Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!Планирование вопросы.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
131.79 Кб
Скачать

9. Системи оперативно-виробничого планування

Система оперативно-календарного планування по ритму випуску. При даній системі планування узгодження всіх ланок виробництва досягається шляхом вирівнювання їхньої продуктивності стосовно до величини такту випуску готових виробів.

Основною планово-обліковою одиницею при плануванні по ритму випуску служить деталь, а у виробничих завданнях випускаючим цехам - готовий виріб. Оперативно-календарне планування по ритму випуску базується на нормативно-календарних розрахунках такту випуску готових виробів, деталей і напівфабрикатів по всіх технологічних стадіях виробництва (цехам, ділянкам, лініям); синхронізації потокових ліній за допомогою диференційованого годинного графіка; норм внутрілінійних, межлинейньк і міжцехових заділів деталей і напівфабрикатів. Для системи планування по ритму випуску характерна розробка виробничих завдань цехам на весь рік з розбивкою по кварталах і місяцям. Оперативні виробничі програми встановлюються в розгорнутої подетальной номенклатурі в штуках.

Партійно-періодична система оперативно-календарного планування.

При даній системі планування комплектність і спряженість роботи всіх ланок виробництва досягається шляхом установлення й постійного дотримання певної періодичності виготовлення партій деталей по стандартних календарних розкладах з урахуванням вимог потокової зборки й випуску продукції.

Планово-обліковою одиницею при партійно-періодичній системі для заготівельних і обробних цехів є партія деталей, що відповідає потребі зборки й випуску кінцевих виробів протягом планово-облікового періоду. При плануванні випускаючих цехів планово-обліковою одиницею служить відповідний виріб.

Оперативно-календарне планування по партійно-періодичній системі грунтується на встановленні наступних нормативів руху виробництва:

  • нормативної періодичності виготовлення деталей або заготівель і розмірів партій запуску їх у виробництво;

  • розрахункової тривалості виробничого циклу обробки партій деталей або заготівель;

  • нормативних стандарт-планів роботи виробничих ділянок або прийнятої періодичності повторення й чергування партій;

  • нормативів циклових і складських заділів на початок місяця (перехідні заділи).

Періодичність при даній системі планування є твердим нормативом, а абсолютний розмір партії може варіювати залежно від зміни величини планового завдання на розрахунковий період.

Система оперативно-календарного планування по заділах. Сутність даної системи в тому, що вона вирішує основне завдання оперативно-календарного планування -забезпечення злагодженої й комплектної роботи всіх ланок виробництва стосовно до заданої програми випуску виробів шляхом створення постійної насиченості всіх стадій виробничого процесу заділами напівфабрикатів, деталей і вузлів різного ступеня готовності й строгого дотримання встановленого рівня частини цих заділів по кожному найменуванню стосовно до кожного цеху.

Характерною рисою системи є застосовувана нею обліково-планова одиниця у вигляді умовного комплекту заготівель, деталей, вузлів, що забезпечує випуск кінцевої продукції заводу протягом певного періоду часу. Такий спосіб планування дозволяє порівнювати розміри заділів по будь-яких деталях, заготівлям і вузлам, включаючи запасні частини й вироби народного споживання, і оцінювати ступінь комплектного забезпечення встановленої програми випуску продукції наявними заділами в днях.

Інша характерна риса даної системи в тім, що встановлена партійність деталей не визначає періодичності їхнього запуску у виробництво й не зв'язана жорстко з тією або іншою періодичністю. Виготовлення деталей здійснюється згідно стану заділів і ступеня забезпеченості планованого випуску продукції. Для поповнення заділів і укомплектування їх до потрібної величини в умовних одиницях забезпечення випуску може знадобитися запуск у виробництво протягом найближчого часу однієї або двох партій відстаючих детальний, або втриматися від виготовлення деяких деталей, наявних у надлишку.

Система оперативно-календарного планування по комплектувальним номерам.

Узгодження роботи всіх виробничих ланок при даній системі планування здійснюється шляхом установлення й постійного дотримання комплектних календарних випереджень у роботі цехів, зайнятих виготовленням певних виробів протягом ряду суміжних планових періодів. При цьому розміри міжцехових випереджень виражаються у вигляді певної кількості виробів, що відповідає, як правило, обсягу місячного випуску.

Установлення однакових календарних випереджень дозволяє використати як планово-облікова одиниця весь комплект деталей (заготівель), виготовлених даним цехом на один екземпляр кінцевої продукції підприємства, тобто на готове, остаточно зібраний виріб, здаваний для відвантаження. замовникові. Кожному такому комплекту привласнюється певний номер, що відповідає порядковому номеру виробу (як правило, з початку року).

Календарні випередження в роботі цехів, що ставляться у тому самому виді виробництва, звичайно приймаються однаковими для всієї номенклатури деталей, що входять у даний виріб.

