Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
275.46 Кб
Скачать

46. Поведінка монополістичного конкурента в довгостроковому періоді

У довгостроковому періоді будь-яка фірма, що виробляє товар на ринку з монополістичною конкуренцією, може збільшити своє виробництво. Але з цим можуть з’явитися нові фірми, яких приваблює економічний прибуток. Фірма, збільшуючи випуск, буде оцінювати майбутні прибутки, керуючись правилом MR=LMC.

Збільшення кількості продавців у галузі відповідно збільшує у довгостроковому періоді і пропозицію товарів, що призводить до зниження ціни на даний товар.

Я кщо фірма отримує ек. прибуток, на цей ринок обов’язково будуть намагатися вийти й інші фірми, які зменшать попит на продукцію окремої фірми і обмежуватимуть граничний дохід від продукції фірми. Тому галузь не зможе находитьсь у стані рівноваги, поки фірми можуть встановлювати ціни на товар більш, ніж середні витрати при випуску, що максимізує прибуток.

При довгостроковій рівновазі крива попиту на товар будь-якої фірми в галузі є дотичною до кривої середніх витрат у довгостроковому періоді. Вільний вхід до галузі не дозволяє фірмам отримувати ек. прибуток у довгостроко

вому періоді.

60. Ринок землі та його характерні особливості.

Р инок землі – ринок природних ресурсів, що включає в себе сільськогосподарські угіддя, родовища корисних копалин, ділянки для споруд. Пропозиція на ринках землі більш-менш стабільна. Вона залежить від багатьох факторів, які сумарно можна звести до двох: якість або родючість землі; місцезнаходження ділянки землі. Якість землі – залежить від природно - кліматичних умов, структури ґрунту, умов господарювання. Фіксований характер пропозиції землі визначає криву попиту на землю як абсолютно нееластичну. Тобто пропозиція землі не може бути збільшена навіть в умовах значного підвищення ціни на землю.

Q – величина земельних угідь (га); P – ціна 1га; ST – пропозиція землі.

Крива пропозиції на землю абсолютно нееластична, і тому вона є паралельною до осі ординат. Для визначення орендної оцінки землі на ринку необхідно пропозицію спів ставити з попитом на землю. Форма кривої попиту на землю залежить від технологій у галузях, що використ. землю, к-сті інших факторів вир-цтва, а також від попиту на кінц. Продукцію. Гранична доходність землі (MRPT) – дорівнює граничному продукту землі (МРТ), помноженому на ціну продукції (РТ). Зростання гран. Доходності призводить до зростання попиту на землю при будь-якій орендній ставці.

Q – величина земельних угідь (га); P – орендна плата

Пропозиція землі (ST) фіксована, крива попиту на землю DT показує граничну цінність землі для певної фірми. При зростанні цін на сільськогосподарську продукцію гран. Доходність землі збільшується, що призводить до зрушення кривої попиту з положення DT1 до положення DT2, що в свою чергу, викликає зростання ставки орендної плати з R1 до R2. Орендна плата визначає ціну землі на ринку. Ціна землі визначається орендною платою, яку має намір одержати власник землі у майбутньому. Тобто виступає капіталізованою земельною рентою.