Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори ОВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
350.72 Кб
Скачать

46. Трудовий рух, трудова дія та трудовий прийом.

Трудовий рух – однократне переміщення робочої частини тіла в процесі праці.

Трудова дія – логічно завершена сукупність кількох цільових трудових рухів.

Трудовий прийом – сукупність трудових дій, що виконується за незмінних предметів та засобів праці, які складають технологічну завершеність частини операції.

47. Методи дослідження трудових процесів

Дослідження трудових процесів проводяться для визначення структури операції і витрат робочого часу, раціоналізації прийомів і засобів праці, виявлення причин невиконання норм, нераціональних витрат і втрат робочого часу, отримання даних про чинники, які впливають на час виконання елементів операцій, розробки нормативних матеріалів, оцінки якості норм і нормативів, а також для вирішення ряду інших задач.

У загальному випадку дослідження трудового процесу припускає аналіз усіх його характеристик, які впливають на витрати праці і ефективність використання виробничих ресурсів. Вивчаються конструктивно-технологічні параметри обладнання, його відповідність продукції, що виготовляється, і ергономічним вимогам; професійно-кваліфікаційні, психофізіологічні і соціальні характеристики робітників; умови праці, яка застосовується технологія, організація робочого місця, його обслуговування і т. под. Виходячи з мети дослідження, вибираються засоби отримання й обробки інформації. Критерієм оптимальності є мінімум сумарних витрат, пов'язаних з отриманням необхідної інформації та її наступним використанням.

Методи дослідження трудових процесів можуть класифікуватися по ряду ознак: меті дослідження, кількості об'єктів, що спостерігаються, способу проведення спостереження, формі фіксації його даних і т.п.

Робочий час вивчається методом безпосередніх вимірів і методом моментних спостережень.

Для того щоб не відволікати виконавця від роботи, існує дистанційне спостереження, яке ведеться за допомогою прихованих камер. Спостереження по монітору не відволікає робітника, а всі неясності (причини відсутності, збої в роботі і інш.) можна з'ясувати в кінці зміни у самого робітника або у його навколишніх.

48. Поділ праці та його види.

Поділ праці – процес відокремлення спеціалізованих видів робіт та їх закріплення за виконавцями.

Види поділу праці:

функціональний;

кваліфікаційний;

технологічний;

структурний:

вертикальний;

горизонтальний.

49. Кооперація праці та її види.

Кооперація праці – обєднання різних видів праці для виконання спільних завдань.

Види кооперації праці:

паралельна

послідовна

постійна

епізодична.

50. Єдина система конструкторської документації (єскд) та її статті.

Єдина система конструкторської документації (ЄСКД) – це система постійно діючих технічних і організаційних вимог, які дозволяють використовувати конструкторську документацію без її переоформлення на підприємствах різних галузей промисловості.

Основні статті ЄСКД:

технічне завдання – складають спільно із представником замовника. В ньому відображають технологічні вимоги, об’єм випуску, умови зберігання

технічна пропозиція – розрахунки технічних параметрів та економічного обґрунтування розробки даної конструкції.

Ескізний проект – виконується не в масштабі, але з використанням необхідних пропорцій у розмірах виробу.

Технічний проект – містить кінцеві технічні рішення, які дають повну уяву про конструкцію та принципи роботи проектую чого виробу.

Робочий проект – формування певного комплексу конструкторської документації на виріб.