Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsP_ispit (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

31) Права та обов’язки наймача та членів його сім’ї

Наймач, у свою чергу, зобов'язується: використовувати житло за призначенням; дотримуватися правил користування приміщення­ми жилих будинків і прибудинковими територіями, своєчасно вжи­вати заходів до усунення виявлених у квартирі несправностей; не допускати самовільного перепланування квартир, руйнування конструкцій будинку, заміни та перестановки технічного обладнан­ня у квартирі; забезпечувати цілісність пломб приладів обліку води, тепла та газу, не допускати самовільного втручання в роботу цих приладів; у встановлені терміни сплачувати квартирну плату і плату за комунальні послуги, економно використовувати воду, газ, елект­ричну та теплову енергію; дотримуватися правил пожежної та газо­вої безпеки; допускати у квартиру та інші займані наймачем примі­щення для огляду елементів жилого будинку та його обладнання, перевірки показань засобів обліку в денний час, а у разі аварій і в нічний час, працівників підприємств з обслуговування житлового фонду за наявності у них відповідних посвідчень. При виїзді разом з членами сім'ї із житла звільнити і здати його наймодавцю в належ­ному технічному й санітарному стані.

Наймач має право: вселяти відповідно до законодавства в зай­мане ним житло інших осіб;/проводити в установленому порядку об­мін займаного житла на інше; здавати в піднайом за згодою членів сім'ї, що проживають разом з ним, жиле приміщення відповідно до законодавства; бронювати в установлених законодавством випадках житло з отриманням охоронного свідоцтва; на збереження жилого приміщення у разі тимчасової відсутності його та членів його сім'ї на підставах і в межах строків, передбачених законодавством; вима­гати від наймодавця згідно із законодавством виконання покладених на нього обов'язків. У разі невиконання наймодавцем обов'язків що­до ремонту наданого в найом житла у випадках, спричинених на­гальною потребою, провести ремонт і стягнути з наймодавця вар­тість ремонту або зарахувати її в рахунок наступних платежів. За наявності відповідних умов у членів сім'ї наймача вимагати розподі­лу особового рахунку і переукладення договору найму з членами сім'ї наймача.

Права і обов'язки членів сім'ї наймача

У ст. 64 ЖК зазначено, що члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з ним усіма правами й мають обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відпові­дальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору. Наймач вправі за письмовою згодою всіх членів сім'ї, які прожи­вають разом з ним, вселити в займане жиле приміщення свою дру­жину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей загальної згоди непотрібно.

Особи, які вселилися в жиле приміщення як члени сім'ї найма­ча, набувають рівного з іншими членами сім'ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, найма­чем і членами його сім'ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилими приміщеннями.

У разі вирішення спорів про право користування жилим примі­щенням особами, які вселилися до наймача, відповідно до п. 9 По­станови Пленуму Верховного Суду України "Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу Украї­ни" від 12 квітня 1985 р. за № 2 суд повинен з'ясувати, чи дотри­маний встановлений порядок при їх вселенні, зокрема: чи була письмова згода на це всіх членів сім'ї наймача, чи приписані вони в даному жилому приміщенні, чи було це приміщення постійним міс­цем їх проживання, чи вели вони з наймачем спільне господарство, тривалість часу їх проживання, чи не обумовлювався угодою між цими особами, наймачем і членами сім'ї, що проживають з ним, пев­ний порядок користування жилим приміщенням. З урахуванням об­ставин конкретної справи суд може взяти до уваги поважність при­чин, за яких особа, котра вселилася до наймача як член його сім'ї, не була прописана в жилому приміщенні (незаконно відмовлено у прописці тощо).

Проте відсутність письмової згоди членів сім'ї наймача на все­лення сама по собі не свідчить про те, що особи, які вселилися, не набули права користування жилим приміщенням, якщо за обстави­нами справи безспірно встановлено, що вони висловлювали таку згоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]