Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет ІНДЗ Курорт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать
    1. Бібліографічний та електронний пошук джерел інформації.

Наявність робочого плану індивідуального навчально-дослідного завдання дозволяє більш цілеспрямовано здійснювати пошук літературних джерел за обраною темою. Пошук літературних джерел, необхідний для того аби глибше вивчити той матеріал, який вміщується в опублікованих у друці роботах вітчизняних та зарубіжних авторів, а також дослідити електронні ресурси в мережі Інтернет, що постійно оновлюються та оперативно інформують про проведені зміни.

Перегляду мають підлягати всі види джерел, зміст яких пов’язаний з темою навчально-дослідного завдання. До них належать матеріали, які опубліковані в різних вітчизняних та зарубіжних виданнях, неопубліковані документи (звіти про соціологічні дослідження, дисертації, матеріали вітчизняних та зарубіжних організацій), офіційні матеріали.

Стан вивченості теми індивідуального навчально-дослідного завдання доцільно завжди розпочинати зі знайомства з інформаційними виданнями, мета випуску котрих полягає в оперативній інформації про публікації і найбільш суттєві сторони їх змісту.

    1. Вивчення літератури і відбір матеріалу для опрацювання

Вивчення літератури за обраною темою слід починати з найбільш загальних робіт. Це дає можливість отримати уявлення про проблему в цілому і про основні питання до яких прилягає дана тема.

Вивчення літератури для підготовки індивідуального навчально-дослідного завдання необхідно здійснювати з олівцем, роблячи виписки. Якщо джерело є особистим примірником журналу або книги, то доцільно робити позначки на полях, що суттєво полегшує в подальшому пошук необхідних матеріалів.

При вивченні літератури за темою індивідуального завдання необхідно прагнути, аби не переписувати книжний текст чи копіювати електронний, а по можливості більше, обмірковувати знайдену інформацію, співставляти, формувати власні думки.

Опрацьовуючи літературні джерела, необхідно ретельно слідкувати за оформленням виписок, аби в подальшому їх можна було правильно використати. Виписки, що накопичуються в процесі підготовки курсової роботи, можуть використовуватися в тексті для посилання на думку або позицію конкретного автора. Ця форма використання фактичного матеріалу не потребує наведення дослівного тексту виписки, а може обмежитися тільки оцінкою правильності або помилковості трактовки з обов’язковим посиланням на джерело.

Особливою формою наведення фактичного матеріалу є цитати, які органічно «вплітаються» у текст індивідуального навчально-дослідного завдання, стають невід’ємною частиною аналітичного матеріалу. Цитати використовуються для того, щоб без спотворення передати думку автора першоджерела, для ідентифікації поглядів при співставленні різних точок зору. Цитата є необхідним матеріалом в процесі аналізу і синтезу інформації. До кожної цитати, що виписується з літературного джерела, студент повинен ставитися аналітично. Необхідно розібратися в позиції автора, його трактовці, дати їй відповідну оцінку. Не можна забувати, що життя йде у перед, розвивається наука, культура, економіка, змінюється світогляд та погляди на одні і ті ж процеси в різні історичні періоди. Те, що вважалося абсолютно правильним вчора, сьогодні може здаватися неправильним.

Кількість цитат у індивідуальному навчально-дослідному завданні повинно бути оптимальною. Виконавцю ІНДЗ надається право самостійно визначати доцільність використання кожної з них.

При внесені цитати до тексту виконуваного завдання слід уникати спотворення їх суті. Спотворення суті цитат можуть виникати тоді, коли з першоджерела беруться окремі слова, які не визначають суті поглядів їх автора, або допускається обмеження думки словами, які вміщують тільки ту її частку, яка більше відповідає інтересам виконавця навчально-дослідного завдання. Іноді в цитаті викладена точка зору зовсім не на той предмет, який розглядається у даному контексті.