Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_PIV.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

116.Об'єкт наукового відкриття.Співвідношення науково відкриття та винаходу.

Закономірність матеріального світу як об'єкт наукового відкриття — це невідомий раніше, об'єктивно існуючий стійкий зв'язок між явищами і особливостями матеріального світу, який істотно змінює рівень пізнання. Відкрити закономірність означає виявити цей зв'язок, встановити його і виразити математичною, функціональною або іншою формулою. У природі така закономірність існувала завжди, але об'єктом відкриття вона може стати у випадку, якщо людина дізналася про існування цієї закономірності, встановила або виявила її яким-небудь чином. Явище матеріального світу як об'єкт наукового відкриття — це невідома раніше, об'єктивно існуюча форма вияву суті об'єкта матеріального світу. Під суттю потрібно розуміти сукупність зв'язків і відносин, що визначають розвиток матеріального об'єкта. Внаслідок розкриття суті явища з'являється можливість його наукового пояснення. Суть і явища існують об'єктивно, вони не залежать від волі людини, її свідомості і рівня її обізнаності. Не може бути визнане науковим відкриттям явище, яке є встановленим науковим фактом. Вчений повинен довести причину цього явища, до чого воно приводить і при яких умовах виявляється. Особливості матеріального світу як об'єкт наукового відкриття — це невідома раніше, об'єктивно існуюча його якісна сторона. Особливість виявляється у відносинах даного об'єкта з іншими об'єктами і явищами. Кожен об'єкт має цілий ряд особливостей, як істотних, так і неістотних, і саме сукупність цих особливостей об'єкта складає його якісну сторону. Ще одним критерієм для виникнення права інтелектуальної власності на наукове відкриття є його новизна, оскільки науковим відкриттям можуть бути визнані тільки раніше невідомі закономірності, особливості і явища матеріального світу. У цьому випадку під новизною розуміють абсолютну світову новизну наукового відкриття.

Необхідною вимогою для визнання наукового відкриття як об'єкта права інтелектуальної власності є те, що воно повинно бути не рядовим науковим положенням, а таким, яке вносить докорінні зміни в рівень пізнання. Ще одним критерієм наукового відкриття для придбання права інтелектуальної власності на нього є його достовірність, тобто щоб наукове відкриття відповідало критерію істинності. Існування закономірностей, особливостей і явищ матеріального світу повинно бути не просто констатовано автором, але і доведено їм теоретично і (або) експериментально.

Критерії придатності для набуття ПІВ на відкриття:

  • Докорінні зміни у рівні вирішення завдань наукового пізнання;

  • Новизна;

  • Достовірність (перевіряється шляхом експериментів).

Співвідношення відкриття та винаходу

Наукове відкриття – це виявлення явищ, дій, їх взаємобумовленості існування в світі, раніше невідомих; це принципове нове знання, яке вносить фундаментальні зміни у рівень наукового пізнання світу.

А Винахід – це творче розв’язання утилітарної проблеми, будь-яке оригінальне рішення для розв’язання практичних проблем. (критерії для визнання об’єкту винаходом --- новизна, винахідницький рівень, придатність для промислового використання)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]