Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01. Предмет гідрології, поділ її на частини та...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

16. Поперечний профіль.

До нього відносять такі характеристики:

- ширина річки (у метрах)

- площа поперечного перерізу русла річки

- змочений периметр русла

- гідравлічний радіус

- глибина річки (середня та максимальна)

17. Живлення річок. Види живлення.

Живлення річок - поверхневі (дощові, снігові і льодовикові) та підземні води, що надходять в річки

Річки живляться атмосферними опадами: рідкими та твердими.

Звичайною формою атмосферичних опадів теплих районах землі або у теплий період року в холодних районах є дощ, який дає близько 75 % усієї атмосферичної води. З неї значна більшість випаровується або інфільтрується і лише мала частина стікає до річок і озер.

Основні види живлення:

  1. дощове

  2. снігове

  3. льодовикове

  4. підземне

Живлення річок визначається переважанням того чи іншого елементу.

18. Класифікація річок за умови живлення.

Виходячи з положення, що річки є продуктом клімату, О.І. Воєйков поділив їх на такі типи:

  1. Річки, які одержують воду від танення снігу на рівнинах та невисоких горах (до 1000 м). Найбільш наближені до цього типу річки північної частини Азії та Північної Америки, де сніговий покрив лежить 8-10 місяців.

  2. Річки, що одержують воду від танення снігу і льоду в горах. До цього типу належать річки Середньої та Центральної Азії. Максимальні температури повітря влітку в басейнах річок цього типу зумовлюють літнє водопілля.

  3. Річки, які одержують воду від дощу і мають водопілля влітку. Цей тип річок властивий регіонам з тропічними та мусонними дощами.

  4. Річки, в яких водопілля буває внаслідок танення снігу навесні або на початку літа, проте значну частину води вони отримують і від дощу. Цей тип річок властивий районам із суровою та сніжною зимою.

  5. Річки, що живляться переважно за рахунок дощів узимку; літні опади не дуже впливають на збільшення водоносності річок через значні втрати на випаровування.

  6. Річки, що мають дощове живлення. Водопілля на них також припадає на зиму. В літню пору стік невеликий, можливе пересихання річок.

  7. Відсутність річок внаслідок посушливості клімату. Це річки пустель Сахара, Каракуми, Кизилкум , плоскогір'їв, Центральної Азії та Північної Америки.

  8. Річки, що пересихають. Вони живляться від дощів дуже короткий час, потім річки пересихають і залишається лише ряд прес.

  9. Країни без річок, внаслідок того, що їхня територія повністю вкрита снігом та льодовиками.

19. Коливання рівнів води в річках.

Порядок спостережень за рівнями води зводиться до виміру рівнів води о 8 годині ранку та о 20 годині вечора за місцевим часом. Якщо коливання рівнів має велику амплітуду, тоді рівні вимірюються або через кожні 6 годин або кожні 4 години. Але обов'язково, щоб час потрапляв 8 та 20 години.

Обробка спостережень зводиться до визначення середнього значення за добу. Середній рівень за місяць h :

- місяць

- рік

- багаторіччя (кількість років не може бути менша за 10 років, причому багатоводних і маловодних років має бути однакова кількість).