Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ з практики 3 КУРС.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
107.29 Кб
Скачать

Розділ 3. «рекомендації щодо покращення організації маркетингу в «держлісгоспі»

Для ДП „Ківерцівське лісове господарство", на мою думку, потрібно покращіти канали збуту, доцільно було б збувати основну продукцію через прямі канали збуту. Тому що за допомогою прямих контактів із споживачами через свій збутовий персонал виробник може здійснювати цілий комплекс заходів для просування свого товару, які за інших умов виконати неможливо, а саме:

  • інтенсивне стимулювання збуту;

  • надання експертних консультацій та кваліфікована допомога, що досягається завдяки обізнаності персоналу у специфіці товару;

  • надання широкого кола послуг з обслуговування товару.

Можна дати рекомендації щодо поліпшення фінансового стану «Держлісгоспу» в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Перелік заходів поліпшення фінансового стану ДП «Ківерцівське ЛГ» і результати від їх впровадження

Запропоновані заходи

Результати від їх впровадження

1. Надання знижок оптовим покупцям: знижки 5% при сплаті готівкою; знижки 2% при сплаті впродовж 10 днів. Значне зниження ціни на нестандартну продукцію (до 50 %)

Привабливість для нового покупця;скорочення обсягу дебіторської заборгованості; скорочення обсягу необхідного капіталу, максимізація прибутку.Збільшення обсягів продажу

2. Активізація маркетингової діяльності, розширення рекламних послуг. Обрання правильної стратегії і тактики маркетингу, використання їх оптимального варіанту

Збільшення обсягів реалізації; зменшення запасів готової продукції. Повне використання виробничих потужностей, збільшення обсягу виробництва продукції. Покращення показників ліквідності та плато-спроможності.

3. Зменшення витрат на транспортування та зберігання продукції

Збільшення найбільш ліквідних активів (грошових коштів)Підвищення обіговості оборотних коштів.

4. Управління дебіторською і кредиторською заборгованістю

Зменшення кредиторської заборгованості;

Покращення показників ліквідності та платоспроможності.

Перший запропонований захід – надання знижок покупцям. Такі умови є позитивними для обох сторін в процесі реалізації продукції. Насамперед, це чисто психологічний фактор.

Крім того, покупець одержує пряму вигоду від зниження витрат на покупку товарів, а продавець - непряму вигоду у зв’язку з прискоренням оборотності засобів, вкладених у дебіторську заборгованість. За рахунок знижок зменшується оподатковувана база підприємства. В умовах інфляції відстрочка платежу призводить до того, що підприємство-виробник (продавець) реально отримує лише частину вартості реалізованої продукції.

Активізація маркетингової діяльності підприємства сприяє збільшенню обсягів продажу продукції підприємства та, відповідно, зменшенню залишків готової продукції на складах. Для збільшення обсягів збуту продукції ДП «Ківерцівське ЛГ» має дотримуватися збутової та маркетингової орієнтації. Це означає, що: 1) на першому місці у керівника стоїть врахування потреб спожи-вача, а не потреб підприємства; 2) вищі посади займають не технологи, які відповідають за виробництво, а економісти та менеджери, які відповідають за збут продукції; 3) виготовляється і продається те, що буде куплене, а не те, що вдасться виробити та ін.

При складанні прогнозного балансу були враховані наступні положення. Прогнозоване зниження дебіторської заборгованості за умов виконання запропонованих заходів буде становити приблизно 29,6 %, обсяги реалізації продукції збільшаться на 14,3 %, у зв’язку з чим грошові кошти підприємства значно зростуть, зменшиться рівень поточних зобов’язань, рівень оборотних коштів зміниться в незначній мірі. Обчислені за даними прогнозного балансу показники дають змогу зробити висновок про доцільність реалізації запропоно-ваних заходів щодо покращення фінансового стану підприємства, які розробля-лись, враховуючи реальність їх здійснення та впровадження.

Зокрема, сучасні форми автоматизації та технічного удосконалення облад-нання мають найбільший вплив на рівень і динаміку ефективності виробництва продукції. Особливо це стосується виробничого процесу в цеху деревообробки. Недостатній рівень кваліфікації і практичного досвіду кадрів призводить до неефективного використання обладнання з програмним управлінням, закупле-ного в Німеччині.

