Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет ІНДЗ Курорт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

2.1 Мета та план дослідного завдання

Для полегшення опрацювання обраної теми бажаним є формулювання мети дослідження. Залежно від того, наскільки чітко зрозуміло і точно буде сформульовано мету дослідження, наскільки вдалими будуть її основні завдання, план, стиль викладу основного змісту і висновків.

Правильне визначення мети завдання дасть змогу студенту виокремити в ньому основного напряму дослідження, упорядкувати пошук, систематизацію і аналіз матеріалу, підвищити якість виконаного завдання, уникнути загальних, шаблонних міркувань.

На основі сформульованої мети студент має зробити перелік завдань, які необхідно розв’язати в процесі виконання індивідуального навчально-дослідного завдання. Перелік таких завдань повинні конкретизувати основну мету роботи: їх визначення пов’язане з назвами основних пунктів плану.

Завдання потрібно формулювати у формі переліку з використанням слів: вивчити…, описати…, встановити…, з’ясувати…, проаналізувати…, узагальнити…, систематизувати…, визначити тощо.

Планування процесу праці над індивідуальним навчально-дослідним завданням починається із складання робочого плану. Такий план використовується на початкових стадіях роботи, що спрощує уявлення проблематики досліджуваного напряму в декількох конкретних тезах.

Попередній план може бути складений у довільній формі та складатися з переліку основних рубрик пов’язаних між собою логічно.

Кожну рубрику плану бажано писати на окремому листку або його частині. Це дасть змогу в процесі формулювання плану та систематизації матеріалу оперативніше найти необхідну, логічно підхожу тезу або її коротке розкриття. Такий процес формування плану роботи заощаджує час та зусилля студента.

В подальшому складає досконаліший план за яким буде систематизуватися весь зібраний матеріал. В процесі виконання індивідуального навчально-дослідного завдання, поглибленого опрацювання літературних джерел, вивчення практичного досвіду в межах теми відбувається поступове включення в такий план нових, досконаліше сформульованих пунктів і, таким чином, довести до кінцевої структурної схеми індивідуального завдання.

Розроблений студентом план індивідуального навчально-дослідного завдання узгоджується з науковим керівником.

У випадку, коли студент складає план самостійно, він повинен передбачити найбільш важливі питання щодо розкриття змісту обраної теми.

Кожне індивідуальне навчально-дослідне завдання повинна вміщувати:

  • вступ;

  • теоретичний розділ, що розкриває суть проблеми, яка вивчається; описати обраний курортний регіон та його потенціал, включаючи наявність основних природних лікувальних багатств тієї чи іншої місцевості (лікувальні води, лікувальні грязі, клімат); не потрібно описувати та детально розглядати на сторінках завдання розважальні заклади (казино, ігрові доми та ін.), окремі розважальні заходи, що організовуються курортами для привернення уваги потенційних споживачів (карнавали, фестивалі, концерти та ін.). Вся увага повинна сконцентровуватись виключно на рекреаційних засобах та заходах; матеріал подавати науково, відповідно до термінології, що є поширеною в контексті даної дисципліни та не зловживати термінологією з інших наукових напрямів.

  • конкретні висновки по всьому проведеному дослідженню;

При оформленні індивідуального навчально-дослідного завдання цей план переросте у «Зміст», який обов’язково буде доповнений переліком усіх додатків до тексту ІНДЗ з вказівками сторінок початку кожної структурної її позиції.