Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSAK.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
988.67 Кб
Скачать

2.4. Вибір і обґрунтування методу зборки, зварювального встаткування

Вибір способів складання зварної конструкції визначається: характером виробництва, конструкцією виробу, наявністю складальних креслень, наявність вантажопідйомних засобів.

Конструкція складається з

  1. Брус – 1 дет.

  2. Ребро – 2дет.

  3. Лист – 1дет

  4. Боковина – 2дет.

  5. Планка – 4 дет

  6. Лист - 2дет.

  7. Плита - 1дет

  8. Ребро - 2дет.

  9. Лист - 1дет.

2

2

1

6

6

4

4

7

7

3

5

5

10

9

9

8

Малюнок 4. Схема складання

2.5.Вибір способів зварювання, обґрунтування

Вибір способу зварювання виконуємо на основі вивчення характеристик , матеріалу й аналізу достоїнств і недоліків.

На вибір способу зварювання впливає довжина зварних швів у конструкції. Короткі шви найкраще зварювати ручним дуговим зварюванням або напівавтоматичної. Шви довжиною більш 100 мм ефективніше зварювати автоматом, до 100 мм – напівавтоматом. В конструкціїї самай довгий шов –1,14м, а самий найкоротший – 0,2м, суммарна довжина швів складає -5,33м

На спосіб зварювання велике уливання виявляє вид виробництва. При одиничнім і дрібносерійнім виробництві застосовується ручне дугове зварювання й напівавтоматичне зварювання. У масовому й крупносірийному виробництві перевага віддається механізованим способам зварювання з організацією потокових механізованих і автоматичних ліній.

Для виготовлення конструкції необхідно застосовувати напівавтоматичне зварювання у вуглекислому газі.

Переваги:

  • у підвищенні продуктивності в порівнянні з ручним дуговим зварюванням в 1,2-1,5 рази;

  • можливість зварювання у всіх просторових положеннях;

  • можливість індивідуального контролю над напрямком дуги;

  • можливість і доцільність зварювання малокаліберних швів і виробів малої товщини;

  • висока маневреність і мобільність у порівнянні з автоматичним зварюванням.

Недоліки:

  • сильне розбризкування металу при зварюванні на струмах 200 - 400 А ;

  • необхідність видалення бризів з поверхні виробу;

  • низька продуктивність праці (якщо багато часу затрачається на видалення бризів;

  • товарний вид швів гірше, чим при зварюванні під флюсом.

2.6. Вибір присаджувальних матеріалів, флюсів і газів

При виборі зварювального дроту й захисного газу необхідно виходити з умов забезпечення беспористого щільного металу шва, його високої технологічної міцності, експлуатаційної надійності, а також з обґрунтування по економічним, санітарно – гігієнічним до інших виробничих ознаках.

Зварювальний дріт.

Дугове зварювання в середовищі СО2 виконується електродами, що плавляться. Для задовільного формування зварного шва при зварюванні в СО2 використовують дроти з підвищеним вмістам раскислювачів (Mn, Si) і легуючих елементів. При цьому способі відбувається інтенсивне вигоряння Mn і Si у зоні зварювання. Тому для зварювання в середовищі СО2 низьковуглецевих сталей застосовують кремнемарганцевисті дроти. Найбільш прийнятний дріт для виготовлення конструкціїдана конструкція є дріт марки Св08Г2С за ДСТ 2246 – 70 .

Таблиця 8 - Хімічний склад дроту Св08Г2С

Зміст хімічних елементів, %

С

Mn

Si

Cr

Ni

S

P

0,11

1,8-2,1

0,7-0,95

0,2

≤0,25

≤0,025

≤ 0,03

Захисний газ

Захисний газ для зварювання вибирають залежно від хімічного складу металу й особливостей конструкції виробу. Для зварювання конструкції необхідно застосувати в якості захисного газу - вуглекислий газ тому що вуглекислий газ застосовується для зварювання вуглецевих , низьколегованих і високолегованих нержавіючих сталей.

Вуглекислий газ ставитися до активних газів, він захищає зону зварювання від кисню й азоту повітря, але разом з тим хімічно реагує з металом, що зварюється, або фізично розчиняється в ньому.

Характеристика: вуглекислий газ - безбарвний газ без кольору й заходу, щільністю 1,839 кг/м3. Він важче повітря, що забезпечує гарний газовий захист зварювальної ванни, але його нагромадження в зоні зварювання вище 5% може викликати явище недостатності і ядухи. Тому робоче місце зварників повинне бути обладнане приточно-витяжною вентиляцією.

Випускають вуглекислий газ за ДСТ 8050-76. Залежно від області застосування, а також фізико-хімічним показникам вуглекислий газ випускають трьох марок:

- зварювальний ( не менш 99,5% вуглекислого газу)

- харчовий ( не менш 98,8% вуглекислого газу)

- технічний ( не менш 98,5% вуглекислого газу)

Зберігають і транспортують вуглекислий газ у рідкому стані, у сталевих балонах під тиском 490(588 Мпа. У стандартний балон ємністю 40 літрів заливають 25 літрів рідкого диоксида вуглецю, при випарі якого утворюється 12 600 літрів вуглекислого газу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]