Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

66. Еластичність попиту відносно доходу. Товари низької споживчої якості, нейтральні та нормальні товари

Еластичність попиту за доходом – це відношення відсоткової зміни величини попиту на товар до відсоткової зміни доходів покупців.

EIncome-D = %DQ / %DI

“Нормальні” товариеластичність додатна

Товари нижчої якостіеластичність від’ємна

Нормальні товари – це товари вищої споживчої цінності. Еластичність їх попиту за доходом – додатна. “Нормальні” – тому що вони “нормально” реагують на підвищення доходів споживачів. Це – перш за все – предмети розкоші, а також багато товарів, що не відносяться до категоріїї предметів розкоші.

Товари нижчої якості – це товари нижчої споживчої цінності. Коли зменшуються доходи, то їх споживання збільшується. Наприклад: при зменшенні доходів людина може продати своє авто і користуватися громадським транспортом. Тобто при зменшенні доходів зростає попит на послуги громадського транспорту.

Або – перехід споживачів на хліб і картоплю, якщо не вистачає доходів на м’ясо та фрукти.

Якщо передбачається суттєве збільшення доходів споживачів, то можна прогнозувати, які галузі будуть процвітати, а які – зачахнуть.

67.Модель встановлення ринкової рівноваги за а. Маршалом

Взаємодія попиту і пропонування визначає ринкову рівновагу. Ринкова рівновага – це стан ринку, за якого обсяги попиту та пропонування збігаються. Криві попиту і пропонування в точці кількісно-цінової рівноваги перетинаються (Мал. 3.1.). Цей характерний графік називається «Хрестом Маршала» або «Ножиці Маршала».

Рівноважна ціна – це ринкова ціна Р*, за якої обсяг попиту дорівнює обсягу пропонування. Це ціна, яка задовольняє і продавців, і покупців, за цією ціною їхні інтереси співпадають. У точці рівноваги відсутні як дефіцит, так і надлишок товарів, отже, зникають чинники, які спричиняють зміну ціни.

Таким чином, згідно версії Маршалла, основною рушійною силою механізму відновлення рівноваги в довгому часовому інтервалі завжди являються виробники товару.  Отже, ринкова рівновага є стійкою, тому що, порушуючись, вона відновлюється виключно за допомогою ринкового механізму, без державного втручання в ринкові процеси. Два застосованих варіанта діагностики стійкості ринкової рівновани призводять до однакового результату лише у випадку додатного нахилу кривої пропозиції та від’ємного нахилу кривої попиту. Коли ці криві не знаходяться в свїих «нормальних» положеннях, оцінки стійкості рівноважних станів ринку по Вальрасу і Маршаллу не співпадають. Стійкість ринкової рівноваги – властивість ринкової рівноваги відновлюватись після порушення самостійно, лише в результаті дії ринкових сил

68. Вплив профспілок на пропозицію робочої сили. Цеховий та відкритий тред-юніонізм.

Пропозиція робочої сили - це кількість праці, яка пропонується для реалізації при визначених ставках заробітної плати.

Особливість розвитку ринку робочої сили в сучасних умоваа полягає у суперечливій взаємодії процесів його регулювання тс дерегулювання. Суб'єктами регулювання є профспілки, об'єднання підприємців, держава. Ключова проблема регулювання зайнятості - досягнення оптимального поєднання високої ефективності праці та надійних соціальних гарантій на випадок безробіття. Умо-вою ефективного регулювання ринку робочої сили є організація оперативного вивчення й аналізу кон'юнктури попиту на робочу силу та пропозиції робочих місць з боку роботодавця, а також орієн-тація сукупного робітника при виборі сфери зайнятості та місця роботи. Важливим інструментом тут є колективна тарифна угода, що визначає розмір заробітної плати, тривалість робочого часу, відпустки, порядок найму та звільнення, форми компенсування ризику, систему соціальних виплат тощо.

Тред-юніонізм (англ. trade-unionism), 1) назва руху, що зустрічається в літературі тред-юнионов (в цілому). 2) Термін, що позначає течію в робочому і профспілковому русі і. обмежує завдання робочого руху рамками профспілкової боротьби за встановлення вигідніших умов продажу робочої сили, поліпшення (в рамках буржуазної держави) економічних і правових умов окремих груп робочих, об'єднаних в профспілки.

Цеховий тред-юніонізм застосовується тоді, коли формальні чи

неформальні професійні об'єднання можуть безпосередньо впливати на

кількість трудових послуг певної кваліфікаційної групи. При цьому

входження до цієї групи теж контролюється її членами. Скажімо, як можна

контролювати пропозицію послуг докторів економічних наук? Оскільки

науковий ступінь доктора наук можна отримати, лише захистивши дисертацію

перед тими, хто уже має цей науковий ступінь, то, спрощуючи чи

ускладнюючи процедуру захисту, неформальне об'єднання докторів наук

регулюватиме свою заробітну плату.

До відкритого тред-юніонізму профспілки вдаються тоді, коли не можна

жорстко регулювати приплив нових працівників цієї кваліфікаційної групи.

Тоді через укладання галузевих тарифних угод чи іншим шляхом

установлюється певний мінімальний рівень заробітної плати, який відсікає

ту ділянку кривої пропозиції трудових послуг, що лежить нижче від цього

рівня.