Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика ґрунтів, 2 модуль.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

43. Фізико–механічні властивості ґрунтів,їхня сутність.

Основними фізико-механічними (реологічними) властивостями грунту є липкість, пластичність, набухання, просідання, зв'язність, твердість і питомий опір. Пластичність – здатність грунту змінювати свою форму під впливом будь-якої зовнішньої сили без порушення суцільності та зберігати свою форму після знешкодження впливу зовнішньої сили. Липкість – здатність вологого ґрунту прилипати до інших тіл. Набухання – збільшення об'єму грунту при зволоженні. Просідання – зменшення об'єму грунту при його висиханні. Зв’язність - це здатність ґрунту чинити опір зовнішнім силам, які намагаються роз'єднати ґрунтову масу. Твердість - властивість ґрунту у природному заляганні чинити опір стискуванню і розклинюванню. Питомий опір - це зусилля, яке затрачається на підрізання пласта ґрунту, обертання його і тертя в робочу поверхню ґрунтообробних знарядь.

44. Значення фізико–механічних властивостей ґрунтів для сільського господарства.

Фізико – механічні властивості ґрунту істотно впливають на якісь його обробітку, оскільки вони визначають ступінь перевертання, кришіння, розпушування, перемішування та ущільнення ґрунту. До технологічних властивостей ґрунту належать зв'язність, пластичність, липкість і фізична спілість.

45. Значення фізико–механічних властивостей ґрунтів для промисловості і будівництва.

Фізико - механічні властивості ґрунтів мають дуже важливе значення при будівництві будь-яких об'єктів. Від механічного і хі­мічного складу ґрунтів, хімічного складу ґрунтових вод, біохіміч­них реакцій в ґрунтах, від взаємодії будівельного матеріалу і ґрунту залежить довговічність дерев'яних, металевих і бетонних споруд. Інженерно-геологічні дослідження ґрунтів і ґрунтоутворюючих порід потрібні для проектування і проведення промислового, цивіль­ного, гідротехнічного, оборонного, дорожнього та інших видів бу­дівництва. На основі цих досліджень проектують потужність фун­даментів, вибирають раціональний спосіб технічної меліорації ґрунтів, вибирають напрямок прокладання зрошувальних каналів, доріг, газопроводів тощо. Механіка ґрунтів вивчає фізико-механічні властивості, напружено-деформований стан, умови міцності та стійкості ґрунтових масивів, та їх взаємодія з будівлями та спорудами.

46. Пластичність ґрунту, причини, прикладне значення і методи визначення.

Пластичність - здатність ґрунту в зволоженому стані змінювати і зберігати набуту при обробітку знаряддями форму без розпадання на дрібні грудочки. Пластичність характерна часткам ґрунту діаметром менше ніж 0,002 мм, тому вона властива лише глинистим та суглинковим ґрунтам і частково супіщаним. Вона зовсім відсутня на піщаних ґрунтах.

Залежить від гран. Пластичність залежить також від складу увібраних катіонів та вмісту гумусу. При значному вмісті увібраних катіонів натрію пластичність ґрунту зростає, а при насиченні кальцієм - зменшується. При збільшенні вмісту гумусу пластичність ґрунту зменшується..Верхньою межею пластичності грунту є вологість нижньої границі текучості, нижньою межею пластичності є скочування грунту в шнурочок. Величину пластичності вимірюють числом пластичності. Число пластичності – різниця вологості між нижньою межею текучості і нижньою межею пластичності. Класифікація грунтів за консистенцією К < 0 тверді супіски, 0- 1 пластичні, > 1 текучі