Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

47. Стан взаємозв’язків в навчанні фізики і математики. Зв’язок фізики з трудовим навчанням.

Сучасна фізика розвивається в тісному зв’язку з математикою. Математичні методи широко використовуються у фізиці як для обчислення матеріалу, так і для вироблення теорій. Міжпредметний зв’язок між шкільним курсом фізики і математики містить великі можливості в справі підвищення наукового рівня кожного із цих предметів, тому взаємозв’язок між ними потрібний з самого початку їх вивчення. В курсі алгебри учні вивчають функціональну залежність між величинами та графіки функцій, знайомляться із трактуванням цих понять. Все це має велике значення для курсу фізики, так як сприяє отриманню своєчасної підготовки, необхідної для вивчення фізики на достатньо високому математичному рівні. Важливою формою зв’язоку фізики і математики являється рішення математичних задач з фізичним змістом. Зв’язок фізики з трудовим навчанням має двух сторонній характер. З однієї сторони, у викладанні фізики використовуються знання та уміння( а також запас спостетежень), придбаний школярами в процесі трудового навчання; з іншої сторони, знання та навики, отримані учнями на уроках фізики, використовуються при навчанні їх трудовим діям.

48. Науково-методичний аналіз змісту теми ‘ Закони руху Нютона’.

Зміст першого закону Н.,не дивлячись на простоту,що здається представляє значну трудність для засвоєння учнями, яка полягає в необхідності усвідомити фізичний зміст. Проте,що тіла зберігають стан спокою, якщо на них не діють інші тіла або їх дії скомпенсовані, не викликає сумніву у учнів. Значно важче їх зрозуміти, що тіла зберігаються в цих умовах постійно свою швидкість, тобто продовжують рухатись рівномірно і прямолінійно. Зрозуміти це допомагають приклади. Після удару ключкою об шайбу остання продовжує рухатись по прмій з майже постійною швидкістю, автомобіль продовжує рух після виключення двигуна. Але повсякденний досвід наводить учнів на думку, що рухи тіл можуть припинитися самі собою, без дії інших тіл. Тому треба зосередити їх увагу на тому, що всі тіла зупиняються не самі собою, а під впливом інших тіл. Наприклад: жорсткої поверхні, повітря.

Для пояснення другого зак.Н ставимо дослід для визначення прискорення, що одержується тілами, рухомими по колу. Для постановки такого досліду зручний наявний у фізичному кабінеті фізики диск, що обертається, на якому прикріплена рейка. По рейці можуть переміщуватися катки. Прикріплюючи до пружини по черзі катки різної маси і приводячи диск в обертання добиваються кожного разу однакового розтягування пружини. При цьому катки мають доцентрове прискорення. Число обертів за одиницю часу знаходять: n1=N/t1; n2=N/t2. Вимірюють безпосередньо радіус обертання. Обчисливши за цими даними прискорення, з експерименту встановлюють, що модулі прискорення катків обернено пропорційні їх масам: m1a1= m2a2 . таким чином величина однакоав для всіх тіл, при дії на них однакової сили: F=ma - другий зак.Н.

В третьму зак.Н. розглядається в рівній мірі обидва взаємодіючі тіла. Закон відображає той факт, що дії тіл мають взаємний характер. Сили взаємодії двох тіл рівні за величиною та протилежні за напрямом F= - F.