Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Таня.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Розділ ііі.Особливості аудиту нематеріальних активів

3.1 Джерела інформації аудиту нематеріальних активів

Аудит – це перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб’єкт вів господарювання з метою визначення достовірності їхньої звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам. При цьому закон уточнює, що публічна бухгалтерська звітність складається з аудиторського висновку, балансу. звіту про фінансові результати, іншої звітності в межах відомостей, які не становлять комерційної таємниці й визначені законодавством для надання користувачам та публікації.

Перед аудитором виникає ціла низка проблем в організації свою підприємницької діяльності, в організації перевірки так, щоб за мінімальних трудових і матеріальних витрат досягти бажаних фінансових результатів.

Успішне вирішення стратегічного завдання становлення і розвитку ринкових відносин в Україні багато в чому ґрунтується на удосконаленні форм і методів бухгалтерського обліку і аудиту. При цьому значно зростають практичне значення використання нематеріальних активів, а також інтерес підприємців, бухгалтерів і аудиторів до аналізу особливостей їхнього аудиту.

Аудит об’єктів нематеріальних активів - це перевірка правильності оформлення первинних юридичних облікових документів та організації бухгалтерського обліку цих об’єктів на підприємстві.

Аудит нематеріальних активів досить складна тема, тому для кращого її розуміння, розглянемо думки різних авторів, щодо мети і завдання аудиту нематеріальних активів в таблиці 8 і таблиці 9.

Таблиця 3.1

Визначення мети аудиту нематеріальних активів у різних літературних джерелах

№ п/п

"Джерело інформації"

Визначення

11.

Подольский В.И. "Аудит", "Юнити",1997 р.

Мета аудиту нематеріальних активів підлягає в встановлені відповідності прийнятої підприємством методики обліку нематеріальних активів вимогам нормативних актів, регулюючих формування собівартості продукції (робіт, послуг) і фінансових результатів, а також вимогам певних стандартів і положень, встановлюючи правила їх обліку.

22.

Сатовський В. "Бухгалтерський облік як основа аудиту об’єктів нематеріальних активів"

Бухгалтерський облік ( аудит № 5,1998 р. с. 24-24).

Головна мета аудиту нематеріальних активів - дати об’єктивні, реальні (точні відомості про об’єкт, що перевіряється).

33

Білуха М.Т. "Теорія фінансово-господарського

контролю і аудиту: "Підручник, -К,: ПП "Влад і Влада", 1996 р., с.320.

Не розглядається.

44

Алборов Р.А. "Аудит в организациях промышленности, торговли и АПК. Издательство "Дело и сервиз.Москва, 1998 г.

Метою аудиторського контролю є сприяння раціональному використанню нематеріальних активів у підприємницької діяльності для одержання найбільшого прибутку.

55

Андреев В.Д. Практический аудит (справочное пособие)-М.: Экономіка, 1994, с.366.

Не розглядається.

З аналізу наведеного в таблиці 3.1, видно, що одні автори дають занадто коротке і спрощене визначення, інші, навпаки - дещо ускладнене, це пояснюється різними підходами щодо мети аудиту нематеріальних активів.

Аудит – це є дослідження, а будь – яке дослідження визначається поставленою метою. Визначення мети необхідно, щоб створити деяку структуру, яка допомогла б аудитору зібрати необхідну кількість актуальних свідчень при виконанні аудиту.

Таблиця 3.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]