Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Робоча програма економіка агр підпр ОЛІЙНИК Т...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
671.23 Кб
Скачать

3. Методи навчання

Лекції, практичні заняття, індивідуальна науково-дослідна робота. самостійне опрацювання літературних першоджерел в бібліотеці, за допомогою мережі INTERNET, виконання розрахунків, розв'язання задач та творчих завдань, участь в роботі кафедрального гуртожитка із економіки підприємства.

4. Тематичний план навчальної дисципліни

Тематичний план дисципліни «Економіка підприємства» складається з п’яти модулів, кожен з яких об’єднує в собі відносно окремий самостійний блок дисципліни, який логічно пов’язує кілька навчальних елементів дисципліни за змістом та взаємозв’язками

Змістовний модуль 1. Підприємство в сучасній системі господарювання

Тема 1.1. Предмет і метод дисципліни «Економіка аграрних підпрємств»

Предмет науки. Спільні риси і відмінності між економікою підприємств і політекономією, макроекономікою та мікроекономікою. Об’єкт дослідження економіки аграрних підприємств та її місце у вивченні продуктивних сил галузі. Завдання науки.

Діалектика – методологія науки «Економіка підприємства». Індуктивний метод і загальні принципи його застосування в обґрунтуванні і формуванні економічних принципів, теорій, методик, узагальнень, наукових рекомендацій. Дедуктивний метод і його роль у дослідженні економіки підприємств. Використання результатів індукції і дедукції для вироблення ефективної економічної політики.

Загальна характеристика конкретних методів дослідження економіки підприємств: економіко-статистичного, монографічного, розрахунково-конструктивного, балансового, нормативного, економіко-математичного, експериментального, абстрактно-логічного.

Тема 1.2. Підприємство як суб’єкт господарювання

Поняття підприємства як організаційно відокремленої та економічно самостійної первинної ланки виробничої сфери. Місія і різноманітні цілі підприємства.

Юридичні акти, що є законодавчою базою функціонування підприємства. Закон України «Про підприємства в Україні», його основні положення. Статут підприємства. Генеральна тарифна угода і колективний договір. Інші правові документи, що регулюють окремі напрямки діяльності підприємства.

Тема 1.3. Класифікація, види підприємств та основи підприємницької діяльності

Класифікація підприємств і її практичне значення. Сутнісна характеристика структури підприємства. Виробнича структура підприємства, її сутність і види. Чинники формування і зміни виробничої структури підприємства. Загальна структура підприємства.

Структурні ланки підприємства, їх функції та взаємодія.

Види підприємств і їх об’єднань. Індивідуальні, сімейні, приватні, державні, спільні та інші підприємства.

Економічні засади діяльності селянських господарств; господарських товариств: товариства з обмеженою відповідальністю, з додатковою відповідальністю, повного і командитного товариства; приватного підприємства.

Розвиток сільськогосподарської кооперації та її організаційні форми.

Тема 1.4. Зовнішнє середовище діяльності аграрних підприємств.

Вплив на діяльність підприємств макро- і мікросередовища. Мікросередовище, його сутність, вплив на діяльність підприємства. Основні складові мікросередовища та їх характеристика. Споживачі сільськогосподарської продукції, посередники, постачальники, агросервісні та інші організації.

Макросередовище функціонування підприємств, його основні ланки. Економічне, природно-економічне, інформаційне, науково-технічне, політико-правове та соціально-культурне середовище.

Поняття і загальна характеристика ринкового середовища функціонування підприємств та організацій. Сутність, функції і типи сучасного ринку. Складові елементи ринкової інфраструктури. Загальні принципи і етичні норми поведінки суб’єктів господарювання на ринку.

Сучасний стан розвитку сільського господарства. Тенденції виробництва основних видів продукції. Кризові явища в галузі у 90-х рр., форми її прояву, причини і наслідки. Основні напрями виходу сільського господарства з кризи. Державна цільова програма розвитку українського села.