Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
275.46 Кб
Скачать

58. Ринок капіталу: попит та пропозиція капіталу

Ринковий капітал – виробничий фактор довгострокового використання, що виступає у вигляді капітальних товарів для виробництва товарів та послуг. Сукупний запас фізичного капіталу виступає у вигляді основних фондів фірми. Основні фонди збільшуються у процесі здійснення інвестування або капіталовкладення. Підприємець здійснює купівлю капітального товару з метою підвищення доходності бізнесу. При цьому він співставляє очікуваний дохід від використання даного капіталу з витратами на на його купівлю і експлуатацію. Потрібні розрахунки які мають назву дисконтування. Дисконтована вартість – це сума, яку необхідно заплатити в даний момент за капітальні товари, щоб через певний срок мати бажаний дохід.

PV=SP/(I+r) Ця формула застосовується при аналізі доречності купівлі капітального товару. Знаючи ціну пропозиції обладнання(SP), норму відсотку(r), рівень річного доходу від придбання та його ліквідну вартість можна достатньо точно розрахувати наслідки інвестиційного рішення.

Ціна пропозиції – сума витрат на виробництво та реалізацію капітального товару. Ціна попиту – найбільша ціна капітального товару, яку може заплатити підприємець. Фірма купує капітальний товар, якщо ціна попиту на нього перевищує його ціну пропозиції.