Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka%20korporat_soc_vidpovidalnist-raboch...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать

4. Плани семінарських занять

Семінарське заняття – організаційна форма навчального заняття, на якому викладач організує обговорення студентами питань з тем, визначених навчальною програмою. Семінарські заняття по дисципліні «Корпоративна соціальна відповідальність» проводяться у формі бесіди, дискусій, рецензування та обговорення рефератів, та захисту міні-проектів студентів.

Для поглиблення знань з теоретичних питань предмету, студенти обирають одну з тем, які наведені нижче у списку, на яку готують доповідь з подальшою презентацією його перед усією групою. Оцінка за виконану роботу виставляється з урахуванням:

  1. повноти освітлення теми (70% оцінки),

  2. оформлення (5% оцінки),

  3. презентації (25% оцінки).

Допускається колективне виконання роботи (по 2-3 студенти) залежно від широти обраної теми.

План семінарських, практичних занять по курсу “корпоративна соціальна відповідальність”

Тема 1. Теоретичні основи розвитку корпоративної соціальної відповідальності.

Контрольні запитання:

Сутність корпоративної соціальної відповідальності та її значення для людства. Історія розвитку КСВ, концепції. Сфери прояву корпоративної соціальної відповідальності. Переваги корпоративної соціальної відповідальності. Міжнародні ініціативи у сфері КСВ (Глобальний договір ООН, глобальна ініціатива звітності, ISO 9000, ISO 14000, ISO 26000, AA 1000).

Тема 2. Моделі корпоративної соціальної відповідальності.

Контрольні запитання:

Особливості англо-американської моделі корпоративної соціальної відповідальності. Ознаки європейської моделі КСВ та її різновиди. Характерні риси японської моделі корпоративної соціальної відповідальності. КСВ Латинської Америки, Африки, Австралії.

Тема 3. Корпоративна соціальна відповідальність в системі управління організацією.

Контрольні запитання:

Модель КСВ. Визначення організаційного управління, його принципи. Сфери звітності (ISO 26000). Головні принципи звітності. Особливості врахування інтересів зацікавлених сторін.

Тема 4. Стратегия соціально відповідального поводження в ринковому середовищі.

Контрольні запитання:

Формування КСВ у відносинах із споживачами та соціально відповідальний маркетинг. Вимоги соціально-етичного маркетингу. Відмінності між КСВ та маркетингом. Міжнародні ініціативи в сфері захисту прав споживачів. Якість продукції. Принципи добросовісної конкуренції. Загальноправові принципы регулювання конкуренції. Принципи і приклади впровадження КСВ у маркетингові стратегії. Маркетинг "добрих справ".

Тема 5. Формування відносин з працівниками на базі КСВ.

Контрольні запитання:

Права людини і трудові практики як предмет КСВ. Стандарти МОП і принципи Глобального договору. Законодавство України в сфері праці. Система мотивації персоналу. Модель процессу мотивації. Структура трудової мотиваційної сфери людини. Форми мотивації. Соціальний діалог.

Тема 6. Соціально відповідальні відносини бізнесу з територіальними громадами.

Контрольні запитання:

Особливості впливу громади на роботу компаній. Відповідальність компаній перед населенням. Ланцюжок «компанія – місцева адміністрація – громада» та особливості співпраці у його рамках.

Тема 7. Захист навколишнього середовища.

Контрольні запитання:

Екологічна проблема в контексті глобальних проблем людства. Міжнародні ініціативи у сфері захисту навколишнього середовища. Основні принципи впровадження КСВ у сфері захисту навколишнього середовища. Напрямки захисту навколишнього середовища. Міжнародний та український досвід впровадження принципів екологічної відповідальності.

Тема 8. Інформаційна політика в сфері КСВ та соціальна звітність.

Контрольні запитання:

Принципи формування інформаційної політики в сфері КСВ. Побудова системи комунікацій. Оцінка результативності програм. Індекси з КСВ як орієнтир для розробки критеріїв оцінки ефективності. Шкала метода параметричних оцінок (оцінка складових КСВ). Поняття нефінансова звітність. Стандарти підготовки не фінансового звіту. Процес підготовки нефінансового звіту.