періодично в залежності від стану фарбування знаків, тобто їхньої видимості, відновлювати.

Для забезпечення постійної експлуатаційної готовності аеродрому всі його елементи повинні знаходитися під систематичним спостереженням і контролем і ремонтуватися за встановленим планом термін чи негайно по виникненні пошкоджень. Систематичному спостереженню і контролю підлягають: ґрунтові ділянки літних смуг, аеродромні покриття, водовідвідні і дренажні пристрої та інші споруди, технічний стан яких повинен забезпечувати безпеку польотів на аеродромі.

Систематичні (періодичні) огляди можуть бути загальними чи вибірковими. При загальному огляді обстежаться всі елементи аеродромів і під'їзних колій, а при вибірковому — тільки частина зазначених елементів. Як правило, чергові загальні огляди роблять комісії 2 рази в рік: навесні і восени. Крім чергових можуть бути позачергові загальні чи вибіркові огляди, викликані стихійним лихом, надзвичайною подією чи особливостями кліматичного району і місцевих умов розташування аеродрому. До останнього відносяться аеродроми, розташовані в районах вічної мерзлоти, на просадних ґрунтах, на ґрунтах з високим рівнем ґрунтових вод і інше.

За результатами оглядів складаються акти дефектів, у яких відзначаються всі руйнування, деформації і причини їхнього виникнення, а також вказується, які потрібно зробити ремонтні роботи.