Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

38. Ціноутворення за схемою «витрати плюс». Вплив еластичності попиту на прибуток фірм в умовах олігополії.

Олігополія (oligopoly) – ринкова структура, що складається із невеликої кількості фірм – не більше десяти, при цьому дві–п’ять найпотужніших фірм контролюють більшу частку галузевого ринку.

Олігополісти можуть виробляти як диференційовану, так і стандартизовану продукцію.

Ціноутворення за принципом „витрати плюс” – метод встановленя ціни, що практикують олігополістичні фірми, який полягає у встановленні ціни на базі середніх витрат + запланована норма прибутку, яка залежить від еластичності попиту на продукцію : при нееластичному попиті вона буде вищою і навпаки.

звідси:

Олігополіст використовує методику визначення вотрат на одиницю продукції при деякому типовому завантаженні виробничих потужностей (75-80% їх використання) і до цих витрат додається накидка.

Ця модель ціноутворення має свої переваги для фірм, що вироблчють значний асортимент продукції. Цей метод є сумісний з прямою таємною змовою чи лідерством у цінах.

39. Крива "дохід - споживання". Побудова і властивості кривої Енгеля.

К оли бюджет споживача зростає при незмінних цінах благ, тоді бюджетна лінія, переміщуючись паралельно самій собі праворуч, торкається все більш віддалених кривих байдужості. З’єднавши всі точки рівноваги споживача, отримаємо лінію бюджет (доход) – споживання. Вона показує, як при фіксованих цінах змінюється споживання індивіда по мірі росту його бюджету (доходу). Для більшості благ лінія доход – споживання має додатній нахил мал. 2.9.а: із ростом доходу росте споживання обох благ. Але по відношенню до деяких благ індивід має карту байдужості зі зміщеними до однієї з осей координат кривими байдужості. В цьому випадку лінія дохід – споживання може мати від’ємний нахил мал. 2.9.б.: по мірі зростання доходу індивід скорочує споживання одного з благ. Таке благо умовно називають “неякісним”.

Залежність об’єму попиту на благо від доходу споживача в умовах стабільних цін, що представлена у графічному вигляді, має назву кривої Енгеля.

40. Витрати реалізації та їх вплив на випуск і реалізацію продукції. Характеристика реклами та рекламної діяльності фірми.

ВИТРАТИ РЕАЛІЗАЦІЇ [ИЗДЕРЖКИ РЕАЛИЗАЦИИ] - загальні суми витрат, пов'яза-них з реалізацією виробленої продукції, по-слуг. Вони входять у собівартість продукції і впливають на розмір цін.

Витрати на виробництво продукції утворюють виробничу собі­вартість; витрати на виробництво та реалізацію — повну собівар­тість продукції.

Реклама пристосовує споживчі смаки до продукту. За допомогою реклами фірми сподіваються збільшити свою ринкову частку і знизити еластичність попиту на свою продукцію.

Позитивний вплив реклами вбачають у тому, що вона поширює інформацію про властивості нового продукту, допомагає споживачам зробити розумний вибір, стимулює покращення продукту. Вона вимагає додаткових витрат, але може сприяти здешевленню продукції для споживачів, якщо фірмі вдається скористатися зростаючим ефектом масштабу. Критики реклами наводять так само багато контраргументів.

Вплив рекламної діяльності неоднозначний: з одного боку, реклама дозволяє кожній фірмі посилити її монопольну владу, оскільки переконує споживача, що в світі товарів мало гідних замінників товару фірми, через значні видатки слугує бар’єром входження. З іншого боку, реклама надає інформацію про існування великої кількості замінників, через що попит на продукцію будь-якої фірми стає більш еластичним, а ціни і прибутки мають тенденцію до зниження, отже, галузь стає більш конкурентною.