Виробниче завдання цехам, яке щомісяця передбачає відповідні номери комплектуємих виробів з урахуванням розриву між цими номерами, що випливає з розрахункової величини випереджень у роботі суміжних цехів.

Удалим сполученням методики планування по заділах і застосування системи планування по комплектувальних номерах з'явилася широко розповсюджена система, що одержала назву безперервного оперативно-виробничого планування. Вона сформувалася на Новочеркаському електровозобудівному заводі й була покладена в основу розробки типової методики безперервного оперативно-виробничого планування. Одна з головних особливостей цієї системи полягає в тім, що в якості єдиної обліково-планової одиниці, що забезпечує пропорційність і комплектність виготовлення й випуску продукції, застосовується умовний машино-комплект електровоза, у який включаються всі конкретні різновиди виробів, що випускають заводом, у відповідних планових співвідношеннях з основною моделлю електровоза. В умовний комплект входить навіть продукція товарів народного споживання.

Випуск умовних машино-комплектов планується строго рівномірним, причому машино-комплектьі позначаються порядковими номерами. При щоденному випуску по одному машино-комплекту його порядковий номер буде збігатися з порядковим номером робочої доби в плановому періоді.

Таким чином, установлюють умовний виріб, до якого дорівнюють всю іншу номенклатуру товарного випуску підприємства. Умовний виріб - це, як правило, виріб з найбільш стабільним випуском протягом планового періоду, що займає найбільшу питому вагу у виробничій програмі.

Система оперативно-календарного планування по групових комплектах.

В умовах дії даної системи забезпечення безперебійний і погоджений ходи виробництва у всіх ланках досягається шляхом установлення диференційованих випереджень запуску деталей в обробку на основі їхнього угруповання по черговості подачі на зборку по однаковому технологічному міжцеховому маршруті, що збігається тривалості виробничого циклу їхнього виготовлення й періодичності запуску партії.

Для скорочення кількості планованих позицій, що враховують, дана система використає умовну одиницю у вигляді так званого групового комплекту деталей. Такий комплект включає всі оригінальні деталі виробу, які повинні бути подані на зборку.

Система оперативно-календарного планування та склад.

Сутність цієї системи укладається в організації виготовлення уніфікованих деталей укрупненими партіями для утворення й поповнення складського запасу, що забезпечує рівномірне харчування зборки різних виробів, що випускають неоднаковими кількостями в різні проміжки часу.

Планово-обліковою одиницею при даній системі служить нормативна партія уніфікованих деталей у штуках.

Система базується на наступних календарно-планових нормативах: усередненої потреби в деталях для зборки виробів в умовну календарну одиницю часу (доба); оптимальному розмірі партії деталей; нормативної трудомісткості виготовлення партії по видах робіт; тривалості виробничого циклу виготовлення партії деталей по всьому технологічному маршруті; необхідному рівні страхового запасу деталей з обліком колеблемости їхнього споживання зборкою.

Система оперативно-календарного планування по випередженнях.

При цій системі забезпечення погодженої роботи всіх ланок виробництва досягається шляхом розподілу фонду часу планового періоду між роботами зі зборки й запуску серій, що чергуються, різних виробів і виготовленню відповідних заготівель і деталей в обсязі всіїє кількості а, що вимагається для зборки запланованої номенклатури продукції на черговий період з дотриманням календарного випередження технологічних стадій виробництва.

Планово-обліковою одиницею при даній системі вважається серія однойменних виробів, тобто певна їхня кількість, спільному виготовленню протягом чергового місяця. Передбачається, що серії різних виробів виготовляються у відомій черговості або паралельно один одному, причому виробництво заготівель і обробка деталей плануються на весь обсяг продукції встановленої номенклатури з таким розрахунком, щоб до початку чергового місяця зборка цієї продукції була повністю забезпечена комплектом деталей, виготовленим у попередньому місяці.

Оперативні місячні завдання передаються на виконання цехам разом з докладною специфікацією деталей, що комплектують випуск кожної серії виробів. Цехові планово-диспетчерські органи встановлюють подетальні завдання й календарні плани випуску й запуску партій по виробничих ділянках. При цьому, як правило, розмір партій деталей приймається рівним комплектуємій серії виробів. В окремих випадках розмір партії може дробитися для того, щоб її величина укладалася ціле число раз в обсязі комплектуємій серії.

Позамовна система оперативно-календарного планування.

При цій системі планування погоджений і комплектний хід виробництва досягається шляхом організації своєчасної підготовки й запуску виробів в обробку на основі циклових графіків виконання замовлень стосовно до заданих строків випуску. Для складних виробів із тривалим циклом зборки замовлення як планово-облікова одиниця може розчленовуватися у відношенні обробних і заготівельних цехів на окремі найважливіші вузли або комплекти деталей, що підлягають подачі до певних стадій складального виробництва. У цьому випадку мова йде про комплектно-вузловий порядок планування.