Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД_ ОА-82.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
110.44 Кб
Скачать

45. Постулати щастя

З точки зору психології, щастя - психологічний стан людини, при якому вона відчуває внутрішню задоволеність умовами свого буття, повноту і осмисленість життя, а також здійснення свого призначення.

Британські вчені розробили 10 досить простих «рецептів щастя»:

  1. Щастя - не в тому, щоб брати, а в тому, щоб давати. У вільний час займіться роботою у благодійній організації на громадських засадах. Більше спілкуйтеся, згадайте про друзів, з якими останнім часом втратили контакт.

  2. Займайтеся фіз. вправами - наприклад, здійснюйте пробіжку.

  3. Зверніть увагу на світ навколо, приділіть час споглядання навколишньої природи.

  4. Не припиняйте займатися самоосвітою (вивчити іноземну мову).

  5. Ставте перед собою конкретні цілі і досягайте їх.

  6. Нехай ваші поразки вчать вас виправляти помилки, підніматися і знову йти вперед.

  7. Дотримуйтеся позитивного підходу: зосереджуйте на щасливі моменти свого життя.

  8. Приймайте себе таким, яким ви є, не зациклюючись на власних недоліках.

  9. Відчуйте себе частиною будь-якого співтовариства (клуб).

Нью-йоркс. психологи сформулювали 10 правил «золотих НЕ», дотримання яких здатне покращити життя:

1) Не робити поспішних висновків;

2) Не драматизувати;

3) Не придумувати правил;

4) Не користуватися стереотипами і не навішувати ярликів;

5) Не бути перфекціоністом;

6) Не узагальнювати;

7) Не приймати близько до серця;

8) Не йти на поводу в емоцій;

9) Не піддаватися апатії; 10) Не жити минулим.

Подібні поради, але більш узагальнені містяться в так званій методиці «Три любові: Люби те, що маєш; Люби свою справу; Люби ближніх своїх», тобто необхідно: 1) Насолоджуватися тим, що в тебе є; 2) Займатися улюбленою справою; 3) Будування відносин на основі любові.

46. Раціональне харчування

Рац. харчування – фізіологічне повноцінне харчування з урахуванням особливостей кожної людини, яке забезпечує постійний стан внутрішнього середовища організму, підтримує його життєві прояви, (ріст, розвиток, діяльність різних органів і систем), сприяє зміцненню здоров’я, підвищенню опору організму людини інфекціям.

Раціональне харчування базується на таких законах:

І закон - дотримання рівноваги між енергією, яка надходить з їжею (калорії) та енергетичними затратами організму (джоулі). Основний енергетичний матеріал дають організму вуглеводи і жири. Білки використовуються головним чином як пластичні матеріали (будівельні), але їх надлишок також йде для отримання енергії.

ІІ закон – збалансованість між поступаючими в організм білками, жирами і вуглеводами, вітамінами, мінеральними речовинами і баластними компонентами. Згідно цього закону, щоб зберегти здоров’я і вести повноцінне життя, людина потребує не конкретних продуктів, а в повному співвідношенні харчових речовин (майже 70), що в них знаходяться. Таку кількість цінних харчових компонентів мають різні продукти харч-ня: м’ясні, рибні, зернові, овочеві, фрукти, ягоди та інші.

ІІІ закон рац. харчування диктує слідуюче правило - різноманітність. Щоб бути гарним і здоровим, слід харчуватися різноманітною їжею.

ІV закон – дотримання режиму харчування. Це регулярність і оптимальний розподіл їжі протягом дня.

Рац. харч-ня сприяє збереженню здоров'я, опiрностi шкiдливим факторам навкол. середовища, високiй фiз. й розумовiй працездатностi, а також активному довголiттю.

Режим харчування включає час i кiлькiсть прийомiв їжi, iнтервали мiж ними, розподiл харчового рацiону за енергоємкістю, хiмiчним складом i масою по прийомах їжi.

Умови прийому їжi: вiдповiдна обстановка, сервiровка столу, вiдсутнiсть вiдволiкаючих вiд їжi факторiв.

Правильне харчування - перший ключ доздоров'яi доброгосамопочуття, без яких важко досягнути максимальної працездатностi.

Рац. харчування – правильно побудоване своєчасне постачання організму поживної їжі, що містить оптимальну кількість різних харчових речовин, які необхідні для життя, росту і розвитку організму.

Протягом усього життя людини харчування залишається важливим фактором, має певний вплив як на фізичний, так і на нервово-психічний її розвиток.