Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВОПРОС-ОТВЕТ_Сокращенный_2012..doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
57.96 Mб
Скачать

30. Загальні положення з організації та несення бойового чергування зенітних ракетних військ.

Бойове чергування у частини (підрозділу) ЗРВ у мирний час є виконанням бойового завдання з охорони та оборони Державного кордону України у повітряному просторі й організується шляхом залучення частин сил та засобів бригади до чергування у готовності до припинення порушень Державного кордону України в повітряному просторі та ведення бойових дій з відбиття раптових ударів повітряного противника.

Бойовим завданням зрбр (зрп), як правило, є недопущення ударів авіації та безпилотних засобів противника по об'єкту (об'єктам), що вони обороняють, або (та) військам, що вони прикривають, і недопущення його прориву через зону вогню бригади (полку).

Бойове чергування у частині (підрозділу) ЗРВ органiзується як у мирний, так i у воєнний час з метою утримання частини сил і засобiв у готовностi до виконання завдань бойового чергування у мирний час та бойового завдання у воєнний час.

Бойове чергування повинно забезпечити своєчасне приведення частини (підрозділу) ЗРВ у готовнiсть до ведення бойових дiй та вiдбиття раптових ударiв повiтряного противника.

Боевое дежурство в подразделениях ЗРВ в мирное время является выполнением боевой задачи по охране и обороне Государственной границы Украины в воздушном пространстве. Организуется путем привлечения части сил и средсв бригад и полков к боевому дежурству по выполнению задач присечения нарушений Государственной границы в воздушном прстранстве и ведению боевых действий по отражению внезапных ударов воздушного противника.

Боевое дежурство в подразделениях ЗРВ организуется и осуществляется на основе приказов МОУ, НГШ, инструкций и дериктив Главнокомандующих по организации и несению боевого дежурства, приказа командира бригады (полка).

Боевое дежурство в подразделениях ЗРВ организуется и осуществляется как в мирное, так и военное время.

К несению боевого дежурства в подразделениях ЗРВ привлекаются КП бригад (полков), КП групп дивизионов, КП зрдн, зрдн (батарей).

Боевое дежрство подразделений ЗРВ должно обеспечить своевременное приведение подразделений ЗРВ к выполнению боевой задачи и отражению внезапных ударов вовздушного противника.

Боевое дежурство на КП и зрдн осуществляется дежурными

31. Склад, завдання, ступені бойової готовності чергових сил зенітних ракетних військ.

Пiдроздiли, якi несуть бойове чергування, складають черговi сили частини (підрозділу) ЗРВ.

Склад чергових сил визначається: у мирний час – iнструкцiями з органiзацiї та несення бойового чергування та наказами (директивами) старших начальникiв; з приведенням частини (підрозділу) ЗРВ у вищi ступенi бойової готовностi – згiдно з Планом приведення у бойову готовнiсть; у воєнний час – рiшенням командира частини (в залежності вiд обстановки).

До несення бойового чергування залучаються:

  • командний пункт частини,

  • команднi пункти груп дивізіонів,

  • команднi пункти озрдн (зрдн),

  • зенiтнi ракетнi дивiзiони (батареї).

Бойове чергування на командних пунктах та у зенiтних ракетних дивiзiонах (батареях) здiйснюється черговими бойовими обслугами, здатними забезпечити своєчасне приведення командного пункту, дивізіону (батареї) у готовнiсть до вiдкриття вогню та ведення бою наявним на позицiях запасом повнicтю пiдготовлених ракет.

При виконаннi бойового завдання командир та начальник штабу частини, особи, які їх замiщують, оперативний черговий КП частини повиннi дiяти смiливо та рiшуче, проявляти iнiцiативу та наполегливiсть.

Зміст ступенів бойової готовності чергових сил.

Черговi сили частини в залежності вiд обстановки можуть знаходитись в установлених ступенях готовностi до вiдкриття вогню.

Строки переходу у готовнiсть до вiдкриття вогню встановлюються залежно вiд пiдльотного часу повiтряного противника.

Бойове чергування дивiзiони (батареї) у мирний час несуть на бойових або чергових позициях, а у воєнний час – на бойових позиціях.

Призначення зенiтних ракетних дивiзiонiв (батарей) на бойове чергування, вибiр чергових позицiй здiйснюється з урахуванням необхiдностi побудови системи вогню, що забезпечує виконання завдання.

Бойове чергування по протиповітряній обороні в РТВ є виконанням бойового завдання з охорони і оборони Державного кордону України у повітряному просторі спеціально призначеними силами та засобами і здійснюється з метою своєчасного виявлення засобів повітряного нападу противника і повітряних суден-порушників державного кордону в межах чергового радіолокаційного поля.

На командному пунктi частини здiйснюється постiйний прийом iнформацiї оповiщення щодо повiтряної обстановки, її вивчення та оцiнка. При необхiдностi може бути організована розвiдка повiтряного противника засобами радiолокацiйної розвiдки частини, постами вiзуального і хiмiчного спостереження.

Бойові обслуги призначаються на добу.

Зміна проводиться о 9.00 за місцевим часом.

Чергову бойову обслугу підрозділу очолює оперативний черговий, а бойову обслугу підрозділу – командир підрозділу.

Оперативний черговий підрозділу РТВ підпоря-дковується прямим начальникам та оперативним черговим старших КП. Також оперативно він підпорядковується оперативному черговому забезпечуваного КП.

Порядок роботи радіолокаційних засобів для кожного підрозділу визначається графіком, який затверджується Командувачем Повітряних Сил та доводиться до підрозділів в частині, що стосується.

Порядок застосування зброї черговими силами у мирний час визначається дiючими iнструкцiями щодо органiзацiї та несення бойового чергування.

Бойове застосування ЗРК - це організоване використання ЗРК у протиповітряному бою з метою виконання бойового завдання зрбр (зрп).

Вiдповiдальнiсть за організацiю і несення бойового чергування, рiвень пiдготовки та здатнiсть чергових бойових обслуг виконати поставленi завдання несуть командири чергових дивiзiонiв (батарей), груп дивiзiонiв та командир частини. Їм надається право призначення та змiни чергових бойових обслуг чергових сил, перевiрки їх бойової готовностi.