Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВОПРОС-ОТВЕТ_Сокращенный_2012..doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
57.96 Mб
Скачать

7. Призначення та тактико-технічні характеристики літака в-2а.

8. Призначення та завдання тактичної авіації (та).

Тактична авіація призначена для рішення наступальних і оборонних задач самостійно, а також разом із сухопутними військами і ВМС у ядерній чи звичайній війні.

На тактичну авіацію покладаються задачі

- завоювання й утримання переваги в повітрі;

- ізоляція районів бойових дій;

- безпосередня авіаційна підтримка сухопутних військ;

- ведення тактичної розвідки.

Досвід локальних воєн і військових конфліктів останнього часу показав, що її цілеспрямоване застосування, особливо з використанням нових високоточних систем зброї, може вплинути на хід і результат операцій.

•Літаки тактичної авіації можуть наносити удари ядерною й звичайною зброєю по об'єктах противника, розташованих у межах театру воєнних дій на відстанях до 600— 1500 км від аеродромів базування.

•Тактична авіація здатна швидко здійснювати перенацілювання своїх зусиль з одного конфліктного району на іншій, змінювати засоби поразки, а також успішно діяти в будь-якій обстановці, що складається

Тактична авіація має на озброєнні:

- багатоцільові тактичні винищувачі;

- винищувачі-бомбардувальники;

- винищувачі ППО;

- штурмовики.

Багатоцільові тактичні винищувачі ( F-15E, F-16C/D, F-35, "Tornado", "Mirage”2000D, “Rafale”, EF-2000, JAS-39, МіГ-29, T-50, Су-24, Су-37 і ін.) мають льотно-тактичні характеристики, прицільно-навігаційне устаткування й озброєння, що забезпечує їхнє застосування для поразки як наземних (морських), так і повітряних цілей.

Винищувачі-бомбардувальники (F-117А) призначені в основному для рішення задач тактичної авіації, зв'язаних з нанесенням ударів по наземним цілям. Для цього вони оснащені сучасним прицільним устаткуванням і здатні застосовувати різноманітні засоби поразки.

Винищувачі ППО (F-15A, F-16A, F-22A, F-4F, Tornado F.3, МіГ-25П, МіГ-31, Су-27) призначені для рішення завдань ППО на сухопутних і морських театрах воєнних дій. Вони можуть застосовуватися також для прикриття ударних груп своїй авіації від винищувачів противника. Винищувальна авіація ППО – це один з основних активних засобів ППО, здатна вести ефективну боротьбу з літальними апаратами військового призначення різних типів. 

Штурмовики (A-10A, “Альфа Джет”, Су-25, Су-39) призначені в основному для безпосередньої авіаційної підтримки сухопутних військ. Вони мають невисокі швидкісні й маневрені характеристики, оснащені прицільним устаткуванням і озброєнням, призначеним для поразки наземних малорозмірних броньованих цілей удень при візуальній видимості цілі. Штурмовики здатні вести оборонні повітряні бої з використанням керованих ракет з ІЧ головкою самонаведення й гармат, наступальні дії проти вертольотів у повітрі. Нові типи штурмовиків здатні базуватися на аеродромах із ґрунтовими злітно–посадними смугами обмежених розмірів.

9. Призначення та тактико-технічні характеристики літака f-16с/d.

Lockheed F-16 “Fighting Falcon” Багатоцільовий винищувач (США)

Літак F-16 складає основу ВПС США і багатьох з 19 його країн, що закупили. Найпоширеніший із закордонних реактивних винищувачів четвертого покоління.

В другій половині 1980-х років літаки

F-16C/D були обладнані засобами зниження помітності (металізований ліхтар кабіни з внутрішньої сторони, застосовані матеріали, що радіопоглинають, у зоні повітря забірників), які дозволили зменшити фронтальну ЕПР на 40 %.

Модифікації винищувача F-16:

F-16А – одномісний багатоцільовий винищувач для дій у світлий час доби. Перший серійний варіант F-16. Випускається тільки для іноземних замовників;

F-16В – двомісний учбово-бойовий варіант F-16А. Виробництво для ВПС США припинено в 1985 р.;

F-16C – одномісний удосконалений багатоцільовий винищувач;

F-16D – двомісний учбово-бойовий варіант; F-16ADF – винищувач ППО для національної гвардії ВПС США;

RF-16C (F-16R) – розвідувальний варіант із контейнерною системою “ATARS”.

Літаки F-16 американських ВПС дислоковані в багатьох країнах світу. До середини 1992 року випущено більше 2900 літаків. F-16 випускається фірмою Дженерал Дайнемикс, а також по ліцензії фірмами ТАI – Туреччина, SABCA – Бельгія і “Фоккер” – Нідерланди

Характеристики винищувача F-16

Рік прийняття на озброєння ..................... 1976

Максимальна швидкість:

біля поверхні .......................................... М = 1,2

на висоті 12200 м ......................... більше 2,0 М

Практична стеля, м .................................. 15240

Практична дальність, км .......................... 1315

Перегоночна дальність, км ...................... 3890

Максимальне експлуатаційне перевантаження ...............................................9

Екіпаж...........................................................1 чол

Озброєння

Шестиствольна гармата General Electric М61-А-1 (20 мм, 6000 постр/хв., 511 патронів), до шести КАР ближнього бою AIM-9L/M/P “Sidewinder”. У варіанті винищувача-бомбардувальника – може нести КАР класу “повітря – поверхня”, а також керовані бомби з лазерної й оптикоелектронною системами наведення, звичайні бомби Mk-82, Mk-83 і Mk-84.

Сумарне розрахункове навантаження на дев’ятьох зовнішніх вузлах при перевантаженні 5,5 складає 9280 кг.

F-16ADF можуть нести КАР класу “повітря – повітря” середньої дальності AIM-7 “Sparrow”.

Можливе використання КАР класу “повітря – поверхня” AGM-65A/B/D “Maverick”, підвіска контейнера GPU-5/A з гарматою калібру 30 мм