Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД_ ОА-82.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
110.44 Кб
Скачать

22.Транспортні аварії і катастрофи

Найбільше к-сть НС що супроводжуються людськими жертвами припадає на транспорт, що свідчить про високу потенційну небезпечність транспорту як галузі господарства.

Залізнична аварія – це аварія на залізниці, яка призвела до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень, псування однієї чи декількох одиниць рухомого складу аж до вилучення його з обігу, а також спричинила повне припинення руху на час що перевищує нормативний. Основні причини аварій та катастроф на залізничному транспорті: пошкодження колій; рухомого складу; засобів сигналізації і блокування; через помилки диспетчерів, неуважність та недбалість машиністів.

Корабельна аварія – аварія морського або річкового об’єкта внаслідок якої він затонув, або сталося його повне конструктивне руйнування. Основні причини аварій та катастроф на морському транспорті: посадка на рифи;зіткнення з іншим судном;перекидання;пожежі;витік небезпечних речовин;порушення правил експлуатації та безпеки;помилкові дії команди та ін.

Авіаційна катастрофа – це небезпечна подія на повітряному судні у польоті чи аеродромному циклі внаслідок якої гинуть, зазнають тілесних ушкоджень, чи безвісти зникають люди, зруйноване чи зіпсоване повітряне судно або матеріальні цінності, які на ньому перевозилися.

Після аварійної посадки і зупинки літака треба:

- пробиратися до найближчого виходу пригнувшись або навколішки, не слід брати з собою речі;

- якщо прохід завалений, пробирайтеся через крісла, опускаючи їхні спинки;

- не можна відкривати запасні люки в тому місці, де зовнішньому боці літака видно вогонь і дим.

ДТП – подія що сталася під час руху транспортного засобу та призвела до загибелі чи поранення людей або до матеріальних збитків. Основні причини дорожньо-транспортних аварій: порушення правил дорожнього руху; перевищення швидкості автомобіля; недостатня підготовка (кваліфікація) водія; керування автомобілем в нетверезому стані; несправність автомобіля.

23. Організація життедіяльності населення в екстремальних ситуаціях

Орг-ія життєдія-ті нас-ня в екстремальних ситуаціях є комплексом заходів, спрямованих на створення і підтримання нормальних умов життя, здоров'я і працездатності людей. Дані заходи включають:

  • управління діяльністю робітників та службовців, всього населення при загрозі та виникненні НС;

  • захист населення та територій від наслідків аварій, катастроф, а також стихійного лиха;

  • заб-ня нас-ня питною водою, продуктами і предметами 1ї необхідності;

  • захист продуктів, харчової сировини, фуражу, вододжерел від радіаційного, хімічного та біологічного зараження (забруднення);

  • житлове забезпечення і працевлаштування, комунально-побутове обслуговування;

  • медичне обслуговування;

  • навчання населення способів захисту і дій в умовах НС;

  • розробка і своєчасне введення режимів діял-ті в умовах радіаційного, хім.-го та біологічного зараження, санітарна обробку;

  • знезараження (обеззараження) території, споруд, трансп. засобів, обл-ня, сировини, матеріалів і готової продукції;

  • підготовка сил та засобів і ведення РІНР у районах лиха і осередках безпосереднього ураження;

  • забезпечення нас-ня інф-ю про характер і рівень небезпеки, порядок поведінки, морально-психологічну підготовку і заходи щодо підтримання високої психологічної стійкості людей в екстремальних умовах;

  • заходи, спрямовані на попередження, запобігання або ослаблення несприятливих для людей екологічних наслідків НС та інші заходи .

Реалізація всіх цих заходів організовується виконавчою владою та органами управління ЦО відповідного рівня. Безпосер. виконавцями цих заходів є керівники під-тв, установ і орг-ій. Заходи розробляються завчасно, відобр-ся в планах і виконуються як в період загрози, так і після виникнення НС. 1 із гол.питань є орг-ія забезпечення нас-ня продуктами, питною водою і предметами 1-ої необхідності: їжа, вода, незаражене повітря, а в холодний час і тепло є осн. факторами життєдія-ті нас-ня.