Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ОВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

51. Основні процеси технічної підготовки виробництва (тпв).

Технологічна підготовка виробництва є сукупністю взаємопов'язаних процесів, що забезпечують технологічну готовність підприємства до випуску виробів заданого рівня якості при встановлених термінах, обсягах випуску та витратах. Під технологічною готовністю виробництва розуміють наявність на підприємстві повного комплекту документації, устаткування й системи організації процесів виготовлення нової продукції.

Основними завданнями технологічної підготовки виробництва є:

забезпечення високої якості обробки деталей; створення умов для дотримання принципів раціональної організації виробничих процесів; найефективніше використання устаткування і виробничих площ; зростання продуктивності праці, зниження витрати матеріалів і енергоресурсів.

Отже, технологічна підготовка виробництва є сукупністю робіт, які визначають послідовність виконання виробничого процесу нового виробу найраціональнішими способами з урахуванням конкретних умоввиробництва

даного підприємства.

Технологічна підготовка може проводитись за централізованою, децентралізованою або змішаною системами.

1)При централізованій системі технологічна підготовка зосереджується в загальнозаводському технологічному відділі (відділі головного технолога). 2)Децентралізована система припускає розосередження технологічної підготовки по основних виробничих цехах заводу, де є відповідні технологічні бюро.

3)Змішана система організації технологічної підготовки застосовується в серійному виробництві. Особливість її полягає в тому, що маршрутна технологія розробляється відділом головного технолога, а операційна технологія — у цехових технологічних бюро.

Єдиною системою технологічної підготовки виробництва (ЄСТПБ) призначена забезпечити: єдиний для кожного підприємства системний підхід до вибору, застосування методів і засобів ТПВ; гнучкість пристосування виробництва до безперервного його вдосконалення; раціональну організацію механізованого та автоматизованого виконання робіт; високу ефективність ТПВ.

52. Стадії організаційно-економічної підготовки виробництва.

Орг. роботи – сук-ть взаємопов’язаних процесів планування, обліку та контролю на всіх стадіях та епахах підготовки В, що забезпечують готовність орг.і п-в до створення і В.нових виробів. Вони націлені на найбільш повне дотримання на всіх стадіях підготовки В.таких принципів:спеціаліз, паралельність, неперервність,пропорційність, автоматичність і ритмічність. Орг. роботи включають: розробку перспективних та оперативних графіків здійснення підготовки В нової прод-ії в цілому, а також окремих його стадій та етапів, орг.роботи по сторенню нормативної бази для різних видів підготовки

Етапи (стадії) організаційно-економічної підготовки виробництва:

складання плану графіку і кошторису витрат на технічну підготовку виробництва;

визначення потреби в додатковому обладнанні робочих кадрах, матеріальних і технічних ресурсах;

розробка планових калькуляцій на нові деталі та вироби;

оформлення договірних відносин з постачальниками та споживачами;

створення нормативної бази;

організація праці і зарплати;

визначення економічної ефективності нової продукції.