Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Робоча програма економіка агр підпр ОЛІЙНИК Т...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
671.23 Кб
Скачать

Тема 5.3. Банкрутство підприємства і його санація.

Сутнісна характеристика банкрутства підприємства. Причини й симптоми банкрутства фірми. Визначення зон ризику та реакція підприємства (організації) на настання кризового фінансово-економічного стану. Класифікація чинників, що сприяють банкрутству фірми. Процедура оголошення банкрутства в засобах масової інформації. Основні положення Закону України "Про банкрутство".

Процес ліквідації (припинення діяльності) збанкрутілого суб'єкта господарювання. Управління майном боржника та оцінка можливих наслідків ліквідації збанкрутілих підприємств (організацій). Комплекс організаційно-економічних заходів і допустима тривалість процесу ліквідації підприємств (організацій) - банкрутів (фізичне припинення діяльності, розпродаж майна "з молотка", перепрофілювання діяльності зі зміною власника та ін.), що застосовуються в Україні.

Система виживання підприємства за ринкових умов господарювання, її ознаки, необхідність практичного використання й змістова характеристика. Основні економічні параметри системи виживання. Головні організаційні заходи й необхідні кошти для виживання підприємства, його виходу з кризової економічної ситуації.

Реструктуризація підприємства (організації) як найрадикальніший захід системи виживання й виходу з економічної кризи, припинення спаду виробництва та його стабілізації. Сутнісна характеристика й можливі форми реструктуризації підприємства (організації). Конверсія, розукрупнення й диверсифікація виробництва як дійові форми реструктуризації суб'єктів господарювання. Розробка й здійснення програми (бізнес-плану) реструктуризації підприємства (організації). Вітчизняний і зарубіжний досвід реструктуризації різних суб'єктів господарювання.

Сутність механізації санації (фінансово-економічного оздоровлення) та її цілей. Програма санаційних заходів фінансово-економічного характеру. Особливості державної підтримки проведення санації потенційно конкурентоспроможних підприємств (організацій). Практика й ефективність санації суб'єктів господарювання в Україні.

Тема 5.4. Державне регулювання і підтримка розвитку підприємства

Необхідність державного регулювання розвитку ринкової економіки і його основна функція. Зв’язок між ступенем державного втручання в економіку і ступенем розвитку в країні конкурентного і антимонопольного середовища. Економічні важелі державного впливу на розвиток економіки і забезпечення їх домінуючої ролі.

Державне регулювання і підтримка сільського господарства на сучасному етапі. Фінансові і товарні інтервенції держави як засіб урівноваження попиту і пропозиції та підтримки сільськогосподарських товаровиробників. Проблема дотування окремих видів сільськогосподарської продукції і механізм її розв’язання. Досвід державного регулювання розвитку сільського господарства в країнах Західної Європи і в США.

5. Практичні та семінарські заняття

З метою практичного засвоєння студентами набутих теоретичних знань передбачено навчально-практичні завдання, значна частина яких виконується на фактичному матеріалі бухгалтерської та статистичної звітності аграрних підприємств в яких студент проходить практичну підготовку, статистичних щорічників та моніторингу виробничої діяльності підприємств і організацій АПК України. Це забезпечує самостійність навчання, сприяє глибокому і різнобічному вивченню економіки підприємства, допомагає навчитися правильно орієнтуватися у фактичній вихідній інформації та розрахованих економічних показниках. Виконання практичних завдань розраховано на аудиторний і поза аудиторний час

Усі заплановані в програмі теми, питання семінарських занять вивчаються на основі чинного українського законодавства.