Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стародуб.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
6.17 Mб
Скачать

Межі підвищення довговічності

Технічно досяжна довговічність в значній мірі залежить від ступеню навантаженості машини. У транспортних машин довговічність складає 2030 тис. год. і строк служби 610 років, у стаціонарних 30100 тис. год., що при двозмінній роботі відповідає строку служби 1525 років. При таких строках служби стає актуальною проблема технічного устарювання.

Довговічність машини можна штучно подовжити відновлювальними ремонтами. Однак, цей шлях економічно недоцільний, бо іноді витрати на ремонт в багато разів перевищують початкову вартість машини.

На початку експлуатації ремонтні витрати невеликі. Але з часом вони стрибкоподібно зростають з проведенням поточних та серійних ремонтів та нарешті досягають значної величини, що сягає вартості машини.

Цей момент і має бути моментом заміни машини.

4

Шляхи підвищення надійності

Надійність технічних систем складається з наступних ознак: висока довговічність, безаварійність, безвідмовність, стабільність дії, витривалість, малий об’єм операцій обслуговування, живучість (здатність при часткових пошкодженнях деякий час продовжувати роботу), ремонтопридатність.

Надійність в першу чергу визначається міцністю та жорсткістю конструкції. Раціональними способами підвищення міцності є: використання вигідних профілів та форм, максимальне використання міцності матеріалів, по можливості рівномірне навантаження всіх елементів конструкції.

Доцільні способи підвищення жорсткості: правильний вибір схеми навантаження, раціональна конструкція опор, надання конструкціям жорстких форм.

Конструюванням слід забезпечити надійну роботу технічної системи навіть в умовах недостатньо кваліфікованого обслуговування. Для цього потрібно виключити періодичні операції регулювання, змащування, застосовувати різного роду компенсатори автоматичної дії, самозмащувальні опори та т.і.

Підвищення експлуатаційної надійності досягається дублюванням обслуговуючих пристроїв, використанням в технічних системах автоматичного захисту від перевантажень та, найкраще, повною автоматизацією керування.

Робота конструктора не закінчується здачею технічної системи у виробництво. Експлуатаційна перевірка дозволяє виявити та усунути слабкі місця конструкції.

Недоліки конструкції особливо наглядно проявляються при ремонті. Тому обов’язковим є тісний зв’язок конструктора з ремонтними службами, а також з експлуатацією. Аналіз роботоздатності конструкції за допомогою інформації від ремонтників та експлуатаційників є основою зросту конструкторської майстерності.

Одним з напрямків стратегії роботи конструктора є вартість машини. Зменшення вартості технічної системи можливе при створенні такої конструкції, базова модель якої може довгий час використовуватись та покращуватись.

Велике значення має також раціональне скорочення типів обладнання певного призначення, забезпечення технологічності (використання прогресивних методів обробки), уніфікація та нормалізація деталей та вузлів. Перелічені фактори дають можливість здешевити виробництво обладнання. Під уніфікацією розуміють широке використання в конструкції однакових деталей, під нормалізацією – використання регламентованих державними, відомчими або фірмовими нормами деталей та вузлів.

5