Працівники більше покладаються на застаріле обладнання, яке має меншу продуктивність, але використовує більше електроенергії. При заготівлі деревини безпосередньо в лісі значна частина працівників допускає перевитрати бензину, оскільки правильно не розраховує кут нахилу спилюваних дерев і відповідно збільшує при цьому тривалість спилювання бензопилою. Не завжди організованою є робота транспортного підрозділу, що також призводить до перевитрати паливно-мастильних матеріалів.

Провідне місце серед резервів підвищення ефективності виробничої діяльності підприємства займає продуктивність устаткування. Цей показник залежить не лише від технічного рівня устаткування, а й від належної організації ремонтно-технічного обслуговування, оптимальних строків експлуатації, змінності роботи, завантаження в часі та ін. Найголовнішим є своєчасне проведення технічного обслуговування і ремонту устаткування. Проте на підприємстві досить часто устаткування використовується в такій мірі, що ремонт його проводити або вже недоцільно, або дуже дорого.

Необхідними резервами збільшення обсягів випуску продукції є вирішення проблеми ресурсозбереження, зниження матеріаломісткості та енергоємності продукції. Слід також вчасно оновлювати асортимент продукції відповідно до вимог ринку. На даний час значна частина продукції ДП «Ківерцівське ЛГ» продається як сировина для переробки, тобто за набагато нижчими цінами. Вироби з цієї сировини принесли б підприємству значно більші доходи.

На підприємстві в даний час дуже низьким є рівень роботи охоронної служби. В лісових масивах проводяться самовільні рубки, підсочування дерев. В більшості випадків порушників не знаходять. Накладені на знайдених порушни-ків штрафи сплачуються невчасно і не в повній мірі.

Потрібно звернути увагу на поліпшення кадрової політики підприємства. Приділити більшу увагу на підготовку, підвищення кваліфікації маркетологів, а також питанням маркетингової підготовки загальногосподарських фахівців і керівників. Позитивно себе зарекомендували стажування у вузах, на передових підприємствах, за кордоном, а також різного роду конференції, обмін досвідом, семінари. Заслуговує на увагу досвід окремих формувань з атестації кадрів, коли всебічно аналізується і оцінюється маркетингова діяльність працівників.

Також, потрібно приділити увагу механізації та автоматизації маркетингової діяльності, що передбачає широке застосування технічних засобів у роботі маркетингових інформаційних систем, систем управління маркетингом, інфратоварного забезпечення, організаційно-технічного оснащення. При роботі з інформацією повинні використовуватися технічні засоби зняття, отримання, реєстрації, отримання та передачі, перетворення, обробки, аналізу, зберігання інформації. У результаті виробляються високоякісні маркетингові рішення і маркетинг стає ефективним. Особливо важливо застосування технічних засобів в управлінні маркетингом. Наприклад, механізація інфратоварного забезпечення дозволяє вдосконалювати процеси навантаження, розвантаження, транспортування і реалізації товару. Дуже перспективно, на наш погляд, створення у великих промислових формуваннях автоматизованих систем управління маркетингом.

Впровадження науково обґрунтованих технологій маркетингу. Даному фактору підвищення ефективності, на жаль, приділяють незначну увагу. За матеріалами анкетування з'ясовано, що керівники і фахівці слабо володіють наукою і мистецтвом маркетингової діяльності, хоча даний напрямок є чи не найбільш перспективним. Маркетинг може виконувати свою роль за умови, якщо створена, налагоджена на підприємстві і ефективно функціонує система маркетингу. Для її створення доцільно організувати тимчасовий творчий колектив, до якого поряд з фахівцями підприємства бажано включити вчених. Колектив проектує, організовує та налагоджували функціонування системи. Спочатку проводиться аналіз складу кадрів. Потім розробляються функції, визначаються функціональний розподіл і регламентація їх в маркетинговій матриці. Після створення функціональних і забезпечують підсистем проводяться організація та налагодження функціонування системи, яка була б сприйнятливою і адаптований до ринкових відносин (кон'юнктурі, комерції, конкуренції тощо), виконувала цільові програми і працювала оптимально.