Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
прог. для психологов.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
98.9 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни «Філософія» є нормативним документом Київського університету імені Бориса Грінченка, який розроблено на кафедрі філософії на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів відповідно до навчальних планів спеціальностей денної форми навчання.

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяги знань, які повинен опанувати студент відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, змісту навчального матеріалу дисципліни «Філософія», необхідне методичне забезпечення, складові та принципи оцінювання навчальних досягнень студентів.

Філософія як навчальна дисципліна є складовою частиною дисциплін гуманітарного циклу нормативного блоку. Її вивчення передбачає розв'язання низки завдань фундаментальної підготовки фахівців.

В системі гуманітарної освіти вищої школи вивчення філософії покликане забезпечити високу світоглядну культуру студентів, спрямовану на духовне особистісне зростання, закласти підвалини науково-теоретичної і методологічної освіченості майбутніх спеціалістів. Програма з курсу філософії складена на основі підходів, які характеризують стан сучасної філософії, а саме, реальну багатоманітність філософських ідей, принципів, позицій. Таким чином, концептуальні засади даної програми курсу філософії містять принципи порівняльно-історичного аналізу філософських напрямків, плюралізму, актуальності, теоретичності, морально-екзистенційних основ філософської культури.

Мета курсу: важливу роль у формуванні сучасного світогляду і інтелектуальному зростанні людини виконує філософія, яка виступає базовим знанням для соціо-гуманітарного пізнання. Запропонований курс філософії має на меті як сприяння фаховій освіченості, так і духовному становленню студентів засобами філософської культури:

  • Формування критичності, самостійності мислення;

  • Розширення світоглядного горизонту;

  • Вміння самостійно мислити та аргументовано відстоювати власну світоглядну позицію.

Завданням курсу є ознайомлення студентів зі змістом філософських ідей та концепцій, а також, на основі набутих знань, формування в студента цілісних уявлень про розвиток філософського знання, про сучасні філософські проблеми природи, людини і суспільства.

По закінченні навчального курсу з філософії студенти повинні знати:

  • провідні галузі філософського знання, їх проблематику та основні категорії;

  • основні форми буття та концепції буття;

  • концепції пізнання світу, функціонування знання в сучасному інформаційному світі, особливості взаємозв’язку науки і техніки з сучасними соціальними і етичними проблемами;

  • форми суспільної свідомості, їх специфіку та взаємозв’язок;

  • умови формування особистості, її свободи та відповідальності;

  • основні філософські концепції суспільства, історії, культури;

Під час семінарських занять, індивідуальної навчально-дослідницької та самостійної роботи студенти набувають уміння та навички:

  • обґрунтовувати свою світоглядну та громадянську позицію;

  • аналізувати соціально значимі проблеми і процеси, явища суспільного життя;

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