Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

27. Система дидактичних засобів з фізики. Комплексне використання дидактичних засобів на уроках фізики.

Важливим засобом активізації процесу навчання є використання дидактичних засобів навчання. До них можна віднести наочний, дидактичний матеріали, педагогічні та технічні засоби. Лише раціональне їх поєднання приведе до бажаного результату для вчителя: активності учнів та їх всебічного розвитку.

Наочність сприяє більш глибокому, свідомому і міцному засвоєнню учнями знань, розвитку їх уваги, пам'яті, творчих здібностей. Наочність навчання забезпечує створення в учнів уявлень і понять на основі живого сприйняття предметів і явищ, що вивчаються.

Застосування технічних засобів дає змогу показати явища, які не можна спостерігати інакше. Особливо велике значення має використання на уроках кінофільмів. Демонстрування допомагає вивчати цілий ряд фізичних явищ, показати застосування знань з фізики у техніці і має бути складовою органічною частиною уроку. Проте надмірне захоплення ТЗН може призвести до того, що учні дивитимуться на урок як на розвагу. Ось чому на уроках потрібно використовувати з допомогою ТЗН лише окремі фрагменти, які мають прямий зв’язок з навчальним матеріалом.

До педагогічних засобів відносять засоби організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності, засоби стимулювання і мотивації навчально-пізнавальної діяльності, засоби контролю і самоконтролю за ефективністю навчально-пізнавальної діяльності.

До дидактичних засобів навчання відносять наочні посібники, які розрізняють за зовнішньою та внутрішньою структурою:

а) натуральні предмети і явища(об’єкти природного і соціального оточення);

б) препаровані і консервовані предмети(препарати для мікроскопів, опудала звірів);

в) плоскі реальні зображення природи і суспільних процесів, окремих об’єктів та їх частин (картини, ілюстрації);

г) об’ємні реальні зображення (муляжі, макети, моделі);

д) абстраговані зображення (схеми, графіки, карти).

28. Обладнання кабінету фізики. Використання технічних засобів навчання на уроках фізики.

Специфіка фізичного кабінету полягає в тому, що він повинен одночасно служити добре обладнаними аудиторією для постановки фізичних демонстрацій, лабораторією для виконання фронтальних робіт, дослідів і практикуму, аудиторією і лабораторією для вивчення деяких розділів сучасної фізики, центром гурткової роботи по фізиці і техніці.

Кабінет фізики повинен мати в своєму розпорядженні систему технічних засобів навчання, в яку входять кінопроектор, діапроектори, графопроектор, епіпроектор, магнітофон, телевізор, засоби програмованого контролю знань.

У мінімальному варіанті кабінет фізики повинен складатися з двох суміжних кімнат: класу-лабораторії і препараторської.

Клас-лабораторія — головне приміщення кабінету фізики, саме в нім здійснюється процес навчання предмету. У класі ставлять в три ряди учнівські столи так, щоб між ними і між столами і стінами були проходи. В кінці середнього ряду розташовують стіл-підставку для проекторів. В кінці класу розміщують шафи для устаткування лабораторних робіт і дослідів. У передній частині класу на майданчику заввишки 15-25 см розташовують робоче місце вчителя. На подіумі симметрично подовжньої осі класу розміщують демонстраційний стіл, а поряд, дещо висунувши вперед і розвернувши під кутом до нього, - стіл вчителя..

Для проведення багатьох уроків з демонстраціями і застосуванням аудіовізуальних засобів необхідне або повне, або часткове затемнення класу. Тому пристрій для зашторювання вікон повинен складатися з двох незалежно керованих секцій. Устаткування для фронтальних лабораторних робіт, дослідів і спостережень в шафах класу-лабораторії повинно зберігатися в безпосередній близькості від робочих місць учнів, щоб можна було в короткий термін (~5 мін) видати і зібрати значне число комплектів приладів.

Устаткування фізичного кабінету повинне постійно поповнюватися, оновлюватися, відновлюватися і розвиватися, інакше навіть добре обладнаний кабінет з часом прийде в запустіння.

Важливим засобом активізації процесу навчання є використання технічних засобів навчання, в тому числі оптичної апаратури. Застосування тіньової, епіскопічної і діаскопічної проекцій дає змогу показати явища, які не можна спостерігати інакше.

Особливо велике значення має використання на уроках кінофільмів. Демонстрування допомагає вивчати цілий ряд фізичних явищ, показати застосування знань з фізики у техніці і має бути складовою органічною частиною уроку.

Застосування епідіаскопа допомагає значно розширити використання ілюстративного матеріалу при викладанні фізики. До кожного уроку можна підібрати потрібні ілюстрації з різних підручників, журналів. За допомогою епідіаскопа можна показувати фотографії вчених, про яких ідеться на даному уроці, передових людей, про чий досвід розповідав учитель, тощо.

Для навчальної мети випускаються набори діапозитивів і діафільмів. Є досліди, наприклад одержання магнітного спектра, які не можна продемонструвати за допомогою епідіаскопа. У цьому разі з успіхом можна застосувати тіньову проекцію.

На уроках доцільно використовувати і звукозапис. Для цього на магнітофонній плівці можна записати виступи вчених, які передаються по радіо, висловлення передовиків виробництва тощо. Під час уроку вчитель може використати ці записи, щоб підтвердити своє пояснення висловленнями видатних учених або, навпаки, щоб привернути увагу до певного питання і заслухати якесь повідомлення до початку пояснення.