Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
01. Предмет гідрології, поділ її на частини та...doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

51. Значення озер і водосховищ.

Озера та водосховища мають велике господарське значення. Великі озера використовуються для судноплавства і риболовства. Господарськи цінними є озерні відклади, особливо органогенні й хімічні. З відкладів сапропелевої групи (бітумінозних сланцевих глин і вапняків, нафто містких сланців) при відповідній обробці можна одержувати бензин, гас, мастильні масла, а з відкладів діатомітів – будівельний мАтеріал (трепел). Деякі види сапропелю використовуються як корм для худоби.

До хімічних відкладів озер відносяться різні мінеральні солі та хімічні елементи (кухонна сіль, мірабліт, сода, калій, натрій, бром), які використовуються як цінна сировина для хімічної, фармацевтичної, електрометалургійної промисловості, а також як добрива. Залізисті відклади утворюють озерні залізні руди, використовуються для виплавки металу. Мули мінеральних озер мають високі лікувальні якості і широко використовуються в бальнеологічних закладах. Води озер використовуються в рекреаційних цілях. Дуже велике значення для народного господарства мають водосховища і стави, котрі саме й створюються з метою комплексного використання водних ресурсів річок.

52. Болота та їх походження.

Болотом наз природне утворення, яке постійно перебуває в стані застійного або слабо проточного зволоження і в якому відбувається накопичення органічної речовини у вигляді торфу. До них також відносять заболочені землі. Походження боліт пов’язане з заростанням водойм або з заболочуванням суші.

Виділяють 2 основних види заболочування суші: затоплення і підтоплення територій.

  1. Затоплення пов’язане з переважанням атм опадів над випаровуванням за відсутності дренажу, або з незначним поверхневим стоком в умовах зниженого рельєфу місцевості.

  2. Підтоплення території пов’язане з підвищенням рівня грунтових вод.

Утворення боліт супроводжується накопиченням органічного матеріалу на поверхні грунту. Надлишок вологи в грунті спричинює погіршення кисневого і мінерального живлення рослин, внаслідок чого порушуються процеси розкладання відмерлих органічних решток рослин, відбувається виділення гумінових кислот і консервація органічного матеріалу. Останній ущільнюється, деформується і поступово перетворюється в органічну породу – торф, в якого значна водопроникність і вміст води (88-97% за об’ємом).

Болото можна ототожнити з торфовищем, котре має шар торфу не менше 30 см і вкрите специфічною рослинністю. Надмірно зволожені ділянки земної поверхні з шаром торфу завтовшки менше 30 см наз заболоченими землями.

Процеси утв боліт характерні для умов холодного та теплого клімату на рівнинах і гірських схилах, але інтенсивність їх у різних кліматичних й орографічних умовах залежить від 2 основних чинників: зволоженості території та кількості тепла.

53. Типи боліт.

Болота прийнято ділити на дві великі групи – заболочені землі (із незначним шаром торфу) і торфові болота. До заболочених земель відносяться такі типи боліт: торфові болота арктичної тундри, очеретяні та осокові болота лісостепу, засолені болта напівпустелі та пустелі (солончаки), заболочені тропічні ліси.

За характером водно-мінерального живлення, формою поверхні і складом рослинності торфові болота поділяються на 3 типи: низинні, перехідні і верхові.

Низинні болота розповсюджені у знижених формах рельєфу, на місцях колишніх озер або в заплавах річок. Живляться болта за рахунок атмосферних опадів, стоку поверхневих вод з оточуючої території, річкових вод під час водопілля і паводків, грунтових вод. До низинних боліт надходять зі стоком поверхневих і грунтових вод мінеральні біогенні речовини, розвивається євтрофна рослинність. Торф низинних боліт багатий на мінеральні солі (зольність – 6-7%).

Верхові болота зустрічаються лише у вологому кліматі і розташовуються на плоских вододілах. Їхня поверхня опукла або плоска, живляться лише атмосферними опадами. Верхові болота бідні на мінеральні біогенні речовини, до них приурочена оліготрофна рослинність. Торф накопичується в центральній частині болота швидше, ніж на краях, тому болота мають переважно опуклу форму. Торф верхових боліт бідний на мінеральні солі (зольність менша 4%).

Перехідні болота за характером рослинності і ступенем мінералізації вод є проміжними між низинними і верховими. Поверхня їх слабоопукла або плоска, мінеральне живлення помірне, яке відповідає вимогам мезотрофних рослин.