Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Робоча програма економіка агр підпр ОЛІЙНИК Т...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
671.23 Кб
Скачать

Тема 4.2. Якість і конкурентоспроможність продукції

Поняття якості продукції, необхідність її підвищення. Закон зростаючих потреб і якість продукції. Особливості споживчих властивостей сільськогосподарської продукції та її розмежування на кінцеву, проміжну і сировинні ресурси.

Поняття показника якості і його рівня. Характеристика біологічних показників якості, показників технологічності, надійності, транспортабельності, безпеки, естетичності та ін.

Методи оцінки якості продукції. Органолептичний і лабораторний методи. Економіко-статистичний метод та методика визначення показників якості на його основі. Характеристика якості основних видів сільськогосподарської продукції. Вплив якості продукції на кінцеві результати виробництва аграрних підприємств. Методика визначення втрат від зниження якості продукції.

Загострення цінової і нецінової конкуренції та необхідність досягнення конкурентоспроможності товарів за якістю. Витрати на якість продукції і характеристика сучасних тенденцій до зміни їх величини у світовій практиці. Економічна межа збільшення витрат на підвищення якості. Структура витрат на якість продукції в розвинутих країнах (США, Японія) та її оцінка.

Шляхи поліпшення якості продукції. Напрями забезпечення конкурентоспроможності товарів за якістю. Функціональний аспект якості. Управління якістю і сучасні тенденції його розвитку. Резерви підвищення якості продукції рослинництва і тваринництва. Посилення матеріальної зацікавленості і відповідальність за якість продукції.

Стандартизація продукції, її сутність і значення для підвищення якості. Поняття стандарту на продукцію. Види стандартів та їх характеристика. Основні параметри діючих стандартів на основні види сільськогосподарської продукції та їх відповідність сучасним вимогам. Подальше вдосконалення стандартів на сільськогосподарську продукцію з орієнтацією на забезпечення її якості на світовому рівні. Міжнародні стандарти і доцільність їх використання в Україні. Сертифікація продукції, її економічне значення. Обов'язкова і добровільна сертифікація. Сертифікація якості продукції та її значення для виходу підприємств на міжнародний ринок.

Тема 4.3. Інноваційні процеси та науково-технічний прогрес

Поняття, змістова характеристика та окремі види інноваційних процесів (новинок, нововведень). Локальні й глобальні новинки (нововведення). Взаємозв'язок між окремими видами інноваційних процесів. Вплив нововведень на будь-яку господарську (підприємницьку) діяльність.

Сутнісне тлумачення науково-технічного прогресу (НТП). Еволюційні й революційні форми НТП. Науково-технічні революції. Уставлені загальні й пріоритетні напрямки НТП. Прогресивні базові технології. Комплексна механізація й комп'ютеризація виробництва (процесів управління). Основні напрями нау­ково-технічного прогресу в сільському господарстві.

Організаційно-економічний напрям НТП, його сутність і складові. Організаційна, фінансова, технічна реструктуризація.

Показники рівня НТП, Поняття ефективності заходів з впровадження НТП, її види, обчислення сумарного економічного ефекту від впровадження заходів НТП. Вартісна оцінка результатів впровадження заходів НТП. Вартісна оцінка витрат на впровадження досягнень НТП.

Хімізація у системі основних напрямів НТП та інноваційної діяльності аграрних підприємств. Сучасний рівень застосування мінеральних добрив, напрями покращання їх якісного складу і фактори поліпшення використання. Забезпечення екологічності застосування добрив. Обчислення економічної ефективності використання мінеральних добрив. Граничний економічний І технологічний ефект від їх застосування.

Застосування хімічних засобів захисту рослин і тварин. Економічний поріг шкідливості і його визначення. Ефективність застосування хімічних засобів захисту рослин і тварин та основні напрями її підвищення. Пестициди і екологія. Зарубіжний досвід хімізації виробництва. Інтегрована система захисту сільськогосподарських тварин і рослин та необхідність її запровадження.

Біологічний напрям НІН і важливість його прискореного розвитку. Економічна ефективність застосування ентомофагів і ентомопатогенів. Ефективність застосування нових сортів, порід, гібридів, створених методом генної інженерії. Досягнення й ефективність біотехнологій у ветеринарії, створенні регуляторів росту і розвитку живих організмів, виведення нових штамів мікроорганізмів тощо. Економічна ефективність застосування вермикультури.

Технологічний напрям НТП. Необхідність запровадження нових технологій для підвищення ефективності виробництва і конкурентоспроможності аграрних підприємств. Визначення економічної ефективності запровадження нових технологій.

Методика визначення економічної ефективності окремих нововведень у рослинництві і тваринництві. Чистий прибуток як визначальний показник економічної ефективності новинок (нововведень). Ефективність запровадження нових способів обробітку ґрунту і протиерозійних заходів. Визначення ефективності запровадження засобів механізації і автоматизації виробництва. Економічна оцінка різних типів годівлі тварин і заходів поліпшення племінної справи.