Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_Програми комплексного кваліфікаційного іспиту...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
387.58 Кб
Скачать

Творчі сюжетно-рольові ігри дошкільників.

Сюжетно-рольові творчі ігри, їх своєрідність, значення у вихованні дітей. особливості сюжетно-рольових ігор дітей різного віку. Засоби зображення дійсності в грі. Програмні вимоги до розвитку сюжетно-рольових ігор у різних вікових групах. Завдання керівництво сюжетно-рольовими іграми. Прийоми керівництва сюжетно-рольовими іграми. Планування керівництва сюжетно-рольовими іграми. Створення умов для розвитку гри.

Режисерські ігри, їх особливості, види та прийоми керівництва ними.

Театралізовані ігри дошкільників.

Театралізовані ігри дошкільників, їх своєрідність і освітньо-виховна цінність. Види театралізованих ігор. Гра-драматизація як різновид театралізованих ігор. Прийоми підготовки дітей до ігор-драматизацій. Використання театралізованих ігор на заняттях та в повсякденному житті.

Будівельно-конструктивні ігри.

Будівельно-конструктивні ігри, їх своєрідність, виховна цінність. Умови, необхідні для розвитку будівельно-конструктивних ігор. Будівельні матеріали, види та підбір їх відповідно до віку дітей. Збереження будівельного матеріалу, обладнання. Програмні вимоги до розвитку конструктивних ігор. Ігри з піском, снігом та іншими природними матеріалами. Своєрідність керівництва будівельно-конструктивними іграми дітей різного віку.

Іграшка. Народна іграшка.

Іграшки – річ матеріальної культури суспільства. Історія походження та створення іграшки. Освітньо-виховне значення іграшки. С.Ф.Русова, А.С.Макаренко про іграшку. Види іграшок та їх характеристика. Вимоги до іграшки. Підбір іграшок для кожної вікової групи, їх розташування та збереження. Народна іграшка, її педагогічна та художня цінність. Види народних іграшок та їх характеристика.

Основна література:

  1. Артемова Л.В. Театр і гра. – К., 2002.

  2. Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2010.

  3. Бурова А.П. Організація ігрової діяльності дітей дошкільного віку. – Тернопіль, 2010.

  4. Артемова Л.В. Театриализованные игры дошкольников. – М., 1991.

  5. Бондаренко А.К. Дидактические игры в детском саду. – М., 1991.

  6. Михайленко Н.Я., Короткова Н.А. Как играть с ребенком. – М., 1990.

Додаткова література:

  1. Михайлова З.А. Игровые занимательные задачи для дошкольников. – М., 1990.

  2. Страунинг А., Страунинг М. Игры по развитию творческого воображения. – Ростов-на-Дону, 1992.

  3. Фесюкова Л.Б. 300 розвивальних ігор (для дітей 4-7 років). – Х.,2007.

  4. Програма «Впевнений старт». – К., 2009.

Тема 16: Розумове виховання дітей дошкільного віку.

Поняття про розумовий розвиток та розумове виховання. Необхідність розумового виховання дітей у дошкільному віці. Форми пізнавальної активності за сферами життєдіяльності. Народна педагогіка про розумове виховання дошкільників. Роль розумового виховання в розвитку особистості дитини, у підготовці до школи. Завдання розумового виховання. Зміст і засоби розумового виховання дітей. Роль сім’ї у розумовому вихованні дітей.