Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ОВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

70. Якість продукції та її показники.

Якість продукції – сукупність характеристик об’єктів, які відносяться до його здатності задовольняти існуючі і можливі потреби споживачів.

Показники якості продукції – це кількісна характеристика одієї або кількох властивостей продукції, які складають її якість, що розглядається у відповідності до певних умов її створення та споживання.

Показники бувають:

одиничні;

комплексні;

інтегральні – дорівнює відношенню сумарного корисного ефекту від отриманого прибутку до сумарних витрат на його створення або експлуатацію.

Відповідно до конкурентоспроможності продукції показники якості поділяються на:

експлуатаційні ( показники призначення, надійності, уніфікації, екологічні, естетичні та ергономічні показники)

обмежувальні ( патентно-правові показники, показники транспортабельності).

71. Сертифікація виробництва та сертифікація продукції.

Кожний вид товарів, який під-во хоче вигідно продати мусить бути сертифіковане, тобто мати документ, що засвідчує високий рівень його Я., відповідність вимогам стандартів ІСО Існує обов’язкова С – здійсн.в межах держсистеми упр.суб’єктами господарюв., охоплює пеперевірк й випробування продукції з метою визнач.її зар-к та дальший держ.техн. нагляд за сертифіков.виробами.; добровільна може провод.з ініціативи самих СПД на відповідність продукції вимогам, котрі не є обов’язковими. СПД повинні: у належному порядку , у визн.термін проводити С; забезпеч. виготовлення п-ії відпов.до вимог того нормат.д-та, за яким її сертифіковано; реалізов. п-ію тільки за наявності С; припиняти реаліз сертиф.п-ії, якщо виявлено її невідпов. Вимогам певного нормат.д-та/ закінчився термін дії С. Орг.основою С.є мережа держ випробувальних центрів для найважл.видів продук. Координ.створення міжн.систем С – СЕРТИКО, що діє у складі ІСО, який розробив: правила, порядок здійсн.С, критерії акредитації випробувальних центрів, умови вступу до міжн.системи С. У 1993 У стала членом ІСО, що дає право брати участь у д-ті понад 1000 міжн.робочих органів техн.комітетів зі стандарт.та С й викор. 12000 міжнар.стандартів.

72. Конкурентоспроможність продукції та її параметри.

Конкурентоспроможність продукції – це порівняльна характеристика, яка означає відмінність даної продукції і продукції конкурента і містить оцінку властивостей товару, які приваблюють споживача. К=якість/ціна,

Параметри конкурентоспроможності:

технічні – визначають особливість галузі, способи використання товару та функції, які виконує товар в процесі його використання.

Нормативні – визначають відповідність товару встановленим нормам, стандартам і вимогам, що обумовлені законодавством та іншими нормативними документами.

Економічні – визначає рівень витрат на виробництво, продаж, обслуговування та утилізацію товару.

73. Види технічного контролю якості продукції.

Найбільш ефективніші види технічного контролю:

1) за впливом на перебіг технологічного процесу – активний;

2) за використовуваними засобами – автоматизований;

3) за організаційною формою – статистичний.

Активний – це контроль якості безпосередньо у ході технологічного процесу виготовлення виробу та режимів його обробки за допомогою спеціальних контрольних технічних пристроїв, вмонтованих у технологічне устаткування (автоматичних індикаторів, вимірювальних головок, ізотопних індукційних та інших приладів). Застосування активного контролю дозволяє попереджувати появу та вихід з технологічного процесу напівфабрикатів і готових видів продукції.

При автоматизованому контролі перевірка якості здійснюється шляхом прямого застосування автоматичних пристроїв (включаючи промислові роботи) без участі людини як у ході технологічного процесу, так і після завершення оброки чи складання виробу. Такий метод контролю є одним з головних напрямків зменшення витрат на контроль на операції і підвищення ефективності особливо у безперервних та масових типах виробництва, де часто трудомісткість контролю якості перевищує витрати на виготовлення продукції в автоматичному режимі.

Статистичний – це особливий науково обґрунтований метод вибіркового контролю, що ґрунтується на застосуванні теорії ймовірностей та математичній статистиці. Він дозволяє не лише фіксувати фактичний рівень якості масової продукції, але й активно впливати на перебіг технологічного процесу, тобто забезпечувати його регулювання (управління). Основна його ідея зводиться до того, що в будь-якому сталому процесі, коли відсутні непередбачені відчутні збурення, фактичні показники якості окремих екземплярів продукції завжди матимуть незначні відхилення від середніх величин.