Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01. Предмет гідрології, поділ її на частини та...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

33. Максимальний стік річок.

Максимальний стік річок формується або в результаті надходження талих снігових і льодовикових вод, або за рахунок дощів. Причому на річках з переважанням снігового живлення можливий максимальний стік і від снігу і від дощу, тимчасом як на річках в основному дощового живлення він формується лише за рахунок дощів. Величина максимального стоку за інших умов залежить від інтенсивності сніготанення чи дощу, величини втрат вологи на просочування й акумуляцію, розмір площі, охопленої одночасно сніготаненням або дощем. Поширені в басейні ліси або озера зменшують величину максимального стоку.

Максимуми стоку збільшуються зі збільшенням площі басейнів.

На великих та середніх річках України максимальні витрати від сніготанення більші, ніж від дощу. У гірських районах Карпат через зимові відлиги й інтенсивне сніготанення, які супроводжуються інтенсивними дощами протягом кількох діб, формуються надзвичайно високі паводки змішаного походження.

34. Мінімальний стік річок.

Мінімальний стік формується в основному під впливом особливостей підземного живлення річок. Фізико-географічні умови створюють загальний фон формування підземного стоку, а ступінь почленовості річками поверхні Землі разом з гідро екологічними особливостями визначають локальний характер стоку підземних вод у річки. Завдяки цьому при загальній тенденції до зонального розподілу мінімального стоку на рівнинній території, зокрема на території України, спостерігається значна строкатість у зміні цієї величини в окремих районах, причому для малих річок азональні фактори набувають великого, а іноді й вирішального значення.

В межах Східно-Європейської рівнини найменші величини мінімального стоку спостерігаються у південних районах, на узбережжі Чорного та Азовського морів та в пд.-сх частині басейну дону, де модулі мінімального стоку падають до нуля. На північ по всій території Східно-Європейської рівнини мінімальні модулі стоку підвищуються до 2 л/с-км, а в Карелії та на Кольському півострові до 4 л/с-км.

35. Повені та їх характеристики.

Повені – дуже високі водопілля, які призводять до затоплення значних площ у долинах річок. Це різновид водопіль.

За походженням можуть бути сніговими, снігово-дощовими або дощовими.

За часом настання можуть бути весняними, весняно-літніми, літніми.

Повінь — природне лихо, що виникає, коли вода виходить за межі звичайних для берегів. Повені на річках трапляються, коли вода переповнює річище і розливається річковою долиною. Часом повені також трапляються на озерах чи водосховищах. Зазвичай причиною повені є значне підвищення рівня води. На річках це трапляється внаслідок збільшення притоку води, внаслідок танення снігів, дощів тощо. На озерах чи водосховищах — внаслідок перевищення притоку води над витоком. Часом причиною повені може стати вітер, який «наганяє» воду. Ще однією причиною підйому води може стати утруднення витоку внаслідок технічних несправностей на штучних водоймах чи природних гребель, що часом утворюються на гірських річках внаслідок зсувів (зазвичай після землетрусів). Ще однією причиною повені може стати прорив води на рівнину, рівень якої розташований нижче рівня води. Подібні повені зазвичай трапляються внаслідок прориву дамб або ж зміни річкового русла.