Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_ekz_KP_Osobennaya_chastp.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
193.2 Кб
Скачать

174.Орган центральної державної влади поняття структура

До центральних органів виконавчої влади України відносяться такі групи органів: міністерства, державні комітети, інші центральні органи виконавчої влади,з спец статусом..Зазначені органи у своїй діяльності представляють інтереси всієї держави, а не окремих територій, місць, їх компетенція поширюється з відповідного кола питань на всю територію країниЗа своїм призначенням центральні органи виконавчої в^ади забезпечують або сприяють формуванню і втіленню в життя державної політики у відповідних сферах управління, здійснюють керівництво дорученими їм сферами і несуть відповідальність за стан їх розвитку перед Президентом і Кабінетом Міністрів України.

Провідне місце серед центральних органів посідають міністерства України. Лише їх керівники — міністри — входять до складу Кабінету Міністрів і безпосередньо беруть участь у визначенні урядової політики в країні.

Державні комітети України створюються для керівництва окремими галузями економіки (наприклад. Державний комітет будівництва, архітектури та житлової політики) та соціального розвитку (Державний комітет телебачення і радіомовлення), а також здійснення певної міжгалузевої діяльності (Державний комітет статистики) або вирішення окремих функціональних питань (Державний комітет у справах захисту прав споживачів). Нині в Україні нараховується двадцять державних комітетів.

Серед інших центральних органів, яких всього нараховується нині близько п'ятидесяти, найпоширенішими назвами є «комітет» (Антимонополь-ний комітет. Комітет харчової промисловості та ін.), «агентство» (Національне агентство з питань розвитку та Європейської інтеграції, Національне космічне агентство тощо), «головне управління» (Головне контрольно-ревізійне управління), «державний департамент» (Державний департамент ветеринарної медицини).

Певне поширення мають й такі назви, як «комісія» (Вища атестаційна комісія); «служба» (Державна митна служба); «фонд» (Фонд державного майна); «адміністрація» (Державна податкова адміністрація); «палата» (Ліцензійна палата).

До розглядуваної групи центральних органів входять також Державна інспекція з нагляду за безпекою авіації, Державне казначейство.

175. Акти органів виконавчої влади

Актами центральних органів виконавчої влади є накази керівника, інструкції, положення, правила. Нормативно-правові акти, що видаються міністерствами, державними комітетами та центральними органами виконавчої влади зі спеціальним статусом і мають міжвідомчий характер або стосуються прав, свобод громадян, підлягають державної реєстрації в Міністерстві юстиції. Такі акти набувають чинності через 10 днів після їхньої реєстрації

А.о.в.в.- юрид. форма рішень органів викон. влади, які видаються на підставі й на виконання Конституції та ін. законів України і через які ( реалізуються функції та компетенція цих органів. А. о. в. в. є видом правових актів д-ви й обов'язкові до виконання усіма, кому вони адресовані. Тер. масштаб дії А. о. в. в. залежить від виду та характеру компетенції відповідного органу. Акти КМ України як вищого органу в системі органів викон. влади обов'язкові до виконання на всій тер. країни. Акти міністерств та ін. центр, органів викон. влади поширюються, як правило, на конкр. органи і служб, осіб, а в окр. випадках — на всіх гр-н та юрид. осіб. Акти обл., районних та міських держ. адміністрацій обов'язкові до виконання у межах відповідних адміністративно-територіальних одиниць. Законодавством визначаються: конкр. форми актів, що видаються органами викон. влади, — постанови, розпорядження, накази, положення, інструкції, правила тощо; порядок прийняття, видання та офіц. оприлюднення А. о. в. в., а також їх зміни та скасування. За змістом приписів, що їх містять А. о. в. в., вони поділяються на нормативні -ті, що встановлюють (змінюють чи відміняють) правові норми, та індивідуальні — ті, які лише застосовують вимоги правових норм до конкр. фіз. та юрид. осіб або життєвих фактів. Стосовно нормат.-правових актів КМ України, міністерств та інших центр, органів викон. влади законом встановлено спец, порядок їх реєстрації М-вом юстиції. Нормат. -правові акти органів викон. влади, що визначають права і обов'язки гр-н, не доведені до відома населення у встановленому закономпорядку, є нечинними. До того ж, Конституція України (ст. 55) гарантує кожній особі право на оскарження у суді будь-яких А. о. в. в., якщо вони порушують права і свободи

людини і гр-нина

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]