Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORA_NA_KUKUShKINA.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
376.32 Кб
Скачать

5.Оперативні та адміністративні завдання інформаційного менеджменту.

До адміністративних та оперативних завдань Яновський відніс наступні:

  1. Визначення і систематизація реальних інформаційних потреб

  2. Інформаційне управління проектами

  3. Придбання,введення в дію та експлуатацію технічних і програмних засобів

  4. Структурування даних і банків даних

  5. Захист інформації

  6. Придбання даних із зовнішнього середовища

  7. Управління кадрами

  8. Керівництво,планування та контроль за реалізацію інформаційних процесів на підприємстві

  9. Завдання технічного та консультаційного характеру, щодо створення та функціонування інформаційної системи на підприємстві

  10. Підготовка інформаційного обслуговування прийняття управлінських рішень.

6.Структура знань інформаційного менеджменту.

Структуру знань інформаційного менеджменту складають питання, які досліджуються в процесі розгляду предмета дисципліни, а саме в першу чергу теоретико-методологічні засади інформаційного менеджменту: етапи розвитку, сутність самого поняття в розумінні українських і закордонних вчених.

Також в структуру знань входять питання пов’язані із визначенням мети та завдань інформаційного менеджменту (ІМ), які в свою чергу поділяються на стратегічні, оперативні та адміністративні.

Також досліджуються автоматизовані системи управління підприємством (АСУП) як технологія управління ресурсами на підприємстві.

У структуру знань інформаційного менеджменту включаються питання, пов’язані із інформаційним забезпеченням процесу управління, разом із дослідженням інформації у сфері управління.

Також розглядається інформаційне моделювання, сутність даного поняття, етапи його проведення, та зокрема характеристика методології IDEF-1, що є стандартом за яким власне проводиться моделювання.

У системі знань також приділяється увага розгляду поняття інформаційного консалтингу, як різновиду надання професійних порад в процесах аналізу документопотоків.

Експертні оцінки також зайняли своє місце в системі знань ІМ. У процесі вивчення дисципліни розглядається їх роль в процесі інформаційного забезпечення, розглядаються етапи проведення процесу експертних оцінок.

7.Етапи розвитку інформаційного менеджменту.

Американський вчений Хортон Хорест Вуді виділив наступні етапи ІМ в розвинутих країнах світу. І етап – паперового ІМ, остання третина 19-50-ті роки 20 ст. ІІ етап – управління автоматизованими інформаційними технологіями на підприємстві, 60-70-ті роки 20 ст. ІІІ етап – управління інформаційними ресурсами, 80-ті роки 20 ст. IV етап – дослідження конкурентів та інформаційна розвідка, кінець 80-х – початок 90-х років 20 ст. V етап – стратегічний ІМ 90-х років.

ІМ на ІІ етапі виконує таку функцію – інформаційна підтримка управлінських рішень але вона надається ЕОМ і перфорованими носіями. Активно впроваджуються комп’ютерні технологію. На стадії управління інформаційними ресурсами ІМ об’єднує такі види робіт як: обробка даних, автоматизація офісних робіт, збільшення видів комунікацій.

В 2 половині 70-х років ІМ у провідних компаніях розвинутих країн світу перейшов до 4 стадій еволюції. Основною метою ІМ на цій стадії є отримання конкурентних переваг і завоювання нових ринків. Основна увага ІМ фокусується на інтеграції внутрішньої та зовнішньої інформації та формування бізнесової політики компанії. По мірі розширення ринків та зростання глобальної конкуренції менеджерів західних компаній почав усвідомлювати необхідність активного використання всієї доступної інформації, що виступає засобом комплексної ділової орієнтації і вибору стратегії розвитку.

На 4 стадії виникає необхідне об’єднання пасивного збереження інформації з її активним вивченням. Також на цій стадії акцент в ІМ переноситься з використання техніки на якісний рівень інтелектуального аналізу інформації. Основним завданням або метою ІМ є генерація нової стратегічної інформації.

ІМ на 5 стадії передбачає розробку корпоративної стратегії розвитку підприємства, яка максимально оптимізує використання інформації, трудових ресурсів та інформаційно-комунікаційних технологій і виступає зв’язуючою ланкою між функціональними стратегіями підприємства, об’єднуючи їх в корпоративну стратегію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]