Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
275.46 Кб
Скачать

7. Рівновага споживача з кардиналістської позиції. Другий закон Госсена.

Рівновага споживача – це оптимальний набір товарів, що максимізує корисність при певному обмеженому рівні бюджету споживача. Така рівновага передбачає: як тільки споживач отримує даний набір товарів у нього зникає стимул замінювати цей набір товарів на інший.

Загальна умова рівноваги споживача означає, що споживач розподіляє свій бюджет на всі товари таким чином, щоб урівняти граничну корисність, що припадає на одну грошову одиницю, яка витрачається на кожний товар, тобто для всіх реально спожитих товарів А,В,С,… виконується рівність: MUa/Pa=MUb/Pb= MUc/Pc=…= ^ (1)

Ця рівність показує, що у стані рівноваги корисність, отримана від останньої грошової одиниці, витраченої на придбання будь-якого товару, однакова незалежно від того, на який товар вона витрачена. Це положення отримало назву другого закону Госсена.

З формули (1) також випливає, що ціна обернено пропорційно впливає на обсяг попиту на певний товар. Дійсно із збільшенням ціни на товар А зменшується перше відношення рівності (1), щоб встановити втрачену рівність та максимізувати корисність, споживачеві необхідно зменшити споживання товару А. Отже, із збільшенням ціни на певний товар зменшується попит на нього. Рівність можна записати: MUa/MUb=Pa/Pb. Цю рівність називають рівнянням рівноваги з кардиналістських позицій.

8. Вибір споживача з ординалістських позицій

1. предельная полезность не может быть измеримой, 2. субъект измеряет не полезность отдельных благ, а полезность наборов благ, 3. все наборы благ можно группировать, ранжировать, 4. графически набор вариантов, которые имеют одинаковую предельную полезность ображаються в виде набора кривих безразличия.

1 1. Реакція споживача на зміну його доходу

В этом случае меняется доход, а цены остаются неизменными. Соединив точки равновесия (К1, К2, К3) мы получаем линию, показывающую уровень жизни потребителя. Это линия «доход – потребление»(W).

12. Реакція споживача на зміну цін товарів

В этом случае доход яв-ся постоянным, а меняется цена одного из товаров. Соединяя точки равновесия К1, К2, К3 мы получаем линию «цена – потребление», которая показывает кривую спроса потреби теля (D).

10. Бюджетне обмеження і можливості споживача

К риві байдужості дозволяють виявити переваги споживача, але не враховують такі фактори впливу на процес споживання, як ціни товарів та доход споживачів. Для того щоб визначити, який саме набір товарів чи послуг обере для споживання та придбає споживач, потрібна додаткова інформація, яка пов’язана з бюджетним обмеженням. Бюд. Обмеж. – лінія, що показує, яку к-сть товарів та послуг може придбати споживач за певну суму грошей у межах свого доходу І. Рівняння бюд. обмеження: I=PXQX + PYQY, де І – доход споживача, РХ – ціна товару х, Ру – ціна товару у , QX – к-сть товару х, QY – к-сть товару у.

бюджетна лінія

Фактори, які впливають на бюд. лінію: 1. зміна доходу споживача; 2. зміна цін на товари. При зміні доходу бюд. лінія переміщується відповідно до його збільшення І1→І2 (або зменшення І2→І1) і займає паралельне попередньому положення. Зміна ціни на товар х приводить до відповідної зміни кута нахилу бюд. лінії.